99 tipp a Windows Vistához (1-10 fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

99 tipp a Windows Vistához (1-10)

PCSZERVIZ.COM segítségével képes lehet Windows Vistáját vezérelni. Bemutatjuk önnek azt a 75 módszert, amelynek segítségével jobb teljesítményt érhet el, csökkentheti a betöltési időt, több helyet szabadíthat fel a merevlemezen és kiszűrheti a szükségtelen alkalmazásokat.

Tekintse meg a PCSZERVIZ.COM által készített útmutatót, amely 99 hatékony tippet és trükkös megoldást tartalmaz a Windows Vista teljesítményének javításához. A különböző technikai trükkök hihetetlen gyűjteménye mind azt a célt szolgálja, hogy az Ön számítógépe teljes kapacitással működjön. A Microsoft technológiát ismerve, elég jó az esély arra, hogy akad egy-két jó ötlet, aminek segítségével az Ön PC-je ugrásszerű javuláson megy át.

A Windows Vista arra hivatott, hogy forradalmasítsa a számítástechnikát. Számos újítás bevezetésével a Microsoft új operációs rendszere váltaná fel a Windows XP-t, amely mindeddig a legnépszerűbb és legsikeresebb Windows operációs rendszer volt. Új fájlrendszer váltja fel az NTFS fájlrendszert, a Vista példátlan interaktivitással és biztonsági megoldásokkal rendelkezik, amelyet az új 3D-s felület és a „Palladium” titkosítási rendszer biztosít, párosítva mindezt a Windows XP megbízható platformjával. A telepítő CD elindításakor azonban furcsa dolgok történnek: egyszerűen bizonyos összetevők hiányoznak. A Microsoft File System mellett az új biztonsági megoldások is eltűntek. Mikor végül a Windows Vistát elindítjuk, a beígért szoftver csoda helyett egy olyan operációs rendszert kapunk, amely az elődeihez képest nem mutatott túl nagy újdonságot.

A kezdeti reakciók elég vegyesek voltak: a felhasználók panaszkodtak, hogy a Windows Vistát rájuk erőltették, a rendszer egyértelműen lassú, a védelem túlbiztosított és ismeretlen a megjelenés. Az új rendszer gyermekbetegségeitől eltekintve, úgy festett, hogy a Windows ME megjelenésekor tapasztalt PR katasztrófa fenyeget. A kezdetek óta szerencsére sok minden változott. Mostanra a felhasználók megbarátkoztak az új megjelenéssel, és egyértelművé vált, hogy a Vista alapvetően egy jó operációs rendszer. Igaz, hogy a Vistának nagy az erőforrás igénye, de testre szabható, és egyedi funkciókban igen gazdag. Sok helyet foglal, de stabil és gondosan tervezett. Sok olyan tulajdonság, amit a Windows XP-ben utólag módosítottak, mert problémát okoztak, már elválaszthatatlan részévé vált a Vistának.

A Windows Vista kicsivel több, mint egy éve került kiadásra, és az ezen idő alatt felhalmozott tapasztalatokat a PCSZERVIZ.COM segítségével felhasználhatjuk arra, hogy gépünket testre szabjuk, és jobb teljesítmény elérése sarkalljuk. Ezt a tudást azzal a nem titkolt céllal gyűjtöttük össze, hogy egy könnyen használható útmutató segítségével ötleteket adjunk, hogyan legyen gyorsabb, jobb teljesítményű és letisztultabb a Vistát futtató számítógépünk.

A következő tippek nagy része a hangsúlyt a Windows Vista válaszadási idejének és sebességének növelésére fekteti, függetlenül attól, hogy új gépre telepítettük, vagy egy régebbi gépen frissítettük a Windows XP-t a Microsoft új operációs rendszerére. Akár a rendszerteljesítményt szeretné növelni, akár gyorsabb indulásra és leállításra vágyik, akár játékokat akar gyorsabban futtatni, akár Vistás laptopja akkumulátorának élettartamát szándékozik növelni, biztosan talál segítséget a PCSZERVIZ.COM útmutatójának Windows Vista tippjei között.

Megjegyzés: A következő tippek legtöbbje működik a Windows Vista mindegyik verzióján, a Home Basic-től az Ultimate-ig, legyen az 32, vagy legyen 64 bites. Van azonban néhány tipp, amire a fenti állítás nem igaz, mint például amelyek az AeroGlass felületre vagy a Vista Media Centerre vonatkoznak, de ezekben az esetekben a megfelelő verziókat a címben jelöljük. Van néhány tipp, ami kifejezetten laptopokra és játékbeállításokra vonatkozik, ezeket külön fejezetbe gyűjtöttük össze.

1. Registry visszaállítása

A rendszer előkészítése:
Mindig jól jöhet előre tervezni. Ezek a tippek bemutatják, hogyan lehet elmenteni és visszaállítani az alapvető Windows Vista beállításokat, és felkészülni a PCSZERVIZ.COM tippek alkalmazására.

Biztonsági mentés és a Windows Vista Registry visszaállítása
A következő tippek jelentős része igényli a Windows Vista rendszerleíró adatbázis (registry), azaz a Vista felületén általában el nem érhető beállítások tárházának szerkesztését. A registry szerkesztése beláthatatlan következményekkel járhat, ha egy értéket rosszul változtatunk meg, így soha nem árt biztonsági mentést készíteni előbb a registry-ről. A biztonsági mentés könnyen visszaállítható, így lehetőség nyílik a helytelen változtatások visszavonására.

registry1

A Windows Vista Registry visszaállítása:

 • Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „regedit” parancsot a keresőmezőbe (SearchBar), majd üssön Entert.
 • Jelölje ki a „Számítógép (Computer)” pontot a bal oldali panelen.
 • Nyissa meg a „Fájl/Exportálás (File/Export)” menüpontot.
 • Válasszon ki egy helyet a gépén, ahová a registry-t szeretné elmenteni. Célszerű egy leválasztható tárolóeszközt alkalmazni, mint pl. egy pendrive, vagy a Windows meghajtójától fizikailag különböző lemezt választani, de szükség esetén bármilyen egyéb hely megteszi. Adjon meg egy megfelelő nevet, mint pl. „registry_mentés09”.

A biztonsági mentés importálásához (ezzel minden, a mentés óta tett változtatás törléséhez) kövesse a fenti néhány lépést a registry megnyitásához, aztán indítsa el a „Fájl/Importálás (File/Import)” menüpontot, és töltse be a fájlt, amit létrehozott.

2. Registry szerkesztése

Miután elmentettük a rendszerleíró adatbázist, lássuk hogyan történik a szerkesztés. Ahogy már korábban említettük, a következő tippek közül jó néhány igényli a registry módosítását, úgyhogy érdemes megismerni a szerkesztés menetét.

A Windows Vista Registry szerkesztése:

 • Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „regedit” parancsot a keresőmezőbe (SearchBar), majd üssön Entert.

Megnyílik a regedit program, amit azoknál a tippeknél fogunk használni, melyek igénylik a registry szerkesztését. A regeditben való mozgásra a bal oldali panelben található mappastruktúrát használjuk.

A mappákat ebben a nézetben „kulcsoknak (key)” nevezzük. A kulcsok további alkulcsokat (subkey) tartalmazhatnak, vagy mezők halmazát, melyek „értékei (value)” módosítják a Windows Vista tulajdonságait. Az útmutató tippjeiben „kulcsokat” és „értékeket” is létrehozunk majd.
Kulcs létrehozása:

 • Jobb egérrel kattintson a jobb oldali panel egy üres területére, majd válassza az „Új/Kulcs (New/Key)” pontot. A kulcsnak adja meg a tippben leírt nevet.  Megjegyzendő, hogy külön mentés nem szükséges. Ha valamit megváltoztat a registry-ben, az rögtön érvénybe lép.

Mező/Érték létrehozása:
Bár többféle registry mező létezik, az útmutatóban csakis duplaszó (DWORD) típusú mezőket hozunk létre majd. A létrehozáshoz válassza ki az éppen végrehajtandó tippben leírt kulcsot vagy álkulcsot, és kattintson az egér jobb gombjával a jobb oldali panel egy üres területére, majd válassza az „Új/Duplaszó (New/DWORD)” pontot.

Adja meg a mezőnek a leírt nevet, és kattintson az K-ra, ezután kattintson duplán az újonnan létrehozott mezőre (duplaszóra), hogy szerkeszthesse azt. Írja be a megadott értéket, majd kattintson az OK gombra.

3. Rendszer-visszaállítási pont létrehozása

Ahogyan azelőtt az XP is, a Vista tartalmazza a rendszer-visszaállítási lehetőséget. Ideális körülmények között ez a funkció lehetővé teszi a teljes operációs rendszer (kivéve a személyes beállítások) visszaállítását egy korábban létrehozott visszaállítási pontnak megfelelően, visszavonva ezzel azokat a hibákat, melyeket rosszul működő programok vagy téves rendszerbeállítások okoztak.

Mielőtt tovább lépünk a trükkös megoldásokra, célszerű egy rendszer-visszaállítási pontot létrehozni, valamint megvizsgálni, hogyan lehet betölteni a rendszert egy korábban létrehozott visszaállítási pontnak megfelelő állapotban.

Rendszer-visszaállítási pont létrehozása:

 • Nyissa meg a Start menüt, és kattintson az egér jobb gombjával a Számítógép (Computer) menüpontra. Válassza ki a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.
 • A bal oldali feladatok panelen kattintson a „Rendszer védelme (System Protection)” pontra.
 • Kattintson a „Létrehozás (Create)” gombra, és adjon nevet az új visszaállítási pontnak, pl. „rendszer a trukkok elott”, majd kattintson a „Létrehozás (Create)” gombra.

Vista betöltése egy korábban létrehozott visszaállítási pontnak megfelelően:

 • Nyissa meg a Start menüt, és írja be a „system restore” parancsot.
 • Kattintson a „Tovább (Next)” gombra.
 • Jelölje ki azt a visszaállítási pontot, amit használni szerehttp://www.pcszerviz.com/blog/wp-admin/post.php?action=edit&post=64&message=1tne, majd kattintson a „Tovább (Next)” gombra.
 • Győződjön meg róla, hogy minden munkáját elmentette, majd kattintson a „Befejezés (Finish)” gombra. A számítógép újraindul, és visszatér a visszaállítási pontban elmentett beállításokhoz.

4. RAM

Mint bizonyára már tudja, a Microsoft Windows Vista operációs rendszer falja az erőforrásokat. Bármit is mondunk a Vistáról, az azonban nyilvánvaló tény, hogy nagyra értékeli a gyors számítógépes hardvert. A most következő tippeket arra szánjuk, hogy tanácsokat adjunk a hardver teljesítményének fokozására, ezzel javítva a Vista futását.

RAM

Ez magától értetődőnek és nyilvánvalónak tűnhet, de valójában nem az. Ez a szokásos tanács azoknak a kezdőknek, akik valaha is feltették a kérdést: „Hogyan gyorsítsam fel a számítógépemet?”.

A valóság az, hogy ez a tanács Windows XP vagy korábbi operációs rendszerek esetében nem helytálló.

Amíg a teljesítmény változása Windows XP esetében 1 GB és 2-4 GB memória között alig volt észrevehető, a Windows Vista ezzel szemben mindenféle memórianövelésre észrevehetően és nagyon kedvezően reagál, sokkal hatékonyabb erőforrás-kezelése révén. A 32 bites Windows Vista esetében a memóriahasználat felső korlátja 3,2 GB. Ez alatt a mérték alatt azonban minden egyes gigabájt hozzáadása jól észrevehetően javítja a teljesítményt. A javasolt memóriamennyiség 2 GB, amit mérésekkel ellenőriztünk.

Mivel a DDR2 memória modulok ára jelenleg nem túl magas, ez az egyik legjobb tipp, amit adhatunk a teljesítmény növelésére. Tapasztalataink alapján legalább 2 GB memória-mennyiséget javaslunk az optimális Windows Vista élmény eléréséhez, akár DDR, DDR2 vagy DDR3 memóriáról legyen is szó. Ha Ön játékokat is játszik, akkor viszont 4 GB memória alkalmazása lehet célszerű.

5. Alaplapi BIOS frissítése

Mindig fontos meggyőződni róla, hogy a számítógép beégetett programjai (firmware) teljesen naprakészek, mielőtt új operációs rendszert telepítünk, különösen akkor, ha az olyan igényes, mint a Windows Vista. Ezért javasoljuk, hogy nézzen utána minden lehetséges alaplapi BIOS frissítésnek. Jelen téma keretében nem részletezzük, hogyan kell végrehajtania a BIOS frissítését. Erről részletes leírásokat talál más weboldalakon.

6. Illesztőprogramok frissítése

A Windows Vista még mindig viszonylag új, ezért a driver programok (illesztőprogramok, melyek a Windows működését teszik lehetővé a gépe hardverén) még mindig fejlesztés alatt állnak.

Ha mostanában nem frissítette őket, akkor most ellenőrizze a gyártók weboldalain, hogy az alaplap, a videokártya és a hangkártya (ha van) a legfrissebb Vista kompatibilis illesztőprogramokkal működik.

Különösen akkor kell ezt megtennie, ha a számítógépét a Vista megjelenése körüli időpontban vásárolta vagy szerelte össze, ugyanis azóta az illesztőprogramok ugrásszerű javuláson mentek keresztül mind teljesítmény, mind megbízhatóság tekintetében.

Sok hiba, amit a felhasználók a kezdetekkor tapasztaltak, arra vezethető vissza, hogy kezdetlegesek voltak az illesztőprogramok, vagy Windows XP illesztőprogramot használtak a Vista kompatibilis driverek hiányában.

7.  Memória teszt

memtesztHasznos dolog időközönként tesztelni a memóriát, különösen akkor, ha épp frissen telepítette a Vistát, vagy problémái vannak a rendszer teljesítményével, stabilitásával.

Szerencsére a Vistának már van beépített memória tesztelő alkalmazása, ami elég jó szinten képes elvégezni az ellenőrzést. Újra kell indítania majd a számítógépet, és kb. 30 percre magára kell hagynia.

A memória ellenőrzése a Windows Vista memóriadiagnosztikai eszközével:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „memory” parancsot a keresőmezőbe (SearchBar), majd üssön Entert.

Válassza ki az „Újraindíthatja a számítógépet, majd azonnal futtathatja az eszközt (Restart now and check for problems)” lehetőséget, és keressen lehetséges problémákat. A számítógép újra fog indulni, és lefuttat egy teljes memória tesztet.

8. Memória optimalizálás

Ön talán eddig nem akart kísérletezni a memória sebességének emelésével, de a lehetséges legjobb memória teljesítmény azonnali eléréséhez érdemes megnéznie, hogyan tudja optimalizálni a számítógép memóriájának késleltetési idejét.

Leegyszerűsítve a dolgot, a memória órajele nem más, mint késleltetések sorozata a memóriamodulok által végrehajtott lépések között, ami alatt megtörténik a memória és a számítógép közötti adatcsere. Ez a programozott késleltetés biztosítja, hogy az adatok biztonságosan a memóriába írhatók, és onnan kiolvasható legyenek. A rövidebb késleltetési idő azt jelenti, hogy adott időegység alatt több adatot küld vagy fogad a memória, azaz összességében javul a számítási teljesítmény. Természetesen a késleltetés nem lehet túl rövid sem, hisz az lehetetlenné tenné a megbízható memória műveleteket. A nagyobb sebességhez nagyobb feszültségszintet is kell társítani.

Az Ön gépének konkrét beállítása nagyban függ a számítógépe hardver kiépítésétől. Mindenképp olvassa el az alaplap kézikönyvének vonatkozó fejezetét, illetve keresse fel a memória gyártójának honlapját is. Ezen felül további útmutatókat talál még az interneten.

9. Órajel emelés

A számítógép hardver architektúrája az a motor, ami a Vistát hajtja, tehát miért ne pörgessük ezt a motort gyorsabban, ha lehetőség van rá?

Természetesen van néhány ok, ami a dolog ellen szólhat (működési zavarokkal és stabilitási gondokkal kapcsolatos aggodalmak, csak hogy kettőt említsünk), de a mai technológia majdhogynem mindig garantál némi lehetőséget az órajel emelésére. Továbbá az órajel (frekvencia) emelése egyértelmű teljesítményjavulást jelent a játékok esetében. Az interneten további átfogó útmutatókat találhat az órajel emelésének mikéntjéről.

A videokártya órajelének emelése
Ha a Vistán elsősorban játékokat játszik, ez a tipp érdekes lehet az Ön számára.

Mint a processzor és a memória esetében, az órajel emelése a gyárinál gyorsabb futást eredményez, azaz több művelet elvégzését egységnyi időn belül. Gyorsabb videokártya = jobb játékteljesítmény. Ugyanúgy, mint az órajel emelés más formáinál is, semmi sem garantált, különösen a hardver biztonsága nem, úgyhogy lassan és óvatosan próbálkozzon. Egy jól „felhúzott” videokártyával drámai módon növelheti a DirectX 10 játék teljesítményt.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy ez nem segít sokat az AeroGlass 3D felületén. Ha a videokártyának már az AeroGlass-szal is problémái vannak, ez a sebesség trükk nem valószínű, hogy számít bármit is. Ha az AeroGlass megfelelően működik, a nagyobb sebesség nem fog észrevehető látványbeli javuláshoz vezetni. Az interneten további útmutatókat találhat, melyek lépésről-lépésre bemutatják az órajel emelésének menetét.

Most, miután tisztáztuk az alapokat, vessük bele magunkat az első tíz olyan trükkös megoldásba, ami nélkül nem lehet élni. Ezek az alapvető „Első indítás” trükkök, melyek a Vistát sokkal kellemesebb operációs rendszerré teszik, különösen ha középhaladó vagy haladó felhasználónak tartja magát.

10. UAC kikapcsolása

A User Account Control (UAC) kikapcsolása
User Account Control (UAC) a leginkább becsmérelt, leginkább félreértett és a leggyakrabban gúnyolt új Windows Vista funkció. Mi is ez? Ezek azok a kis igen/nem jelölőnégyzetek, amik felugranak, ha Ön egy program telepítőjét próbálja futtatni, vagy az eszközkezelőt akarja megnézni, vagy bármi mást szeretne tenni, amit a Vista rendszergazdai szintű eseményként értelmez. Ez az UAC.

Ez a program megkísérli megelőzni a jogosulatlan változtatásokat a Windows rendszer beállításaiban olyan módon, hogy egy kézi OK-t kér Öntől minden változtatáshoz. Az előbbieken kívül még arra jó, hogy bosszantsa a felhasználókat, különösen azzal, hogy néha a felugró ablak nem előre kerül, hanem más ablak mögé, így hagyva Önt bizonytalanságban, miért állt le a telepítési folyamat.

Szerencsére az UAC könnyen kikapcsolható, de azzal tisztában kell lennie, hogy így megfosztja a Vistát egy extra, vírusok és rosszindulatú szoftverek elleni védelmi rétegtől. Valójában az UAC kikapcsolása a biztonság területén visszavisz minket az XP korszakába, de a Vistát sokkal könnyebben kezelhetővé teszi. Ha Ön még kezdő felhasználó, érdemes fontolóra vennie, hogy az UAC-t bekapcsolva hagyja még egy időre.

A kikapcsolás lépései a Windows Vistában a következők:
Nyissa meg a Start menü/Vezérlőpult/Felhasználói fiókok és a család biztonsága/Felhasználói fiókok (Start/Control panel/User accounts and family safety/User accounts) menüpontot.

uac

Kattintson a „Felhasználói fiókok felügyeletének be- és kikapcsolása (Turn user account control on or off)” pontra, majd válassza a „Folytatás (Continue)” gombot, amikor az UAC panel megjelenik.

Vegye ki a pipát „A felhasználói fiókok felügyeletének bekapcsolása a számítógép védelme érdekében (Use User Account Control to help protect your computer)” opció előtti jelölőnégyzetből.

Kattintson az OK gombra. A Vista újraindítást fog kérni, amellyel Ön máris megszabadul az UAC kínzó kis ablakaitól.

Megjegyzendő, hogy az UAC letiltása csak az aktuális felhasználói fiókra érvényes.

Következő tipp: Automatikus frissítések beállítása letöltésre

Még nincsenek kommentek!

Be kell jelentkezned a kommenteléshez.