75 tipp a Windows Vistához fejezet 71-75 | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (71-75)

71. Vista DirektX 9 a jobb játéktámogatásokért

A megoldás, hogy azok játékok fussanak Vistán, amik alapból nem szoktak (mint például a FEAR vagy a 3Dmark06), viszonylag egyszerű.

Ezek a játékok a DirectX 9 legújabb változatát igénylik. A Vista azonban a DirectX 9 teljes verzióját nem tartalmazza, csak annak néhány elemét, kompatibilitási megfontolásokból. Tehát, telepítenie kell a DirectX 9-et.

DirectX 9 telepítése Windows Vistára:

Töltse le a legfrissebb DirectX 9 változatot a Microsoft.com weboldalról.

Tömörítse ki a fájlt egy tetszőleges mappába az Asztalon vagy a Dokumentumokban.

Futtassa a DXSETUP fájlt.

A letöltési mappát törölheti a telepítés befejezése után.

72. Feladatok letiltása a játék idejére

jatekHa meg szeretne próbálni egy kicsit több teljesítményt kicsavarni a játékokból Windows Vistán, akkor próbálja meg szerkeszteni azok futtatható állományait, hogy letiltsanak néhány háttérben futó Asztal funkciót.

A Vista lehetővé teszi, hogy olyan parancsokat ágyazzon be futtatható állományokba, amik leállítják a Vista 3D effektusokat, akárcsak az Aero felületet a játék idejére.

3D Asztal letiltás a játék idejére:

Keresse meg a játék futtatható állományát. Nagy valószínűséggel ezt a C:\Program Files mappában fogja megtalálni, a kérdéses játék saját mappájában. Ezen kívül használhatja a keresési funkciót is.

Kattintson a futtatható fájlra az egér jobb gombjával, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Kattintson a „Kompatibilitás (Compatibility)” fülre.

A „Beállítások (Settings)” résznél jelölje be a „Vizuális témák letiltása (Disable visual themes)” pontot.

Kattintson az OK-ra.

Megjegyzendő, hogy a fentiek az Aerót csak annak a játéknak az idejére tiltják le, amelyik játék futtatható állományára alkalmazta azokat.

73. DirektX 9 játékok futtatása

Majdnem mindenki hallotta már, hogy a Vistának van néhány kompatibilitási problémája régi (azaz Windows XP-re íródott) alkalmazásokkal és játékokkal, és ráadásul ez igaz is.

Nagyon sok program és játék van, amiknek igazából működniük kellene Vistán, de mégsem teszik egyik vagy másik ok miatt. Szerencsére már különböző javításokat adtak ki a Vistához megjelenése óta, ami jelentősen segített a problémán, de egy frissen telepített Vistán a régi játékok legtöbbje még mindig nem fog működni.

Van azonban egy tippünk, ami segít megoldani ezt a kérdést is.

Próbálja meg engedélyezni az XP kompatibilis módot a régebbi játékokra. Ahogyan a Windows XP is rendelkezett többféle kompatibilitási móddal, beleértve korábbi operációs rendszerek környezetének tükrözését is, a Vista is tudja tükrözni az XP-s környezetet egy bizonyos mértékben.

Ez egy beállítás, amit be kell kapcsolni specifikusan minden egyes játékra egyenként. lássuk, mik a lépések.

XP kompatibilis mód engedélyezése játékokra:

Keresse meg a játék futtatható állományát. Nagy valószínűséggel ezt a C:\Program Files mappában fogja megtalálni, a kérdéses játék saját mappájában. Ezen kívül használhatja a keresési funkciót is.

Kattintson a futtatható fájlra az egér jobb gombjával, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Kattintson a „Kompatibilitás (Compatibility)” fülre.

Jelölje be a „Program futtatása kompatibilitási módban: (Run this program in compatibility mode for:)” opciót, majd ellenőrizze, hogy az alatta lévő legördülő listában a „Windows XP Szervizcsomag 2” lehetőség legyen kiválasztva.

Kattintson az OK-ra.

Ezt külön-külön el kell végeznie minden egyes játékon.

74. 3D hangzás

A 3D hangeffektusok kezelése vonatkozásában a Microsoft egy jelentős változtatást hajtott végre, amikor létrehozta a Windows Vistát.

Sajnos ez a változtatás azt idézte elő, hogy sok hardver (alapvetően minden, amit a Creative Labs gyártott az elmúlt pár évben) képtelen szolgáltatni a hardveres 3D hanghatásokat sok régebbi és néhány új játék esetében.

Ha Önnek Creative Audigy vagy X-Fi hangkártyája van, amiről tudja, hogy támogatja a 3D hangzást, de az opció nem elérhető pár játékban, vagy nincs egyáltalán hang, ha bekapcsolja azt, ez a tipp orvosolja a problémáját.

A Creative Labs írt egy „ALchemy” nevű programot, ami áthidalja a hézagot a hardverük és a hardver által támasztott szoftver elvárások között, lehetővé téve, hogy újra élvezhesse azt az oly kellemes 3D hangzást.

A rossz hír csupán annyi, hogy az ALchemy nem ingyenes. A Creative Labs egy kicsi díjat kér a letöltését, ami eléggé korrekt, főleg hogy ez az ő saját termékük, és olyan problémát orvosol, amiért nem is ők a felelősek. A programot az internetről könnyedén letöltheti, ha úgy érzi, hogy szüksége van rá.

75. Média Center

Ez nem egy teljesítmény tipp, de kijavít egy nagy kellemetlenséget, ami a Windows Vista Media Center alapbeállításaiból adódik.

Alapértelmezés szerint a Media Center nem találja meg és nem listázza azokat a DVD tartalmakat, amiket lemásolt a merevlemezre.

Szerencsére a dolog könnyen orvosolható a rendszerleíró adatbázis apró átszerkesztésével.

Tárolt DVD média listázásának engedélyezése a Media Centerben:

Indítsa el a Start menüből a „regedit”-et, és keresse ki a „HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current

Version\Media Center\Settings\DvdSettings” bejegyzést.

Kattintson duplán a „ShowGallery” kulcsra és állítsa át az értékét „Gallery”-re.

Ezután a DVD galériája megjelenik a Media Centerben, és felsorolásra kerül a tárolt DVD tartalom a könyvtárban.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.