75 tipp a Windows Vistához (21-30 Fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (21-30)

21. Külső merevlemez tömörítése

Ha külső merevlemez egységet használ, mint másodlagos adattárolót a Vistás számítógéphez, vagy rendszeresen használ USB adathordozó eszközt nagy mennyiségű adatcserére, ezt a tippet nagyon hasznosnak fogja találni.

A Vista által használt adatírási módszer megváltoztatásával észrevehető javulás érhető el az adatelérési és adatátviteli sebességben az említett eszközökön.

Alapértelmezés szerint a Windows Vista nem használ gyorsító tárat (cache) az USB eszközökre történő íráshoz, ami azt jelenti, hogy minden adat közvetlenül kerül átvitelre az eszközhöz. Ezzel szemben az írási gyorsító tár egyfajta átmeneti tárolóként (puffer) működik a lassú mechanikus merevlemez és a gyors rendszermemória között. A számítógép a gyorsító tárba ír (a memória egy erre kijelölt területe), ami aztán szekvenciálisan átküldi az adatokat az USB eszközre. Eközben a rendszer többi része felszabadul, hogy más tevékenységeket végezzen.

Az írási gyorsító tár USB eszközökön való engedélyezésével nagyszerűen növelhető a külső merevlemez látszólagos teljesítménye. Megjegyzendő ugyanakkor, hogy flash memóriák esetében (pendrive) ezzel a trükkel a teljesítmény növekedése csak igen csekély mértékben lesz észrevehető.

Gyorsító tárazás engedélyezése külső meghajtón:
Miután bedugta és csatlakoztatta a külső USB eszközt, nyissa meg a Start menü/Számítógép (Start/Computer) menüpontot.

Kattintson az egér jobb gombjával a külső eszközre, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Kattintson a „Hardver (Hardware)” fülre.

Jelölje ki a külső eszközt a listában, és kattintson a „Tulajdonságok (Properties)” gombra.

Válassza ki a „Kezelés (Policies)” fület.

Válassza a második, „Legjobb teljesítmény (Optimize for Performance)” lehetőséget. Kattintson az OK gombra.

Fontos figyelmeztetés: Jegyezze meg, hogy az adatvesztés elkerülése érdekében ezentúl minden alkalommal használnia kell a „Hardver biztonságos eltávolítása (Safely Remove Hardware)” ikont a tálcán, mielőtt eltávolítaná a külső meghajtót. Ez csak akkor nem szükséges, amikor leállítja a számítógépet is.

22. Ready Boots

Bizonyára észrevette, hogy eddig nem foglalkoztunk a ReadyBoost opcióval. Ez annak tudható be, hogy a PCSZERVIZ.COM hosszasan tesztelte ezt a lehetőséget, és azt találtuk, hogy az elérhető teljesítménynövekedés igen minimális, látható eredmény csak akkor érhető el, ha a gépben kevés a memória (512 MB vagy kevesebb).

Mivel a DDR2 memóriák elég olcsóak, költséghatékonyabbnak tűnik memóriát vásárolni a gépbe, mint ReadyBoost tanúsítvánnyal rendelkező flash eszközt venni.
Mindenesetre, ha már van egy vagy két flash adattároló eszköze a háztartásban, és szeretné a ReadyBoost opciót használni, ugyanakkor a Vista azt mondja, hogy az eszköz nem elég gyors, ez a tipp segíthet Önnek.

A ReadyBoost engedélyezése „lassú” USB meghajtón vagy flash memória kártyán:

ready_boots

Csatlakoztassa az eszközt, és kapcsolja ki az automatikus lejátszás ablakot.

Nyissa meg a Start menü/Számítógép (Start/Computer) menüpontot.

Kattintson az egér jobb gombjával az USB eszközre, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Menjen a ReadyBoost fülre és pipálja be a „Ne tesztelje újra az eszközt, amikor csatlakoztatom (Stop Retesting This Device When I Plug It in)” opciót.

Húzza le az USB eszközt.

Nyissa meg a „regedit” programot (Start menü megnyitása, „regedit” parancs begépelése).

Keresse meg a „HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\ CurrentVersion\EMDMgmt” mappát. Ebben a mappában kellene lennie további mappáknak, amik azokhoz az USB eszközökhöz tartoznak, amiket valaha is csatlakoztatott. Nyissa meg azt, amelyik az Ön USB meghajtójához tartozik.

Kattintson duplán a „DeviceStatus” mezőre, és írja át az értéket 2-re.

Most csatlakoztassa újra az USB eszközt. Ezután ReadyBoost kompatibilis eszközként fogja felismerni a rendszer.

23. SATA

Ez hasonló a külső merevlemez tömörítése elnevezésű tippben leírtakhoz.

A Vistában lehetőség van arra, hogy javítsuk a belső SATA (Serial ATA) merevlemezek teljesítményét. A Vista írási gyorsító tárának (cache) két szintje van, amik közül az alap gyorsító tár alapértelmezetten engedélyezve van. Ahhoz, hogy valódi teljesítménynövekedést érhessünk el a SATA merevlemezekkel, be kell kapcsolni a fejlett lemez teljesítmény üzemmódot.

Meg kell említenünk, hogy ez a tipp, hasonlóan néhány másikhoz ebben az útmutatóban, okozhatja a telepített Vista operációs rendszer károsodását. A kiterjesztett írási gyorsító tárazás (adatok tárolása a memóriában, amik esetlegesen íródnak ki a merevlemezre) növeli a rendszerfájlok károsodásának kockázatát összeomlás vagy áramkimaradás esetén.

Ugyanakkor a lemezteljesítményben javulást fog tapasztalni. Mérlegeljen a döntés előtt.

Emelt lemez teljesítmény engedélyezése SATA belső meghajtókon:
Nyissa meg a Start menü/Számítógép (Start/Computer) menüpontot.

Kattintson az egér jobb gombjával a SATA meghajtóra, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Kattintson a „Hardver (Hardware)” fülre.

Jelölje ki a SATA meghajtót a listában, és kattintson a „Tulajdonságok (Properties)” gombra.

Válassza ki a „Kezelés (Policies)” fület.

Válassza a „Emelt teljesítmény engedélyezése (Enable Enhanced Performance)” lehetőséget. A figyelmeztetés elolvasása után kattintson az OK gombra.

24. Alkalmazások hozzárendelése

A Windows Vista lehetővé teszi, hogy alkalmazásokat könnyedén hozzárendeljen egy adott processzorhoz, jobban kihasználva a processzor adottságait. Ha Önnek kettő- vagy többmagos processzor van a gépében, ez egy jó megoldás, hogy több hasznát vegye a másodlagos processzoroknak. A végeredmény változó lehet, de ez az eszköz megéri a kísérletezést, és egyúttal láthatja, hogy a többmagos chip hogyan dolgozik.

alkalmazasok_egyedi_proci

Processzor beállítások hozzárendelése alkalmazásokhoz:
Indítsa el a kívánt alkalmazást.

Nyomja le a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt, és válassza az „Feladatkezelő (Task Manager)” lehetőséget.

Az „Alkalmazások (Applications)” fülön keresse meg a kívánt programot, és az egér jobb gombjával kattintson rá. Válassza ki az „Ugrás folyamatra (Go to Process)” pontot.

Ezzel Ön átkerül a „Folyamatok (Processes)” fülre, azon belül arra a folyamatra, amelyik működteti a kiválasztott alkalmazást. Kattintson a folyamatra az egér jobb gombjával, és válassza a „Set Affinity (Set Affinity…)” pontot.

A megnyíló ablakon a jelölőnégyzetek segítségével válassza ki, melyik processzor(ok)on szeretné futtatni az alkalmazást.

Megjegyzendő, hogy minden beállítás visszaáll alapértelmezés szerintire, amikor újraindítja a számítógépet.

25.Prioritások hozzárendelése alkalmazásokhoz

Minden újabb Microsoft operációs rendszer tartalmazza a priorizálás koncepcióját, ami azt jelenti ebben az esetben, hogy megadható, melyik alkalmazás kapja a legtöbb figyelmet a processzortól. A Vistában ezek a prioritás beállítások testre szabhatóak annak érdekében, hogy a hardver arra koncentráljon a legjobban, amire Ön szeretné.

A Vistában egy sor beállítási lehetőség van az „Alacsony (Low)” szinttől a „Valósidejű (Realtime)” szintig. Meg kell itt jegyezni, hogy a teljes képernyős alkalmazások (beleértve a játékokat is) automatikusan magas prioritást kapnak a Vistától, tehát ezekben az esetekben itt már nem tudunk további képteljesítmény (fps) növekedést elérni. Amit itt tehet, hogy a gyakran használt ablakban futó alkalmazásainak javítja a teljesítményét a kívánt szintig a rendszer többi erőforrásának rovására.

Egyéni prioritás hozzárendelése alkalmazásokhoz:
Indítsa el a kívánt alkalmazást.

Nyomja le a CTRL+ALT+DEL billentyűkombinációt, és válassza az „Feladatkezelő (Task Manager)” lehetőséget.

Az „Alkalmazások (Applications)” fülön keresse meg a kívánt programot, és az egér jobb gombjával kattintson rá. Válassza ki az „Ugrás folyamatra (Go to Process)” pontot.

Ezzel Ön átkerül a „Folyamatok (Processes)” fülre, azon belül arra a folyamatra, amelyik működteti a kiválasztott alkalmazást. Kattintson a folyamatra az egér jobb gombjával, és válassza a „Prioritás beállítása (Set Priority)” pontot. Ekkor a prioritás lista lenyílik. Válassza ki a kívánt szintet, de ne feledje, hogy a „Valós idejű (Realtime)” beállítás nem feltétlen a legjobb, ha más programokat is szeretne futtatni ugyanabban az időben.

Megjegyzendő, hogy minden beállítás visszaáll alapértelmezés szerintire, amikor újraindítja a számítógépet.

26. Parancsikonok létrehozása

parancsikonHa kipróbálta a fenti két tippet processzorok és prioritás alkalmazásokhoz történő hozzárendelésével kapcsolatban, bizonyára észrevette, hogy az összes beállítás eltűnt a gép újraindítása után. Hogyan lehet ezeket a beállításokat állandóvá tenni? Nos, igazán egyszerű megoldás erre nincs, de áthidalható azzal, hogy egyéni parancsikonokat készítünk az alkalmazásokhoz adott processzor és prioritás beállításokkal. Nézzük, hogy megy ez!

Parancsikon létrehozásának menete alkalmazáshoz adott processzor- és prioritás beállításokkal:
Először is tudnia kell, hol helyezkedik el az alkalmazás, amit futtatni szeretne. Hogy ezt megtudja, a legjobb eszköz a keresőmező a Start menüben. Mondjuk, meg akarja találni a Vista Oldalsávjának (Sidebar) a futtatható állományát. Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „sidebar” kifejezést a keresőmezőbe.

Az első találat a Windows Vista Oldalsáv (Sidebar) futtatható állománya lesz. Kattintson rá az egér jobb gombjával, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot. Kattintson a „Tartalmazó mappa megnyitása (Open File Location)” pontra a megnyíló ablak alsó részén.

Jegyezze meg a fájl elérési útvonalát az ablak felső részén lévő címsávban. Az oldalsáv esetében ez „C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe” lesz.

Most menjen vissza az asztalhoz (desktop), és hozzon létre egy parancsikont az asztalon jobb egér gombbal kattintva és az „Új/Parancsikon (New/Shortcut)” pontot kiválasztva.

Amikor a parancsikon varázsló elindul, gépelje be a következőket a szövegmezőbe:
C:\WINDOWS\system32\cmd.exe /c start “(az alkalmazás neve, amit indítani akar, idézőjelek szükségesek).exe” /(LOW, HIGH vagy REALTIME prioritás) /AFFINITY (1 vagy 2) “(az elérési útvonala a fájlnak, amit futtatni akar; az előző lépésből, idézőjelek szükségesek)”

A zárójelekre nincs szükség a fenti parancsban, amikor behelyettesíti a tényleges neveket, de minden más formázásnak meg kell maradnia.

Mentse el a parancsikont, és ezután ezt használja a program egyéni beállításokkal való indításához.

26. Szolgáltatások letiltása

Van néhány olyan szolgáltatás, amit a Vista alapértelmezés szerint futtat, de igen csekély a valószínűsége, hogy egy otthoni felhasználónak valaha is szüksége lehet rá. Ezeket letilthatja annak érdekében, hogy egy kevés rendszer erőforrást felszabadítson, amit ezek foglalnak le. Vegye figyelembe, hogy ez a lista otthoni használat és otthoni hálózati környezet figyelembevételével készült.

Ha az Ön számítógépe egy nagy üzleti hálózat vagy egy kliens-szerver hálózat (tartomány) tagja, kérjük, ne változtasson meg semmit a Vista szolgáltatásokon.

Szükségtelen szolgáltatások letiltása:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „services” parancsot a keresőmezőbe. Üssön Entert.

szolgaltatasok

A szolgáltatások ablakában görgessen addig, míg meg nem találja a letiltani kívánt szolgáltatást. Kattintson az adott szolgáltatásra az egér jobb gombjával és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Az „Indítás típusa (Startup Type)” legördülő listából válassza ki a „Letiltva (Disabled)” értéket, majd kattintson a „Leállítás (Stop)” gombra alul a szolgáltatás azonnali leállításához. Kattintson az OK gombra.

Alternatív megoldásként javasoljuk, amennyiben nem biztos abban, hogy valamelyik meglévő program vagy alkalmazás tényleg nem használja az alábbi szolgáltatások valamelyikét, állítsa az indítási típust inkább „Kézi (Manual)” értékre, majd kattintson a „Leállítás (Stop)” gombra alul a szolgáltatás azonnali leállításához. Kézi indítás esetén, ha egy program meghívja az adott szolgáltatást, akkor az el fog indulni ahelyett, hogy hibát generálna.

Olyan Vista szolgáltatások listája következik, amiket biztonságosan letilthat, természetesen a fent leírtak figyelembevételével.

Megjegyzendő, hogy ezen szolgáltatások mindegyike nem található meg az összes Vista verzióban, ezért ha valamelyiket nem találja, ne essen pánikba.

•    Alkalmazás élmény (Application experience)
•    Alkalmazásvezérlés (Application management)
•    Elosztott hivatkozáskövető ügyfél (Distributed link tracking client)
•    Kapcsolat nélküli fájlok (Offline files)
•    Web ügyfél (Webclient)
•    Tablet PC beviteli szolgáltatás (Tablet PC input service)
•    TCP/IP NetBIOS súgószolgáltatás (TCP/IP NetBIOS helper)

Egy szolgáltatás újraindítása:

Ha kiderül, hogy ezen szolgáltatások valamelyikére mégis szüksége van valamelyik programnak, amit naponta használ, és újra szeretné indítani, menjen vissza a szolgáltatások ablakához. Kattintson duplán a letiltott szolgáltatásra, és állítsa át az indítási típust „Automatikus (Automatic)” értékre. Kattintson az OK gombra. Ezután ugyanerre a szolgáltatásra kattintson az egér jobb gombjával, és nyomjon rá a „Start” pontra az azonnali indításhoz. Az indítási típus automatikusra állítása azt eredményezi, hogy a számítógép következő indításakor a szolgáltatás automatikusan elindul. Ha a szolgáltatás le van tiltva, vagy bármi miatt leállt, akkor azt kézzel kell újraindítania.

27. Windows Defender letiltása

Alapértelmezés szerint a Windows Defender a spyware keresést naponta futtatja (ha lehet, akkor olyan időpontban, amikor ez legkevésbé zavaró). Bár a háttérben fut, ez ugyanúgy hatással van a rendszer teljesítményére, mint egy teljes ellenőrzés. Előnyösebb letiltani az automatikus ellenőrzést teljesen, és kizárólag manuális rendszer ellenőrzést végezni, amikor Önnek az megfelelő.

A Windows Defender automatikus rendszer ellenőrzésének leállítása:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „defender” parancsot.

Kattintson az „Eszközök (Tools)” ikonra az ablak felső részén, és válassza a „Beállítások (Options)” pontot.

Vegye ki a pipát az „Automatikusan ellenőrizze a számítógépem (Automatically Scan my Computer)” opció elől. Kattintson a „Mentés (Save)” gombra.

28. Superfetch

A Vista előtöltés (superfetch) funkciója igen érdekes. Elméletileg a Vistás számítógép megtanulja az Ön tipikus tevékenységeit fájlok és alkalmazások elérésével kapcsolatban, és ezután a memóriában előzetesen bekonfigurálja a leggyakrabban használt alkalmazásokat a gép indulásakor, hogy gyorsabban elérhetőek legyenek. A gyakorlatban ez nagyon jól működik azokon a számítógépeken, amiknek 2 GB vagy annál több memóriája van, de sok lemez-kerregéshez és lomhasághoz vezet azokon a gépeken, amik alatta vannak a bűvös 2 GB határnak. Ha Ön nincs megelégedve a Vista betöltési sebességével, próbálja ki a superfetch funkció kikapcsolását.

Az előtöltés (superfetch) letiltása:
superfetchNyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „services” parancsot a keresőmezőbe. Üssön Entert.

A szolgáltatások ablakában görgessen addig, míg meg nem találja a „Superfetch (Superfetch)” szolgáltatást. Kattintson a szolgáltatásra az egér jobb gombjával és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Az „Indítás típusa (Startup Type)” legördülő listából válassza ki a „Letiltva (Disabled)” értéket, majd kattintson a „Leállítás (Stop)” gombra alul a szolgáltatás leállításához. Kattintson az OK gombra.

29. Vista indítása

Annak ellenére, hogy előnyös lenne a mai többmagos processzorok összes magját használni, a Vista az operációs rendszer betöltéséhez csak egy processzor magot használ.

Szerencsére ez felülírható, és a Vistát rá lehet arra venni, hogy az összes elérhető processzort használja a gép indítása során.

A Vista átállítása, hogy az összes processzort használja az indítás során:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be az „msconfig” parancsot. Üssön Entert.

Menjen az „Boot (Boot)” fülre és kattintson a „Speciális beállítások (Advanced Options)” gombra.

Jelölje be a „Processzorok száma (Number of Processors)” opciót, és válassza a legördülő listából a gépében található processzor magok számának megfelelő értéket.

Kattintson az OK gombra a mentéshez. Értelemszerűen újraindítás után láthatja ennek a tippnek az eredményét.

30. Page Addres Extension

A Windows Vista 32 bites verziója a 4 GB fizikai memóriát csak kicsivel több, mint 3 GB RAM-nak ismeri fel. A memória fennmaradó részéhez azonban a Vistában lehetséges hozzáférni a Page Address Extension (PAE) bekapcsolásával.

Ez a funkció 64 bites Intel vagy AMD processzor esetén használható, hogy egy olyan extra címtartományt osszunk ki, ami a szokásosan az operációs rendszer számára elérhető fölött van. Azonban nem lehetséges ezzel sem túllépni a 4 GB fizikai memórián. Ha ennél több van a gépben, és azt szeretné kihasználni, akkor a 64 bites Vistára kell áttérnie. Ha viszont épp 4 GB memória van a gépében, és szeretné, hogy a Vista az egészet használja, érdemes kipróbálnia a tippet.

Egyetlen gond lehet, hogy a plusz memória címek, amik a PAE segítségével érhetőek el, többletmunkát jelentnek a Vistának. Mérlegelnie kell, hogy megéri-e ez a többlet memória a többlet rendszer erőforrás igényt. Ha olyan alkalmazásokat használ, amiknek igazából nincs túl nagy memóriaigénye, a PAE bekapcsolásával esetlegesen csak a gép lassulását éri el. Mindenesetre igen könnyű be- és kikapcsolni, így érdemes kipróbálni.

PAE mód engedélyezése Windows Vistában:
Indítson egy rendszergazdai parancssort (cmd; lásd 20. számú tipp).

Gépelje be a következő parancsot: „bcdedit /set pae forceenable”. Indítsa újra a gépet.

Ezután a Vistának látnia kell a teljes 4 GB memóriaterületet.

Ha úgy látja, hogy a teljesítmény nem növekedett az elvárásainak megfelelően, kikapcsolhatja a PAE üzemmódot újra. Ehhez a rendszergazdai parancssorba gépelje be a „bcdedit /set pae forcedisable” parancsot, és indítsa újra a gépet.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.