Memória diagnosztika, amikor a jó RAM tönkremegy | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Memória diagnosztika

Sérült számítógépes memória diagnosztizálása


Nehézséget jelent az, hogyan ismerje fel számítógépes rendszerének sérült RAM vagy DDR memóriáját? A www.pcszerviz.com útmutatása alapján lépésről lépésre sajátíthatja el a sérült RAM diagnosztizálását.

Előfordult már, hogy egy számítógépes rendszer összeomlott. Önnel is megtörtént? Milyen gyakran? Vagy csak véletlenszerűen? Amennyiben a válasz „igen”, ismerős a rettegett „Kék halál” képében megjelenő kellemetlenség, akkor azt nagy valószínűséggel memória probléma okozta. Sérült memória vagy RAM gyakran okoz olyan bolondos PC szindrómát, ami nehezen reprodukálható hibát generál, melyre a műszaki eladó furcsa tekintettel annyit mond:”Pedig úgy tűnik semmi baj nincs a géppel uram.”

Jelen rövid, de hasznos útmutatóval a www.pcszerviz.com leírja a sérült memória általános jelenségeit, illetve áttekintést nyújt a szabad memóriát tesztelő néhány szoftverről, melyek segítséget nyújthatnak a hibák diagnosztizálásban. Amikor a jó RAM tönkremegy.

Amikor a jó RAM tönkremegy:

Ha úgy nézzük, hogy a RAM csak néhány szilícium memória chip (más néven DRAM), melyet egy kis alaplapra forrasztottak, akkor a számítógép memória valójában a gép többi alkatrészéhez viszonyítva sokkal ellenállóbb a meghibásodásokkal szemben. Mindamellett a RAM a leggyakrabban gyártott és forgalmazott számítógépes alkatrész, egyfajta állandó, „kiforrott” termék.

A memória DRAM chipeket a gyártók a szállítás előtt tesztelik, gyakorlatilag kiszűrik a selejtes darabokat, mielőtt azok a piacra kerülnének. Ennek ellenére a memória mindamellett számos szituációban rendkívül sérülékennyé válhat, ami a jól működő DDR vagy SDRAM  hibáit okozhatja.

Memoria DRAM chip

A nem megfelelő kezelésből eredően elektrosztatikus feltöltődés rongálhatja meg a memóriát. Próbáljuk meg elkerülni kedvenc macskánk cirógatását miközben frissen vásárolt 1GB-os DDR modulunkat installáljuk. Hasonlóan a gyenge minőségű tápegységek vagy áramfelvétel szintén megrongálhatja a számítógép memóriáját, néha fokozatosan. Ugyanez történik akkor is, amikor a memória feszültsége túl magasra emelkedik a számítógép alaplap órajelének átállításával.

Ha a számítógépet túlságosan poros, vagy nedves környezetben tárolják, akkor a memória modul és a memória szlot között interferencia vagy korrózió léphet fel. Hő hatása akár a RAM-tól vagy más alkatrésztől szintén okozhat fokozatos sérülést. Nyilvánvalóan nem megfelelő kezelésből adódóan szintén sérülhet a számítógépes memória, az alaplap vagy érintkezések fizikai sérülésével. Ez az egyik oka annak, hogy miért támogatjuk memória hőterelő lemezek alkalmazását – nem pótolhatja a DDR hűtőt, de remek megoldás a kezelésből adódó sérülések kivédésére.

Újabb hibalehetőségként kell számolni a számítógép alaplap memória szlot hibáival, mely a fentiekben felsorolt okokból kifolyólag ugyanúgy megrongálódhat. A sérült memória szlotba csatlakoztatott memória modul megtévesztő módon hibás modulként fog működni, noha nem az.

Szerencsére, mivel a modern számítógép memóriákat egységesen gyártják, és relatíve kevés meghibásodási pontjuk van más számítógép alkatrészhez viszonyítva, ezért a gyártók képesek megfelelő garanciális támogatást nyújtani. A legtöbb márkás memóriát közvetlenül a gyártótól vásárolják, pl. Corsair, Crucial, vagy Kingston, mely cégek életre szóló garanciát vállalnak. De még a viszonteladóktól vásárolt memóriákra is nagyobb garanciát adnak, mint a legtöbb hasonló termékre, általában három évet.

A sérült memória jelei:

1. Elkezd füstölni

2. Szeszélyesen viselkedik..

Számtalan előjele van a hibás memóriának, de kezdjük az elejéről néhány alapvetővel:

1. Kék képernyő jelenik meg a Windows 2000 vagy XP installálása során. Ez a legbiztosabb jele a hibás memóriának.
2. Véletlenszerűen összeomlik, vagy kék képernyő jelenik meg a Windows 2000 vagy XP futása közben. Meg kell jegyezni, és számolni kell azzal, hogy ennek oka lehet hőhatás.
3. Számítógép összeomlása intenzív memória igényű funkciók működése során. 3D játékok, számítógép ellenőrzés, szerkesztés, Photoshop, stb.
4. Eltorzult grafika a képernyőn. Ez összefüggésben lehet nem megfelelő videókártyával is.
5. Boot meghibásodása, melyet ismétlődő hosszú sípolás kísérhet egységes BIOS kódként jelezve a memória problémát. Ebben az esetben a memória tesztelésére nincsen lehetőség diagnosztikai szoftverrel, egyetlen lehetőség a tesztelésre az, ha otthon vagy a számítógép szervizben kicseréljük a memóriát egy másikra.
Memória tesztelő tippek Számítógép felnyitása

Mielőtt nekilátna az alábbiakban felsorolt bármelyik memória tesztelő program futtatásának, meg kellene állapítani, hogy mennyi memória modul van a rendszerben installálva. Amennyiben ezzel tisztában van, a következő részhez lehet ugrani. Egyéb esetben ki kell nyitni a számítógépet.  Itt meg kell említeni azt, hogy a számítógép felnyitása garanciális készülékek esetében (főként ismert márkák esetében) a garancia elvesztésével járhat.

Mindezt figyelembe kell venni, mivel kellemetlen dolog, ha a memória sérülése mellett egyúttal a garancia is elveszik. Az oldalpanel eltávolítása után bele kell nézni a gépbe. Az újabb rendszereken a memória modulok a képen látható módon vannak installálva. Látható mind a beépített memória modulok száma és a szabadon csatlakoztatható szlotok száma.
Ennek végeztével, lefuttatható egy vagy több az alábbiakban felsorolt memóriatesztelő alkalmazások közül, majd következik a problémamegoldó rész. Mellékesen szólva a képen látható Corsair memória kiválóan működik és jól példázza, hogyan néz ki egy DDR memória és DIMM szlot.

Sérült memória tesztelő: Memtest86+

Az alábbiakban bemutatott Windows Memory Diagnostic tesztelőhöz hasonlóan, ez a program is elérhető bootolható flopi lemez és CD formájában. A Memtest szoftver jelen verziója képes arra, hogy felismerjen bizonyos rendszertulajdonságokat is mint a chip, CPU típusa és memória sebesség.

A Memtest86+ alap és haladó tesztelő módozatokkal rendelkezik melyek a tesztelés idejében, és mélységében különböznek egymástól. Az alap üzemmód elegendő arra, hogy a memória elsődleges fő hibáit megmutassa.A Memtest86+ alkalmazásához elsőként le kell tölteni vagy a flopi lemez vagy a bootolható CD tartalmát.

A letöltött fájlok kicsomagolása után létrehozható a bootolható lemez, (flopi lemez esetén) a „futtatás..” menüpont alatt, CD esetében a Nero illetve Easy CD Creator segítségével.  Memtest86

Ezek után újra kell bootolni a számítógépet a flopi vagy a CD lemez segítségével a Memtest86+ program elindításához. Automatikusan elindul az alap teszt. A szoftver a rendszerinformációkat a képernyő bal oldalán fogja megjeleníteni.

A „c” billentyű segítségével lenyitható egy menü, amiből ki lehet választani a kívánt teszt üzemmódot. A memória diagnosztika a képernyő alján jeleníti meg a hibákat.

Docmem és Windows Mem Test sérült memóriatesztelő programok: Docmem

A boltokban és számítógép szervizekben a Simmtester Docmem nevű programja van forgalomban. A program ingyenesen elérhető a weblapukról, bár regisztrálni kell a letölthetőség előtt.

Simmtester docmem

A Docmem programot szintén flopi lemezre kell telepíteni, melynek segítségével újrabootolható a rendszer. A program segítségével elindítható egy gyors memóriateszt illetve egy „burn in” üzemmód, ami folyamatosan fut mindaddig, amíg le nem állítják.

A Docmem használatához szintén le kell tölteni, egy könyvtárba ki kell csomagolni, majd a „Futtatás..” menüpont segítségével lemezre kell telepíteni a Docmem programot. A gépet az újonnan létrehozott lemezzel újra kell indítani a Docmem program elindításához. A „quick test” opció választásával el lehet indítani egy gyorstesztet, ami diagnosztizálni fogja a RAM memóriát. A memória hibák a képernyő alján kerülnek megjelenítésre.

Sérült memória tesztelés: Windows Memory Testing.

Sérült memória tesztelése

A Microsoft a fentiekben bemutatott két szoftver analógiájához hasonlóan ingyenesen használható programot kínál a memória diagnosztizálásra. A program Windows telepítő fájl formájában képes bootolható CD és flopi létrehozására.

Windows memória diagnosztika

A Windows diagnosztizáló sokkal inkább egy alapprogram, mely azonban szintén elvégzi az alapvető teszteket, és tartalmaz egy kiegészítő tesztet, ami alaposabban ellenőrzi a gépet. A program segítségével azonosítható, hogy a több modullal telepített gépek esetén melyik memória modulhoz köthető a hiba.

A Windows memória diagnosztizáló indításához, először el kell indítani a végrehajtó fájlt, és ki kell választani a CD vagy flopi lemezes telepítést. A CD telepítés választása esetén meg kell adni a telepítés helyét, ahonnét Nero vagy más CD író program segítségével létrehozható a CD lemez.

Windows_memoria_diagnosztika_inditasa

Flopi lemezes telepítés esetén, egyszerűen helyezzen egy lemezt a meghajtóba, és kövesse a telepítő utasításait a bootolható lemez létrehozásához.

Ezek után a flopiról vagy CD-ről újra kell indítani a gépet. A memória diagnosztizálás elindul, és a program végrehajtja az alapteszteket. A program futását az „x” billentyű segítségével lehet megszakítani. A memória hibák a képernyő alján kerülnek megjelenítésre.

Sérült memória problémamegoldás:

A sérült memória diagnosztizáló programok egyikével meghatározott hibák feltárása után meg kell határozni a problémás területet. Fontos annak meghatározása, hogy melyik memória modul sérült. Legvalószínűbb esetben garancia érvényesítés vagy a sérült egység cseréje szükséges.

A memória hibák elkülönítése

Amennyiben csak egy memória modul van a gépben, akkor elsőként a következő néhány kísérlettel meg kell állapítani, hogy sérült-e a modul. Amennyiben sikerül hibákat detektálni, akkor a következő teendő. A memóriakártyát az alaplap egy másik memória szlotjába csatlakoztatjuk, mivel elképzelhető, hogy a szlot vagy legalábbis a RAM és szlot között kontakthibából eredő érintkezési probléma van.

Ennek elvégzéséhez kapcsoljuk ki a számítógépet, válasszuk le az elektromos hálózatról. Húzzuk vissza a két memóriarögzítő kis kart és távolítsuk el a memória modult. Helyezzük be a memória modult egy másik memória szlotba, és óvatosan toljuk a helyére. A memóriarögzítő karok a helyükre pattannak. Amennyiben mégsem, akkor fordítsa meg a memóriát és próbálja újra illeszteni.

Ha sikerült mindkét rögzítő kart a helyére rakni, vissza lehet kapcsolni a számítógépet, és újra kell futtatni a memóriatesztelő programot(kat). Ismételt hibák detektálása esetén, vélhetően tényleg hibás a memória modul.

Több memória modul

Problémamegoldás több memória modullal rendelkező gép esetén

Amennyiben több modullal rendelkezik a gép, és memória hibákat sikerül detektálni, a következőkben meg kell határozni a probléma helyét.

A memória modulok közül bármelyik hibás lehet (habár amennyiben a gép memóriája mostanában került bővítésre, és onnét kezdtek megjelenni a hibák, nagy valószínűséggel az új modul a hibás) csakúgy, mint az alaplap memória szlotjai közül is hibás lehet egy vagy több is.

Első lépésként el kell távolítani egy kivételével minden memória modult (a fent közölt eljárás szerint) és újra kell tesztelni. A tesztelést minden memória modulra el kell végezni ugyanabban a memória szlotban. Ha a tesztelés során csak egy modul jelez hibát akkor az lesz a sérült alkatrész. Ha mindegyik memória modul esetében hibát észlelünk, akkor vagy a memória szlot a rossz, vagy pedig az alaplap (valószínűleg a processzor).

Ha egyik memória modul esetében sem található hiba (az egyenkénti ellenőrzés során), azonban az együttes tesztelés során van hiba, akkor valószínűleg az egyik memória szlot a hibás. Újra meg kell próbálni egyesével tesztelni a memória modulokat egy másik memória szlotban mindaddig, amíg hiba nem jelentkezik.

DIMM

Professzionális memória tesztelő a DIMM-től

Számos cég gyárt valódi memória tesztelő berendezéseket, például a www.pcszerviz.com által nemrégiben vizsgált Innoventions Ramcheck memória tesztelő.

Ez egy professzionális memória tesztelő berendezés a hozzá tartozó memória specifikus adapterrel, melynek az alapára néhány ezer dollár. A felhasználók, akik a saját gépükön szeretnének memória diagnosztizálást végezni, ugyan nem juthatnak hozzá jelen alkalmazáshoz, de a boltok vagy szerviz centerek igen.

Ennek köszönhetően gyorsan és nagyon megbízható módon ellenőrizni tudják a sérült memóriákat DRAM vagy forrasztási pont szintjén.

Még nincsenek kommentek!

Be kell jelentkezned a kommenteléshez.