75 tipp a Windows Vistához (11-20 fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (11-20)

11. Automatikus frissítések beállítása letöltésre

Alapértelmezés szerint a Windows Vista automatikusan letölti és telepíti azokat a frissítéseket és javításokat, amiket a Microsoft fontosnak ítél. Ez gyakran az operációs rendszer automatikus újraindítását eredményezi, amit meg lehet szakítani, ha Ön épp a gép előtt ül. Ha viszont nem ül ott, akkor előfordulhat, hogy a torrent letöltéseit teszi tönkre.

Jobb megoldás, ha a Vista automatikusan letölti a javításokat, de megvárja az Ön engedélyét azok telepítésére és a gép újraidítására.

A kézi frissítés telepítéshez az alábbiakat kell tennie:
Nyissa meg a Start menü/Vezérlőpult/Biztonság/Automatikus frissítések be- és kikapcsolása (Start/Control panel/Security/Turn automatic updating on or off) menüpontot.

automatikus_frissitesek

Válassza ki „A frissítések legyenek automatikusan letöltve, de én döntöm el, mikor telepítem azokat (download updates but let me choose whether to install them)” lehetőséget.

Kattintson az OK gombra.

A Windows Vista ezután értesíti, ha vannak elérhető frissítések, egy tálcán megjelenő ikon segítségével, de addig nem telepíti azokat, amíg Ön nem engedélyezi. Amikor úgy dönt, hogy telepíti a javításokat, arra is lesz lehetősége, hogy átnézze a javítások listáját, és kivegye azt, amelyiket szükségtelennek gondolja.

12. Keresőmező használata

Ez egy alapvető tipp a Windows Vista használatához, úgyhogy ha még nem ismeri, kérjük most figyeljen: a keresőmező (SearchBar) az Ön barátja.

Bár a különböző opciók és a Futtatás (Run) parancs hiánya zavaró lehet a Vista felhasználói számára az első pillanatban, a többi változtatásához képest a keresőmező megjelenése a legjelentősebb újdonság a Start menüben.

Alapértelmezés szerint a keresőmező a személyes mappákban, a Program Files és a Windows mappákban, az e-mail, internet előzményekben, illetve a kedvencekben keres, amikor Ön beír valamit. Mit jelent ez? Ez azt jelenti, hogy minden dokumentum, amit létrehozott, minden weboldal, amit a közelmúltban meglátogatott, és minden program, amit telepített, elérhető néhány billentyűleütés segítségével.

Próbálja ki a következőket:

Nyomja le a Windows billentyűt, és gépelje be a „mail” kifejezést, majd üssön Entert. Nem rossz, ugye? Most írja be a „cmd” kifejezést. Még mindig hiányolja a Futtatás (Run) parancsot? Ugye nem.

Miután hozzáadta mondjuk a Hotmail vagy a Gmail oldalát a kedvencekhez, ugyanezzel a módszerrel közvetlenül elérheti azokat a keresőmezőn keresztül.

13. Eszköz illesztő programok

Alapértelmezés szerint a Windows Vista frissítési (update) szolgáltatás eszköz illesztő programokat keres és tölt le a hardver számára. A baj az, hogy az illesztőprogramok, amiket talál (és automatikusan telepít is, hacsak ki nem kapcsoljuk az opciót a 12. számú tippben bemutatott módon), nem szükségszerűen a legmegfelelőbbek a hardver számára, és néha még problémákat is előidézhetnek.

A PCSZERVIZ.COM véleménye szerint jobb letiltani az illesztőprogram frissítési szolgáltatást, és ha szükséges, önállóan elvégezni a frissítéseket.

Az automatikus illesztőprogram frissítés letiltásának menete:
Nyissa meg a Start menüt, és az egér jobb gombjával kattintson a „Számítógép (Computer)” menüpontra, majd válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

A bal oldali panelen kattintson a „Speciális rendszerbeállítások (Advanced System Settings)” lehetőségre.

Válassza ki a „Hardver (Hardware)” fület, és kattintson a „Windows illesztőprogram frissítési beállítások (Windows Update Driver Settings)” pontra.

Jelölje be a „Soha ne keressen illesztőprogramokat, amikor új eszközt csatlakoztatok (Never Check for Drivers When I Connect a Device)” lehetőséget.

Kattintson az OK gombra.

14. Windows Defender

A Windows Defender a Windows Vista része, amit az emberek úgy hisznek, hogy a Microsoft beépített anti-spyware alkalmazása, ami egyébként a célra igen alkalmas.

A Defendernek egyébként van pár egyéb apró trükkje is, mint például egy jól kezelhető felület automatikusan induló programok figyelésére és letiltására. Semmi nem lassítja le jobban a gépet annál a pár tucat alkalmazásnál, mint amik a Windows indításakor töltődnek be, aztán tétlenül üldögélnek a tálcán.

Tehát nézzük meg, hogyan lehet a Defender segítségével eltüntetni ezeket a kellemetlen élősködőket.

Az automatikusan induló alkalmazások letiltásának lépései:
Lépjen be a Start/Minden program (Start/All Programs) menübe, majd futtassa a Windows Defendert rendszergazdai jogokkal (lásd 20. számú tipp).

Kattintson az „Eszközök (Tools)” ikonra a képernyő tetején.

Kattintson a „Software Explorer (Software Explorer)” pontra.

defenderA bal oldali panel mutatja azokat a programokat a gyártó cég neve szerint rendezve, amik úgy vannak beállítva, hogy betöltődjenek a rendszer minden egyes indításakor. A lista valamely elemére kattintva tekinthetjük meg a részleteket a jobb oldali panelen.

Az „Eltávolítás (Remove)”, a „Tiltás (Disable)” és az „Engedélyezés (Enable)” gombok a jobb alsó sarokban találhatóak.

Egy alkalmazás eltávolítása törli a bejegyzést a listából (de nem az egész számítógépről, csak az indítás szekcióból). A tiltás megakadályozza, hogy egy alkalmazás automatikusan elinduljon a gép indításakor, az engedélyezés pedig értelemszerűen újra engedélyez egy korábban letiltott programot.

Nem javasoljuk, hogy a Microsoft jelzésű alkalmazások közül az oldalsávon (Sidebar) kívül mást is letiltson.

15. Energiagazdálkodás

Alapértelmezés szerint a Windows Vista néhány meglehetősen régimódi energiagazdálkodási beállítást használ, amely jó lehet laptopra, de nem megfelelő, ha Ön a maximális sebességgel szeretné mindig futtatni a gépét.

A dolog orvoslására a Microsoft beépített egy nem szabványos energiagazdálkodási lehetőséget a Vezérlőpultba: a „Magas teljesítmény (High Performance)” beállítási lehetőséget. Ez az opció lekapcsol minden szoftveres energiatakarékossági funkciót (a merevlemez ugyanúgy le fog állni, ha 20 percig nincs használatban), lehetővé téve, hogy a gép akkor is teljes kapacitással működjön, amikor Ön magára hagyja azt.

A magas teljesítményű energiagazdálkodás beállítása:
Nyissa meg a Start menü/Vezérlőpult (Start/Control Panel) menüpontot.

Kattintson a „Klasszikus nézet (Classic View)” pontra a bal oldali panelen.

Nyissa meg az „Energiagazdálkodási lehetőségek (Power Options)” ablakát.

Válassza ki a „Magas teljesítmény (High Performance)” opciót.

16. DVD lejátszó

Nem tud DVD-ket lejátszani Windows Vitával? Sajnos a Microsoft Windows Vista nem támogatja a DVD lejátszást egyik verziójában sem; csak a Vista Ultimate és a Home Premium kiadásokban található meg az ehhez szükséges MPEG/2 codec.

Sajnos azok a laptopok illetve asztali gépek, amik a Vista Business vagy a Vista Home Basic verziót futtatják, nem tartalmazzák ezt a kulcsfontosságú komponenst, ami szükséges lenne a DVD lejátszáshoz.

Az új Vista felhasználókat, akik leülnek, hogy megnézzék kedvenc filmjüket, semmi más nem figyelmezteti, csak a nem remélt fekete képernyő, függetlenül attól, hogy a lejátszó Windows Media Player 11 (WMP11), PowerDVD, vagy VLC. Szerencsére a problémát kijavítani nem olyan nehéz.

Furcsa módon a Vista Business vagy a Home Basic nem nyújt túl nagy segítséget, azt javasolja például, hogy „Frissítse a rendszert Vista Ultimate verzióra” vagy „Csökkentse a képernyő felbontását”.

Nincs szükség az egész operációs rendszer frissítésére csak azért, hogy DVD filmeket nézzen, és a képernyő mérete is éppen megfelelő. A megoldás sokkal egyszerűbb, és nem kell pénzt fizetnie azért, hogy ezt a funkciót hozzáadhassa a rendszerhez. A legcélravezetőbb, amit tehet, hogy letölt egy ingyenes codec pack-ot, lényegében dekódoló eszközök együttesét, ezzel lehetővé téve a Windows számára DVD lemezek (esetünkben DivX) olvasását és lejátszását.

A PCSZERVIZ.COM a K-Lite codec pack-ot javasolja, ami az internetről, pl. a Google segítségével könnyen letölthető. A K-Lite Codec Pack Standard tartalmazza az összes DVD lejátszáshoz szükséges, és azon kívül más célokra is jól alkalmazható codec-et. Töltse le a K-Lite csomagot, majd telepítse az alapértelmezett beállításokkal, vagy válassza ki az Ön számára szükséges elemeket. ezután indítsa újra a média lejátszót. Ettől fogva Ön képes lesz DVD filmeket nézni Windows Vistán.

Mellesleg a codec-ek a média fájlok számára olyanok, mint az illesztőprogramok. Bármilyen média lejátszót is választ DVD nézéshez, az működni fog, ha rendelkezésre áll a megfelelő codec. E nélkül azonban, legyen akármilyen sokoldalú is a lejátszó (mint például a VideoLAN VLC), nem lesz képes DVD tartalmak lejátszására.

17. Média Player

A Windows Vista x64 felhasználói valószínűleg szeretnének egy továbblépést tenni, mivel a Windows Vista alapértelmezetten a Windows Media Player 11 program 32 bites változatát használja a minél szélesebb körű média támogatás érdekében.

A Windows Media Player 11 (WMP11) lejátszó 64 bites verziójának alapértelmezetté tételéhez 64 bites Vistán, néhány parancsikon átirányítására van szükség.

A 32 bites WMP11 a …/Program Files (x86)/ mappában található, míg az alap 64 bites WMP11 a …/Program Files/ mappában van.

A 64 bites Windows Media Player 11 alapértelmezetté tételéhez Vista x64 rendszeren nyissa meg a Start menüt, és adja ki a következő parancsok egyikét (idézőjelek nélkül):

A 64 bites WMP11 alapértelmezett lejátszóvá tételéhez: „unregmp2.exe /SwapTo:64”.

A 32 bites WMP11 lejátszóhoz való visszatéréshez: „unregmp2.exe /SwapTo:32”.

Ettől kezdve a Windows Vista x64 rendszeren a DVD filmek lejátszása automatikusan a 64 bites Windows Media Player segítségével történik.

17 .Programok futtatása rendszergazdaként

programok_rendszergazdaA Microsoft egy másodlagos biztonsági réteget adott a Windows Vistához annak biztosításával, hogy a normál felhasználói fiókok nem biztosítanak teljes körű rendszergazdai jogokat. Ez segít megvédeni az operációs rendszert azáltal, hogy a felhasználók nem tudják egyszerűen megváltoztatni a rendszer néhány beállítását, ugyanakkor arra is alkalmas, hogy bosszantsa azokat a felhasználókat, akik szeretnék egyszerűen változtatni a rendszerbeállításokat. Szerencsére erre van egy egyszerű orvosság.

Talán Ön már tudja, hogyan kell ezt csinálni, ha tapasztalt Vista felhasználó, de ha nem, akkor mindenképp végre kell ezt hajtania, hogy sok, csak ezután következő tippel boldogulni tudjon.

Program futtatása rendszergazdai jogokkal:

Írja be a futtatni kívánt program nevét a Start menü keresőmezőjébe.

A találatok között kattintson a program ikonjára az egér jobb gombjával, és válassza ki a „Futtatás rendszergazdaként (Run as Administrator)” pontot.

Így már megvan a szükséges jogosultsági szint.

18. Indexelési szolgáltatás kikapcsolása

Itt az ideje, hogy belevágjunk a közepébe. A következő tippek a Windows Vista élmény felgyorsításával foglalkoznak. Ehhez az operációs rendszer nagyon sok alapértelmezett beállítását fogjuk megváltoztatni. Kellemes trükközést kívánunk!

Az indexelési szolgáltatás kikapcsolása
Az indexelési szolgáltatást a Windows Vistába sokkal jobban sikerült integrálni, mint a Windows Xp-be, sokkal jobban használható, és ennek köszönhető a keresőmező megjelenése. Azonban a szolgáltatás még mindig elhagyható, egyébként pedig túlzottan sok merevlemez és memória erőforrást foglal le. Az indexelési szolgáltatás kikapcsolása nem teszi lehetetlenné a keresés illetve a keresőmező használatát, csak kicsit lelassítja ezeket a funkciókat. Ugyanakkor a tiltás az egész gép működését gyorsabbá teszi. A választás Önön múlik.

A Windows Vista indexelő szolgáltatás kikapcsolása:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „services” parancsot a keresőmezőbe. Üssön Entert.

A szolgáltatások ablakban görgessen lefelé, míg el nem éri a „Windows keresés (Windows Search)” szolgáltatást.

Kattintson rá az egér jobb gombjával, és válassza ki a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Az „Indítási típus (Startup Type)” legördülő listából válassza a „Letiltva (Disabled)” értéket, aztán kattintson lejjebb a „Leállítás (Stop)” gombra a szolgáltatás azonnali leállításához.

19.Start menü keresési opciók korlátozása

keresesi_opcioHa már egyszer megszokta, a Start menü keresőmezője egy hihetetlenül egyszerűen használható megoldás programok megtalálására és indítására, fájlok és más egyebek keresésére.

Azonban idővel sebességbeli problémák adódhatnak, ahogy növekszik a gépen tárolt adatok mennyisége. Ezen felül sok esetben kaphatunk olyan találatokat, amikre semmi szükség nincsen, míg amit meg szerettünk volna találni, pont az nincs meg.

Nézzünk tehát néhány megoldást a keresőmező testre szabására, a keresések hatékonyabbá tétele és felgyorsítása érdekében.

A Start menü keresőmező beállításainak módosítása:
Kattintson az egér jobb gombjával a Start menüre, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Ezután kattintson a „Testreszabás (Customize)” gombra.

Görgessen lefelé, míg el nem éri a „Keresés (Search)” bejegyzést.

A következő öt pont szabályozza, miben keressen a keresőmező ténylegesen.

A „Keresés (Search)” opciót hagyja bekapcsolva, hacsaknem nagyon utálja a keresőmezőt.

A „Keresés kommunikációban (Search communications)” pont a Windows Mail kapcsolatok és e-mailek közötti keresést szabályozza. Ha Ön nem használja a Windows Mail programot, vagy nem tervezi, hogy e-maileket a

Start menüből indít el, akkor letilthatja ezt a pontot.

A „Keresés a kedvencekben és az előzményekben (Search Favourites and History)” opció az Internet Explorer 7 kedvenceit és mostanában meglátogatott weboldalait nézi át.

Ha Ön Firefox böngészőt használ, vagy fontosnak tartja a magánügyeit, akkor kikapcsolhatja ezt a lehetőséget, noha ezzel a módszerrel igen gyorsan és könnyen érheti el kedvenc oldalait.

A „Fájlok keresése (Search Files)” pont alatt három beállítási lehetőséget talál. Alapértelmezés szerint a keresés az Ön felhasználói mappáiban történik, és sehol máshol nem a gépen. A második lehetőség szerint a gép összes indexelt fájlja között keres, vagy a harmadik lehetőség szerint teljes egészében kikapcsolhatja a fájlok közötti keresést.

A „Programok keresése (Search Programs)” pont értelemszerűen a programok közötti keresést kapcsolja be illetve ki. Mi azt ajánljuk, ezt hagyja bekapcsolva, különben a Microsoft fejlesztőmérnökei sírva fakadnak (egyébként pedig hasznos beállítás).

20. Távoli tömörítés

A Vista távoli tömörítés funkcióját arra találták ki, hogy hatékonyabbá tegyék fájlok átvitelét egy távoli könyvtár és a számítógép között azáltal, hogy folyamatosan nyomon követik a fájlok változásait, és csak a megváltoztatott részeket továbbítják az egész fájl átvitele helyett.

Ez egy nagyszerű megoldás azoknál a cégeknél, ahol az adatok tárolása és elérése zömmel hálózati meghajtókon történik, de otthoni környezetben semmi értelme, főleg mivel nagyon nagy rendszerteljesítményt fog le működés közben.

A távoli tömörítés letiltása:
Indítsa el a Start menü/Vezérlőpult/Programok/Programok törlése (Start/Control Panel/Programs/Uninstall a Program) menüpontot.

Az oldalsávon kattintson a „Windows összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Turn Windows Features on and off)” pontra.

Vegye ki a pipát a „Távoli tömörítés (Remote Differential Compression)” opció elől, és kattintson az OK gombra.

Következő tipp: Külső merevlemez tömörítése

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.