PCSzerviz Blog | A pcszerviz.com blogja
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Itt az új Macbook Air…vagy mégsem?

Toshiba Kirabook

A Toshiba legújabb Ultrabookja a Toshiba KIRAbook nagyon hajaz az Apple Macbook Air-re. Kijelzője brutális 13,3”-os PixelPure típusú, 2560 x 1440 felbontású IPS kijelző. Ebből két típus is kapható lesz: egy hagyományos és egy Corning Cornoe Glass érintéskijelző is. Képaránya 16:9, ellenben a Macbook 16:10-es kijelzőjével, de így sem lehetünk elégedetlenek. A noti méretei is igen brutálisak, mivel csak 17,8 mm vastag és 1,18 kg a tömege! A borítása magnézium-alumínium ötvözetből készült és speciális zsanérokat kapott a remegés tompítása érdekében.

Tovább

Laptop javítási kézikönyv -Alapok-LCD Kijelző

Az LCD megjelenése a kijelző technológia olyan áttörése volt, ami a laptopok létrejöttét lehetségessé tette. Korábban, az LCD kijelzők előtt, volt néhány hordozható számítógép, ami egy kis elektroncsőt alkalmazott, ami helyileg a fél szobát, illetve az energia felét is igénybe vette.

Az LCD képernyők könnyűek, minimális energiát fogyasztanak, szemben a régimódi csöves kijelzőkkel. Az LCD panel maga úgy működik, mint egyfajta elektronikus színes film, aminek a képei majdnem láthatatlanok az emberi szem számára. Ha még emlékszünk a régi, 35mm-es panelekre, amik olyan népszerűek voltak a fotózásban, akkor emlékezhetünk arra is, hogy milyen nehéz volt kivenni egy képet, kivetítő segítsége nélkül.

Tovább

Laptop javítási kézikönyv -alapok- Optikai meghajtók

Mindenki régóta jól ismeri a DVD-t, a CD-t, mint az otthoni szórakoztatás leggyakoribb eszközeit, de csak az elmúlt pár évben vált általánossá a DVD felvevő a laptopokban is. A DVD felvevő szoftver egy lehetőség arra, hogy adatot rögzítsünk, ami egy nagyszerű módja annak, hogy folyamatosan frissíthessük, tárolhassuk a számunkra fontos fájlokat, hogy azokról „lenyomat” készüljön.

Tovább

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- Merevlemez

Az elsődleges tárolóeszköz a laptopunkban a merevlemez. Az átlagos felhasználó rengetegszer hallja ezt a pikáns szót, de valljuk be, kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is művel ez a fontos „valami” a laptopunkban, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle.

Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

A merevlemez (angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. A merevlemez (az angol elnevezés alapján hívják winchester-nek is) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.

A modern merevlemezek kapacitását ma már százas gigabyte-okban mérik, bár ez pár évvel ezelőtt még pár tízes gigabyte-ban volt limitálva. Ez egyébként teljesen elegendő helyet jelent akkor, ha videót, audiót, vagy fotókat pakolunk fel a gépre. De ha elfogyott a helyünk, néha elég, ha elfogadjuk a legegyszerűbb tanácsot: tisztítsuk meg, ürítsük ki a meglévő merevlemezünket, úgy, hogy DVD-re, vagy külső merevlemezre másoljuk a „szemetet”, vagyis a nem mindennap használt, vagy soha meg nem nyitott tartalmakat.

Ez a módszer sokkal egyszerűbb, mint lecserélni a meglévő merevlemezt egy nagyobb kapacitásúra, és újrainstallálni a szoftvert. Rendszerint ugyan meg lehet oldani a merevlemez felturbózását egy magasabb kapacitású modellé, de az igazán praktikus módszer az, hogy használjunk egy speciális szoftvert, hogy a meglévő merevlemezt lemásolva egy pótmeghajtóba, egy külső USB helyen, fel tudjuk cserélni a meghajtókat.

Létezik egy újabb fogalom is, amivel érdemes megismerkedni. Az SSD, vagyis magyarul a szilárdtest-meghajtó, egy flash memóriás tároló. Félvezetőkkel megvalósított mozgó alkatrészek nélküli adattároló, amely merevlemezként csatlakoztatható a számítógépekhez. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.

Az SSD egy olyan adattároló eszköz, ami félvezetős memóriában őrzi a tárolt adatot, azt hosszú ideig megőrzi (állandó tár), a környezetéhez emulált merevlemez-csatlakozófelülettel csatlakozik, tehát lényegében egy mozgó alkatrészeket sem tartalmazó merevlemeznek tekinthető. A flash helyett SRAM vagy DRAM memóriát használó SSD-t gyakran Ram-drive-nak hívják.

A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, csendesebb (ha nincs külön hűtőventillátor felszerelve), nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

Az SSD-ket újabban előszeretettel építik be laptopokba, szubnotebookokba, netbookokba, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek.

A Solid-State merevlemezek tehát már elérhetők néhány felső kategóriás laptopban, és ahogy ez lenni szokott, a tendencia lassan lecsapódik a fogyasztói modellekbe is pár év alatt. Amíg a solid-state lemezeknek nincs mozgó alkatrésze, addig igazolhatja, hogy megbízható, jobban tolerálja a fizikai megrázkódtatásokat, és kevesebb energiát is használ fel. de tudnunk kell, hogy nincs tökéletes technológia és valószínű, hogy a solid-state lemezek is bizonyítani fogják, hogy sebezhetőek. Főleg bizonyos hardver hibák szempontjából, mint például az elektromos sokk.

Eltérően a sztenderd merevlemezektől, ha a solid-state lemezek meghibásodnak, nem valószínű, hogy bármilyen adatvisszaszerzés lehetséges volna.

Tartalomjegyzék >>

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- RAM

Véletlen hozzáférésű memória

A definíció szerint a laptopunk memóriája a RAM, vagyis a véletlen hozzáférésű memória. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

Érdemes pontot tenni egy dolog végére, mert a laptop használók már régóta zavarban vannak a memória tárolásának kérdésével, ami miatt sokszor nem a helyes kérdéseket tesszük fel laptop vásárlásakor. Ebből következően sokan olyasmit vásárolnak, amire nincs is szükségük.

Amikor a profik vagy az eladók a tárolásról beszélnek, ők olyan eszközökről is beszélnek, amelyek adatokat mentenek el, amikor a gépet kikapcsoljuk. Ez jelentheti a merevlemezeket, mágnesszalagokat, optikai meghajtókat, mint a CD, DVD, vagy Blue-Ray, vagy akár még a jó öreg floppy disc-et is.

Ami még zavarosabbá teszi a helyzetet, hogy korábban már megemlítettük a Flash memory technológiát is, a BIOS címszó alatt. Ez egy állandó tárolási forma, ami a digitális kamerák, a mobiltelefonok és hordozható USB tárolóeszközök számára van fenntartva.

A fő memória a laptopunkban azonban a RAM, amely mindent elfelejt, ha a gépünk ki van kapcsolva. A modern laptopok memóriáját megabyte-ben (MB), vagy gigabyte-ban (GB) mérik. Az átlagos Windows  operációs rendszer nem működik 4.0 GB memóriánál többel, a minimum ajánlott egység pedig a Windows Vista működéséhez 1.0 GB, szóval a teljes tartomány manapság rendkívül szűk.

Általában elmondhatjuk, hogy a legfontosabb és legjobban ajánlott tuningolás amit ajánlunk a laptopunkon, az a memória, ám csak akkor, ha ez nem kerül sokba. A legtöbb laptop alaplapnak csak két RAM modulnyi helye van a kis áramkör kártyák számára, amelyek az egyedi RAM chipeket hordozzák.

Megismerkedhetnénk még több rövidítéssel is, említhetnénk különböző típusú modul technológiákat és sebességet, de szerintük az egyetlen dolog, amit tudnunk kell, hogy csak olyan RAM-ot tudunk installálni, amit az alaplapunk támogat.

A RAM főbb feladata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a CPU munkájának eredményeinek a tárolása. A régi, mechanikus elemeket is tartalmazó memóriaegységek (mágnesdob-tár, ferritgyűrűs memória mára teljes mértékben felváltották a félvezető RAM-ok. Mivel a RAM jóval lassabb mint a processzor, ezért a processzorban saját, gyors memória is van, a cache.

RAM–tokozási fajták: SIMM; DIMM; SO DIMM

Manapság három fajta  szabvány verseng egymással, A DDR (Double DataRate) és a DDR2 valamint a DD3 . A DDR kisebb késleltetési időkkel, de alacsonyabb órajellel dolgozik, a DDR2 pedig magas órajellel, de nagyobb késleltetési idővel. A DDR már letűnőben van, a számítógépek java része DDR2-t használ, a DDR3 még nem túlzottan elterjedt.

Tartalomjegyzék >>

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- Processzor

Central Processing Unit (Központi Feldolgozó Egység)

Bármelyik computer agya a CPU, más néven processzor, a számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör. Ez egy önmagában álló, nagy, szilikon chip, amelyet rendszerint az Intel vagy az AMD gyárt.

Tovább

Laptop javítási kézikönyv -alapok- Alaplap

A laptop legfontosabb áramkörét alaplapként ismerjük. Bármilyen további áramkör, ami az alaplaphoz kapcsolódik a laptopban, „gyermek kártyaként” ismerhető ha lehet ilyet mondani egy bővítő kártyáról, tehát teljesen nyilvánvaló, hogy mi nyeri a „nemek harcát” a számítástechnikában.
Az asztali PC-ktől eltérően, ahol az alaplapok könnyen és olcsón felválthatók, kicserélhetőek, a „kevésbé barátságos” rendszerben a laptop alaplapok szabadalmaztatottak, zártak.
Tudnunk kell, hogy csak egyetlen cserélhető alaplapfajta van, ami fizikailag is illik a laptopunkhoz, az a laptop saját márkájú és modellű alaplapja. Ez kijelentés azonban csak részben igaz, mivel vannak olyan laptop típusok amelyek licenszelt termékek. Ez azt jelenti, hogy az adott típushoz a gyártó csak a nevét adta, azonban a gyártó fizikailag nem gyártotta a laptopot, hanem megvásárolta a licenszét és a nevét adta hozzá. Ezért előfordul olyan, hogy más-más típus-jellöléssel megtalálhatjuk egyazon laptopot Fujitsu-Siemens,  Clevo valamint Albacomp néven. Ezeket a laptoppokat Barebone laptopoknak is szokták nevezni.

Tovább

Laptop javítási kézikönyv -alapok- Meghajtók és az eszközkezelő

3. Fejezet

A laptopokban kétféle meghajtó van: hardver és szoftver. A fókusz most a szoftver eszközmeghajtókon lesz. A szoftvermeghajtók, amiről említést teszünk, mint egyfajta eszközmeghajtó, egy kicsiny része a programozásnak, ami megengedi az operációs rendszernek és más szoftveralkalmazásoknak, hogy kommunikáljon és ellenőrizze a hardvert a laptopunkban.
Amióta a laptopokat, teljes működésű komputerként árulják, inkább, mint bővíthető készletű gépként, az összes eszközmeghajtó funkciónak előtelepítettnek kell lennie. Mindazonáltal, ha bővítő kártyát vásárolunk, külső eszközt adunk hozzá, mást, mint néhány szabvány alkatrészt, mint pl. a billentyűzet, az egér vagy memóriakártya, a megfelelő működéshez a laptop megkívánja az eszközmeghajtót.

Tovább

A gyermek és a számítógép

avagy  (Mikor és mennyit?)

Szerző : Gabi

Teljesen természetes, hogyha otthon számítógéppel, laptoppal dolgozunk, akkor a kisgyerekünk ezt is utánozni akarja. A gyerek érdeklődését is felkeltik a színes képek, a hangok, az a varázslat, hogy nyomogatjuk a billentyűket, és valami mindig történik a képernyőn. Gyermekünk egy pillanat alatt felkéredzkedik az ölünkbe. A helyzet több szempontból is kielégíti a kicsik vágyait: velünk lehet és játszhat! Így kezdődik. Ha nem figyelünk oda eléggé később a dolgok kicsúszhatnak a kezünkből. Akkor kezdjük el kérdezni egymástól: ne engedjem többet a számítógép elé?

Tovább

Laptop kutyáknak

Szerző: Csaba
A laptopokat már régóta használják az emberek és a számítástechnika területén minden évben különböző, új technológiát vezetnek be. Az emberek által használt laptopoktól eltérően a Toshiba egy innovatív laptopot mutatott be a piacon, melyet kutyáknak terveztek. Főként olyan a műszaki cikkek iránt elkötelezett vevőknek szánták a terméket, akik egyúttal kutya kedvelők is. A Toshiba a laptop piac egyik vezetője és már számos modellt készített a PetBook K9 termékcsaládon belül kifejezetten kutyáknak. A kutyus laptopok néhány modelljének a háza vitaminban gazdag organikus nyersbőrből készült így a kutyáknak van mit harapdálniuk.

Tovább