75 tipp a Windows Vistához (31-40 Fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (31-40)

31.Lemezkarbantartás

lemezkarbantartasA Vista lemezkarbantartó eszköze mögött működő program a „cleanmgr.exe”. Ha a fájlt parancssorból indítja, akkor jó néhány korábban rejtett beállítást érhet el, így kézben tarthatja, mi kerüljön törlésre a számítógépről, mikor a lemezkarbantartó programot futtatja. Nézzük meg, hogyan is megy ez.

A cleanmgr parancs használata egyéni törlési beállítások létrehozására:
Indítson egy rendszergazdai parancssort (nyissa meg a Start menüt, gépelje be a „cmd” parancsot, majd nyomja meg a CTRL+SHIFT+ENTER kombinációt).

Gépelje be a „cleanmgr /sagetset: 1” parancsot, majd üssön Entert.

Ezzel feljön egy lista azokról az elemekről, amiknek a lemezkarbantartó futtatásakor történő törlését beállíthatja. Észre fogja venni, hogy sok olyan lehetőség van, ami egyébként nem elérhető. Válassza ki a tetszésének megfelelő lehetőségeket.

Mikor az OK-ra kattint, akkor elmentődik az Ön törlési profilja.

A profil futtatásához, és a megadott elemek törléséhez az összes meghajtóról, a következő parancsot írja be a parancssorba: „cleanmgr /sagerun: 1”.

32.Gyorsított leállítás

Amikor Ön a Windows Vistát leállítja, a folyamat részeként –magától értetődően– az összes futó szolgáltatás leállításra kerül.

Ha egy vagy több szolgáltatás elfoglalt valamilyen tevékenységgel, vagy függő állapotban van, a Windows 20 másodpercet vár, mielőtt kiadja egyenként a leállításra vonatkozó parancsot.

Egy egyszerű megoldás a leállítási folyamat gyorsítására a várakozási idő lerövidítése, mielőtt a Windows lezárja a beragadt folyamatokat.

A szolgáltatás leállítása előtti türelmi periódus lerövidítése:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „regedit” parancsot, majd üssön Entert.

Keresse meg a HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control kulcsot.

Kattintson duplán a „WaitToKillServiceTimeout” duplaszó mezőre az érték szerkesztéséhez. Adjon meg egy 5000 (5 másodperc) és 12000 közötti értéket tetszése szerint.

Ezután a számítógépnek gyorsabban kell leállnia.

32.Vista oldalsáv (Sidebar)

A Vista oldalsáv (Sidebar) az operációs rendszer egyik új funkciója, amely ugyanakkora haragnak örvend, mint dicséretnek. Függetlenül attól, hogy Ön elismeri a megjelenését, könnyű használatát, a sor ügyes minialkalmazást, vagy épp utálja, hogy foglalja a helyet és a rendszert, tagadhatatlan a tény, hogy zabálja a rendszer erőforrásait, még akkor is, ha épp Ön mást csinál, és nem nézi.

A Vista minialkalmazás oldalsáv letiltása javítja a teljesítményt, és némileg csökkenti az operációs rendszer betöltési idejét. Ha nem akar ilyen drasztikus lépést tenni, mint a teljes oldalsáv letiltása, az ezután következő néhány tipp megmutatja, hogyan teheti hatékonyabbá az oldalsáv és a minialkalmazások használatát.

A Windows oldalsáv letiltása:
Kattintson az egér jobb gombjával az oldalsáv egy üres területére, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” lehetőséget.

Vegye ki a pipát az „Oldalsáv indítása a Windows indításakor (Start Sidebar When Windows Starts)” opció elől. Kattintson az OK gombra.

Kattintson az egér jobb gombjával a tálca egy üres területére, és válassza ki az „Oldalsáv bezárása (Close Sidebar)” pontot.

33.Sidebar prioritás

Tehát, Ön szeretné megtartani a Vista oldalsávját (Sidebar), de nem akarja, hogy erőforrásokat kössön le feleslegesen mialatt olyan dolgokat csinál a számítógépen, amik nem érintik az oldalsávot. Erre is van megoldás.

Megmutatjuk, hogyan tudja állandó érvénnyel beállítani az oldalsávot úgy, hogy az a Vista számára egy alacsony prioritású alkalmazás legyen, azaz hogy az operációs rendszer ne rendeljen hozzá erőforrásokat, amikor más, teljes képernyős alkalmazásoknak van rájuk szüksége.

Állandó alacsony prioritás beállítása a Windows Vista oldalsávja számára:

Előbb hajtsa végre a 38. számú tippben leírtakat, hogy megakadályozza az oldalsáv indítását a Vista indításával egy időben.

Nyissa meg a Start menü Számítógép (Computer) menüpontot és nyomja meg az ALT billentyűt a menüsor megjelenítéséhez.

Nyissa meg az Eszközök/Mappa beállításai (Tools/Folder Options) menüpontot, és válassza ki a „Nézet (View)” fület.

A „Rejtett fájlok és mappák (Hidden Files and Folders)” szakaszban alkalmazza a „Rejtett fájlok és mappák megjelenítése (Show Hidden Files and Folders)” beállítást. Kattintson az OK gombra.

Tallózza ki a C:\Users\<Felhasználónév>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup\ mappát.

Kattintson az egér jobb gombjával a mappa üres területén, és válassza az „Új/Parancsikon (New/Shortcut)” lehetőséget.

Mikor a parancsikon varázsló elindult, gépelje be a következőt: C:\WINDOWS\System32\cmd.exe /c start “sidebar.exe” /LOW “C:\Program Files\Windows Sidebar\sidebar.exe”

Kattintson az OK gombra a parancsikon mentéséhez. Ezentúl minden Windows Vista indításkor elindul az oldalsáv is, de csak alacsony prioritással.

34. Rendszer-visszaállítás

A Microsoft rendszer visszaállító funkciójának használata mindig is kérdőjeles volt. Ahogyan több szakértő is megmondhatja, mikor a Windows már annyira sérült, hogy szükség van a rendszer visszaállítására, a baj már akkora, hogy nem érdemes a dologgal foglalkozni. Ilyenkor indítás csökkentett módban vagy live CD segítségével, adatmentés, aztán újratelepítés szokott következni.

Mivel a Vista rendszer visszaállítója nem tartalmaz semmilyen fontosabb frissítést –mint ahogy elődje, a Windows XP sem– ezért azt javasoljuk, hogy kapcsolja ki a nagyobb szabad lemezterület elérése és a hamis remények kiküszöbölése érdekében.

Megjegyzendő, hogy nem arról van szó, hogy mi ne ajánlanánk a biztonsági mentést. Mindig szükséges, hogy legyen biztonsági másolata a legfontosabb személyes anyagairól és a munkájáról egy külön fizikai tárolóeszközön. A történelem viszont bebizonyította, hogy nem sok értelme van biztonsági másolat készítésének rendszerfájlokról.

Alapértelmezés szerint a rendszer helyreállítás lemezfoglalása elérheti a 15%-ot minden egyes meghajtón, ami elég jó indok arra, hogy kikapcsolja.

Rendszer visszaállítás kikapcsolása:

rendszervisszaallitasNyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „backup” parancsot. Üssön Entert.

A bal oldali panelen kattintson a „Visszaállítási pont létrehozása vagy a beállítások módosítása (Create a Restore Point or Change Settings)” pontra.

Az „Elérhető lemezek (Available Disks)” fejléc alatt vegye ki a pipát minden bejegyzés elől. Megerősítés után kattintson az OK gombra.

35.Töredezettség mentesítés

A Microsoft észrevehetően egyszerűsítette a lemez töredezettség mentesítő felületét a Windows Vistában, és automatikus folyamattá tette, mivel úgy vélte (valószínűleg helyesen), hogy a felhasználók 99%-a nem tudja, mi a töredezettség mentesítés, és így nem is hajtja végre.

Alapértelmezés szerint a Windows Vista a töredezettség mentesítő folyamatot (alapvetően annak biztosítása, hogy a meghajtón lévő minden fájl folytonos helyet foglaljon a meghajtón, és ne legyen szétdarabolva a lemez fizikai felületének különböző helyeire) minden szerdán hajnali 1 órakor futtatja. Ha megesne, hogy hajnali 1 órakor Ön még éppen játszik, ez komoly visszaesést jelenthet a képmegjelenítési teljesítményben. Jobbnak tűnik kikapcsolni az automatikus töredezettség mentesítést, és kézzel rendszeresen végrehajtani 3-6 havonta.

Automatikus töredezettség mentesítés kikapcsolása Windows Vistában:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „defrag” parancsot a keresőmezőbe. Üssön Entert.

toredezettsegmentesites

Vegye ki a pipát az „Ütemezett végrehajtás (Run on a schedule)” opció elől.
Kattintson az OK gombra.

35.Lapozófájl

A lapozófájl a merevlemez egy olyan területe, amit a Windows lefoglal, hogy memória bővítményként használja.

Alapértelmezés szerint a Windows dinamikusan kezeli és méretezi ezt a fájlt, a szükségleteinek megfelelően. A Vista saját maga nagyon jól végzi a munkáját a lapozófájl optimalizálása tekintetében, de van egy trükk, amit Ön is képes végrehajtani, és amivel észrevehetően növelhető a teljesítmény.

Ha több mint egy fizikai merevlemez meghajtó van a számítógépben, a lapozófájlt áthelyezheti arra a fizikai meghajtóra, amelyik különbözik a Windows Vista telepítés meghajtójától. Mivel minden lapozófájl művelet kapcsolatban van Windows rendszer műveletekkel, ez észrevehetően csökkenti az operációs rendszer meghajtóján az elérési sebességet, ezzel pedig minden felgyorsul.

A Windows Vista lapozófájl áthelyezése:
lapozofajlNyissa meg a Start menüt, majd az egér jobb gombjával kattintson a „Számítógép (Computer)” menüpontra. Válassza a „Tulajdonságok (Properties)” lehetőséget.

A bal oldali panelen válassza a „Speciális rendszerbeállítások (Advanced System Settings)” pontot.

Kattintson a „Speciális (Advanced)” fülre, majd a „Teljesítmény (Performance)” cím alatt válassza a „Beállítás… (Settings…)” pontot.

Megint válassza a „Speciális (Advanced)” fület, majd a „Virtuális memória (Virtual Memory)” cím alatt kattintson a „Módosítás… (Change…)” gombra.

Vegye ki a pipát az „A lapozófájl méretének automatikus beállítása az összes meghajtón (Automatically Manage Paging File Size for All Drives)” opció előtti jelölőnégyzetből.

Az ablakban, ami a partíciók listáját mutatja (C:, D:, stb.), válasszon egy olyan partíciót, amelyik olyan merevlemezen található, amelyik nem a Windows telepítést tartalmazza, és jelölje azt ki.

Válassza „A rendszer kezelje a lapozófájl méretét (System Managed Size)” opciót, majd kattintson a „Beállítás (Set)” gombra. Ezzel létrejön egy lapozófájl a megadott merevlemezen, a változás a listában látható.

Most válassza ki a C: partíciót (Feltéve ha ez az, amelyikre a Windows Vistát telepítette). Válassza a „Ne legyen lapozófájl (No Paging File)” opciót, és kattintson a „Beállítás (Set)” gombra. Ezzel a lapozófájl áttöltődik az új helyre.

36. Fix lapozófájl

Ha szeretné a Windows Vista lapozófájlt annyira optimalizálni, amennyire az csak lehetséges, érdemes megfontolnia statikus lapozófájl beállítását.

Általában az operációs rendszer dinamikusan átméretezi a lapozófájlt, ha úgy ítéli megfelelőnek, de ez az átméretezési művelet egy plusz lapozófájl művelet, illetve nem láthatjuk előre, mekkora lesz a lapozófájl mérete a lemezen.

Állandó méret beállításával a Vista mentesül a lapozófájl méretének kezelése alól, ami hatékonyabb működést tesz lehetővé.

Fix lapozófájl méret beállítása:

Nyissa meg a Start menüt, majd az egér jobb gombjával kattintson a „Számítógép (Computer)” menüpontra. Válassza a „Tulajdonságok (Properties)” lehetőséget.

fix_lapozofajlA bal oldali panelen válassza a „Speciális rendszerbeállítások (Advanced System Settings)” pontot.

Kattintson a „Speciális (Advanced)” fülre, majd a „Teljesítmény (Performance)” cím alatt válassza a „Beállítás… (Settings…)” pontot.

Megint válassza a „Speciális (Advanced)” fület, majd a „Virtuális memória (Virtual Memory)” cím alatt kattintson a „Módosítás… (Change…)” gombra.

Vegye ki a pipát az „A lapozófájl méretének automatikus beállítása az összes meghajtón (Automatically Manage Paging File Size for All Drives)” opció előtti jelölőnégyzetből.

Jelölje ki azt a meghajtót, amelyik a lapozófájlt tartalmazza. Válassza az „Egyéni méret (Custom Size)” opciót.

Most írja be a megfelelő mennyiségű helyet a „Kezdeti méret” és a „Maximális méret” mezőkbe. Egy jó iránymutatás a fizikai memória mennyiségének másfélszeresét beírni, azaz 3 GB beállítása, ha a rendszer memória 2 GB.

Kattintson a „Beállítás (Set)”, majd az OK gombra.

37. Lapozófájl újjáépítése

Ha azt veszi észre, hogy a játékok teljesítménye csökken, vagy az alkalmazások betöltése lassabb, mint korábban, érdemes lehet ezt a tippet kipróbálnia. Alapértelmezés szerint a Vista nem törli a lapozófájl tartalmát.

Idővel töredezetté válhat, és kevésbé hatékonnyá. Egy lehetséges megoldás a fájl gyakori alaphelyzetbe állítása, ezzel biztosítva friss indulást az Ön alkalmazásainak és játékainak.

Windows Vista lapozófájl alaphelyzetbe állítása:

Nyissa meg a Start menüt, majd az egér jobb gombjával kattintson a „Számítógép (Computer)” menüpontra. Válassza a „Tulajdonságok (Properties)” lehetőséget.

lapozofajl_ujjaelesztesA bal oldali panelen válassza a „Speciális rendszerbeállítások (Advanced System Settings)” pontot. Kattintson a „Speciális (Advanced)” fülre, majd a „Teljesítmény (Performance)” cím alatt válassza a „Beállítás… (Settings…)” pontot.

Megint válassza a „Speciális (Advanced)” fület, majd a „Virtuális memória (Virtual Memory)” cím alatt kattintson a „Módosítás… (Change…)” gombra.

Vegye ki a pipát az „A lapozófájl méretének automatikus beállítása az összes meghajtón (Automatically Manage Paging File Size for All Drives)” opció előtti jelölőnégyzetből.

Jelölje ki azt a meghajtót, amelyik a lapozófájlt tartalmazza. Válassza az „Egyéni méret (Custom Size)” opciót.

Állítsa a „Kezdeti méret” és a „Maximális méret” mezők értékét 0-ra, és kattintson a „Beállítás (Set)” gombra.

Indítsa újra a számítógépet.

Újra hozza be a lapozófájl tulajdonságainak ablakát, és alkalmazza a kívánt beállítást.

38. Indexállomány áthelyezése

indexUgyanúgy, ahogy a lapozófájlt, úgy a keresési indexfájlt is át lehet helyezni egy fizikailag különálló meghajtóra annak érdekében, hogy a rendszermeghajtó terhelését csökkentse, és a teljesítményt javítsa.

Megjegyzendő, hogy az áthelyezés az indexfájl újjáépítését igényli, így a rendszer lassabb lehet, míg az indexfájl a használható méretet el nem éri.

Indexállományok áthelyezése másik fizikai meghajtóra:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „index” szót a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Kattintson a „Speciális (Advanced)” gombra.

Kattintson alul a „Tallózás (Select New)” gombra. Válasszon egy új helyet egy másik fizikai merevlemez meghajtón.

Kattintson az OK gombra.

39. 8.3. név generálása

A 8.3 névadás egy olyan fájl elnevezési eljárás, amit a DOS és a Windows 3.1 használ (pl. myfile83.exe).

Ez a névadási szabvány a Windows 95 piacra kerülése, mintegy 13 év óta nem kötelező. Annak érdekében, hogy a lefelé kompatibilitás látszatát keltsék, a funkciót megtartották, és ha véletlenül Ön DOS alapú 16 bites alkalmazást futtatna, ami csak 8.3 alakú fájlneveket ismer fel, szüksége is van rá.

Máskülönben, ahogy a Microsoft maga is mondja:

A 8.3 fájlnevek létrehozására vonatkozó követelmény betartása az NTFS partíción található hosszú fájlnevek feloldási teljesítményének csökkenését okozhatja. Más szavakkal ez lassulást jelent.

8.3 névgenerálás letiltása a Windows Vistában:

Nyissa meg a Start menüt és gépelje be a „regedit” parancsot, majd üssön Entert.

Menjen a „HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\FileSystem” bejegyzéshez.

Állíts át az „NtfsDisable8dot3NameCreation” duplaszó értékét „1”-re.

39. Hardver elemek letiltása

Használ Ön FireWire kapcsolatot?

Mi a helyzet a vezetékes Ethernet kapcsolattal?

Ha a fenti kérdésekre adott válasz negatív, akkor valószínűleg szeretné letiltani a szükségtelen eszközöket, hogy rendszererőforrásokat szabadítson fel. Ez egyszerű folyamat, és könnyen visszaállítható néhány egérkattintással, úgyhogy nem kell aggódnia az esetleges következmények miatt.

Szükségtelen hardver elemek letiltása a Windows Vistában:

Nyissa meg a Start menüt, és kattintson az egér jobb gombjával a „Számítógép (Computer)” menüpontra. Válassza ki a „Tulajdonságok (Properties)” lehetőséget.

Kattintson az „Eszközkezelő (Device Manager)” pontra a bal oldali panelen.
Amikor az eszközkezelő megnyílik, keresse meg a letiltani kívánt eszközt. Például a FireWare az „IEEE1394” ponton belül, az összes hálózati csatoló eszköz pedig a „Hálózati kártyák (Network Adapters)” ponton belül található meg.

Egy eszköz letiltásához kattintson rá az egér jobb gombjával, és válassza a „Letiltás (Disable)” pontot. Ha úgy gondolja, hogy hibázott, akkor ugyanezt az eljárást követve válassza az „Engedélyezés (Enable)” pontot a korábbi állapotba való visszatéréshez.

40. Eseménynapló

A Windows Vista eseménynapló az az eszköz, amit a legtöbb felhasználó nem venne elő gyakorta magától, pedig van néhány hasznos dolog benne.

Egy ezek közül például, hogy ellenőrizheti a rendszer betöltési és leállítási idejét, és összevetheti a korábbi időszakokkal. Ha mostanában fájdalmasan lelassult a számítógép indítása, akkor visszakövethetjük, hogy mikor kezdődött a baj.

Rendszerindítási és leállítási idő ellenőrzése:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be az „event” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

esemenynaplo

Haladjon végig a következő elérési útvonalon: „Application and Service Log\Microsoft\Diagnostics-Performance”, majd kattintson duplán az „Operational” logra.

A felület elsőre nem tűnik egyszerűnek, de van egy kulcs momentum: a bejegyzések, amelyek az indítással és az indítási eseményekkel foglalkoznak, 100-199-ig vannak számozva.

A leállítással kapcsolatos dolgok 200-299-ig, a teljesítménnyel kapcsolatos bejegyzések pedig 400-499-ig.

Kattintson egy 100-as elemre, menjen át a „Részletek (Details)” fülre, és váltson át az áttekinthetőbb nézetre.

esemenynaplo2Itt látható az eltelt idő (ezredmásodpercben megadva) a betöltési folyamat befejezéséig, akárcsak a közbeeső lépések részidejei is. Ezt össze tudja hasonlítani korábbi 100-as események bejegyzéseivel, ezzel megtudva, hogy gyorsult, vagy lassult a rendszer indítása a rendszer változtatásának következtében. Ugyanezt meg lehet tenni a 200-as leállítási események tekintetében is.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.