75 tipp a Windows Vistához (41-50 fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (41-50)

41.Rendszerellenőrzés

Egy újabb funkció, amit a Microsoft a Vistához adott a teljesítmény és megbízhatóság monitor frissítésének részeként, a rendszer állapot jelentés generátor.

Ez a funkció elemzi a rendszert különböző beépített hardver- és szoftvermonitorozó eszközök segítségével, és egy egyoldalas összefoglalót ad a rendszer állapotáról több linkkel együtt, amik segítségével további tetszőleges információhoz juthat.

A rendszer állapot jelentés ötletet adhat, hogy mi okoz a rendszerben teljesítménybeli problémát, ha egyáltalán van ilyen.

Rendszer állapot jelentés generátor futtatása:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „perform info” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

rendszerellenorzes

Kattintson a „Speciális eszközök (Advanced tools)” pontra a jobb oldali panelen.

Az ablak alján kattintson a „Rendszer állapot jelentés létrehozása (Generate a System Health Report)” pontra a jelentés létrehozásához.

Ezzel a birtokába kerül egy gyors állapotfelvételnek, hogy mit is gondol magától és saját magáról a Vista. Olvassa élvezettel!

42. Jelölőnégyzetek

Most, miután alkalmaztunk néhány trükkös megoldást a számítógépre telepített Windows Vista működésével kapcsolatban, foglalkozzunk a látvánnyal. A Vista felülete sok trükkös megoldásra kínál lehetőséget, és sok hasznos dolgot rejteget a felhasználó elől. A PCSZERVIZ.COM ezek közül mutat be most néhányat a legjobbak közül ebben a fejezetben.

Jelölőnégyzetek használata többszörös fájlkiválasztásra:

A most következő tipp egy tökéletes példa, miért kell a felhasználóknak ragaszkodniuk a Windows Vistához.

jejojonegyzetA hagyományos Windows Vista intézőn belül kínálkozik egy lehetőség, ami igazán kényelmessé teszi fájlok együttes kijelölését a SHIFT vagy a CTRL használata nélkül. A megoldás: jelölőnégyzetek. Miután engedélyezte ezt a funkciót, egy kis jelölőnégyzetet fog találni minden ikon bal felső sarkánál az intéző ablakában. A négyzet bejelölésével máris kiválasztotta a kérdéses fájlt. Zseniális!

Jelölőnégyzetes fájl kiválasztás bekapcsolása Windows Vistában:
Nyissa meg a Start menü Számítógép (Computer) pontját.

Kattintson a „Szervező (Organize)” menüre, és válassza a „Mappa és keresési beállítások (Folder and Search Options)” pontot.

Válassza ki a „Nézet (View)” fület.

Görgessen lefelé a listában, és jelölje be a „Jelölőnégyzetek használata elemek kiválasztásához (Use Check Boxes to Select Items)” lehetőséget.

43. Klasszikus megjelenítés

Ha nem sikerül megszoknia a Vista felület megjelenését, vagy kevesebb mint 1 GB memória van a gépében és szeretné gyorsítani az asztalt, próbálja meg bekapcsolni a Windows klasszikus felületét.

Ez egy két lépésből álló folyamat, mely érinti az asztal beállításait és a Start menüt egyaránt.

Megjegyzendő, hogy a míg XP esetében a klasszikus megjelenés a Windows 2000 felületet jelentette, Vista alatt a klasszikus megjelenés az XP felületet jelenti, ez fog előtűnni a változtatás hatására.

Visszatérés a Windows klasszikus felületéhez:
Kattintson az egér jobb gombjával a Start menüre, és válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Válassza ki a „Klasszikus Start menü (Classic Start menu)” lehetőséget, majd kattintson az OK gombra.

Az egér jobb gombjával kattintson az asztal egy üres területére, és válassza a „Személyes beállítások (Personalize)” pontot.

Válassza ki a „Témák (Theme)” lehetőséget.

A „Téma (Theme)” legördülő listából válassza ki a „Klasszikus Windows (Windows Classic)” pontot.

Kattintson az OK gombra.

Ezzel minden csörgés és sípolás eltűnik.

44. Start menü sebességnövelése

Ha a Vista felületét lassúnak találja, akkor ez a tipp talán segíthet, hogy kissé jobbnak érezze a dolgot azáltal, hogy ez növeli a Start menü sebességét.

A Start menü megnyitási idejének csökkentése:

Nyissa meg a Start menüt és gépelje be a „regedit” parancsot, majd üssön Entert.

Menjen a „HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop” bejegyzéshez.

Kattintson duplán a „MenuShowDelay” kulcsra, és változtassa meg az értékét 150-re.

45. Miniatűr előnézet kikapcsolása

Alapértelmezés szerint a Windows Vista majdnem minden mappát miniatűrök nézetben jelenít meg, ami jó dolog is lehet, meg nagyon fájdalmas is, ha sok fájl van egy mappában, viszont kevés memória a gépben.

Ha vissza szeretne térni az XP jellegű intézőhöz, ahol a miniatűr nézet csak opció volt, nem pedig kötelező, szerencsére elég könnyű megtenni.

Automatikus miniatűr előnézet kikapcsolása:

Nyissa meg a Start menü Számítógép (Computer) pontját.

Kattintson a „Szervező (Organize)” menüre, és válassza a „Mappa és keresési beállítások (Folder and Search Options)” pontot.

Válassza ki a „Nézet (View)” fület, és jelölje be a „Mindig mutasson ikonokat, ne miniatűröket (Always Show Icons, Never Thumbnails)” lehetőséget felül.

Kattintson az OK gombra.

46. Vista funkciók letiltása

Mint a legtöbb Microsoft operációs rendszer, a Vista is jóval több programot és alkalmazást tartalmaz, mint amennyit várhatóan valaha is használni fog.

Kicsit próbáljuk áramvonalasítani a Vistás számítógépet, és próbáljunk lemezterületet nyerni a felesleges alkalmazások eltávolítása által.

Fölösleges Vista összetevők eltávolítása:

funkciokNyissa meg a Start menü „Vezérlőpult/Programok/Program eltávolítása (Control Panel/Programs/Uninstall a Program)” pontját.

Az oldalsávon válassza a „Windows-összetevők hozzáadása vagy eltávolítása (Turn Windows Features On and Off)” lehetőséget.

A lista választható összetevőket tartalmaz, amik hozzáadhatók illetve letilthatók. Érdemes lehet kikapcsolni a Játékokat (Games), a DFS fájlreplikációs szolgáltatást (DFS file replication service), a Windows tárgyalót (Windows Meeting Space) és a Tábla eszközöket (Tablet tools).

47. Biztonsági mentés

Ha van egy eltávolítható USB vagy eSATA merevlemeze pluszban, tartsa szem előtt ezt a tippet, miután sikerült tetszése szerint beállítania a Vista telepítést.

A Vista Business és Ultimate kiadások lehetővé teszik biztonsági mentés készítését az egész számítógépről, adatokról, alkalmazásokról, mindenről.

Mint ahogy el is képzelheti, ehhez nagyon sok hely kell, úgyhogy nagy szüksége lehet egy teljesen önálló merevlemezt rászánni. A nyugalom, amit ez a megoldás kínál, mindenképp megéri a plusz lemezt.

A PCSZERVIZ.COM javaslata szerint mindenképp célszerű szétválasztani az adat és a rendszer partíciót. Egy mentést kell készíteni a rendszer partícióról, aztán rendszeres időközönként menteni kell az adat partíciót egy olyan helyre, ami nem a számítógépen belül található.

Biztonsági mentés készítése a teljes rendszerről:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „backup” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Kattintson a „Számítógép mentése (Backup Computer)” pontra.

A mentést elkészítheti akár egy különálló merevlemez partícióra, akár DVD lemezre. Utóbbi nem igazán valódi lehetőség, ugyanis egy normál Vista telepítéshez kell 5-10 DVD lemez.

Miután kiválasztotta, melyik partícióra szeretné a mentést elkészíteni, csak kattintson az OK gombra, és kövesse az utasításokat a mentés elkészítéséhez.

38. Gyorsbillentyűk

Egy gyors lista következik most néhány alapvető gyorsbillentyű parancsról, melyek a Vistával való munkavégzést sokkal gyorsabbá tehetik.

WIN+(1–10): A gyorsindítás eszköztár első tíz elemének felel meg.

Ez azt jelenti, hogy a WIN+1 parancs kisméretűvé tesz az asztalon minden ablakot, ami igen praktikus.

WIN+SPACE: Előrehozza a Vista oldalsávját.

WIN+G: Körbe lehet vele járni az oldalsáv minialkalmazásai között.

WIN+TAB: Feldobja a 3D felületet.

CTRL+WIN+TAB: Tartósan felhozza a 3D felületet.

ALT+TAB: Gyors váltás a megnyitott ablakok között, illetve oda-vissza a két utoljára használt ablak között.

ALT+Print Screen: Nem az egész asztalról, csak az éppen aktív ablakról készít pillanatfelvételt.

Persze ne feledkezzünk be a régi, jól bevált dolgokról sem:

CTRL+A: az összes kijelölése

CTRL+C: másolás

CTRL+V: beillesztés

Elképesztő, hogy ez a három az ALT+TAB kombinációval együtt mennyire meggyorsítja az adatkezelést különböző ablakok illetve alkalmazások között.

Megjegyzendő, hogy a Windows XP gyorsbillentyű kombinációk többsége továbbra is alkalmazható a Windows Vistában. Csak néhány olyan új van, ami egyedi az operációs rendszerre nézve. A billentyűparancsok teljes listáját megtalálhatja a Microsoft weboldalán.

39. Resource Overview

A Windows teljesítmény figyelő egy jelentős megújuláson esett át a Vista megjelenésével, és most már teljes választékát kínálja a monitoring információknak, főleg ha megtanulja, hogyan állítsa be könnyű használatra.

A legkézenfekvőbb és leghasznosabb funkció az erőforrás figyelő ablak. Ez a képernyő áttekinthetően összefoglalja a CPU, a memória, a hálózat és a merevlemez %-os leterheltségét, és lehetővé teszi annak nyomon követését, mely fájlok vagy folyamatok használják valós időben a rendszer erőforrásait. Lássuk, hogyan kell használni!

Az erőforrás figyelő (Resource Overview) képernyő megnyitása:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „monitor” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Üdvözli Önt az új és továbbfejlesztett erőforrás figyelő képernyő.

Amint láthatja, a négy ablak megfelel a rendszer hardver erőforrásai négy fő csoportjának, és alapvetően megmutatják, milyen terheléssel dolgozott a rendszer az elmúlt 60 másodpercen. De áshatunk mélyebbre is.

resource_owerview

Ha a négy kijelző valamelyikére duplán kattint, azt fogja tapasztalni, hogy a kijelzőhöz tartozó fejezet a képernyő alsó részén kinagyítódik, és további információk jelennek meg.

A CPU esetében pontosan kiderül, mely folyamatok vettek igénybe processzor időt az elmúlt egy percben, és milyen százalékban.

A merevlemez esetében megtudhatja, mely fájlokat olvasott illetve melyekbe írt a rendszer, és menyit.

A hálózat esetében kiderül, mely folyamatok fértek hozzá hálózati kapcsolatokhoz, és mennyi adatot továbbítottak (hasznos lehet esetleges kémprogram illetve trójai vírus támadás azonosítására).

A memóriánál megtudhatja, az egyes futó folyamatok mennyi memóriát használnak, illetve ennek hány százaléka osztható meg más alkalmazásokkal, és mennyi teljesen lefoglalt.

Mindent egybevetve, egy nagyon hasznos és igen kézreálló áttekintést kaphat a számítógépes rendszer teljes tevékenységéről.

50. Rechability Checker

A Microsoft fejlesztéseinek részeként, melyeket a Windows Vistához adott, óriásit változott az elsőként a Windows XP-ben megjelent önellenőrző eszközcsomag funkcionalitása.

Míg a legtöbb fejlesztés csak további funkciókat adott a már meglévő programokhoz, mint például a teljesítményfigyelőhöz, addig van egy teljesen új kiegészítés is, ami igencsak megéri a kipróbálást.

Ez a Windows Vista megbízhatóság-figyelő (Reliability Checker).

A megbízhatóság-figyelő egy napló minden szoftver- és hardver hibáról illetve rendellenességről, amit a rendszer tapasztalt, továbbá egy feljegyzés minden szoftver telepítésről és eltávolításról.

Mindez egy napi naplóformába kerül kötegelésre, ami egy megbízhatósági indexszel egészül ki.

A megbízhatósági index megmutatja a rendszer aktuális megbízhatóságát a rendszer élettartamának korábbi pontjaihoz mérten. Ez egy igazi ajándék azok számára, akik Windows hibákat keresnek, vagy kíváncsiak a számítógépük összegzett egészségi állapotára.

A Megbízhatóság-figyelő megnyitása:
Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „monitor” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

A bal oldali panelen kattintson duplán a „Megbízhatóság-figyelő (Reliability Monitor)” linkre.

A felületen könnyű eligazodni és böngészni. Biztosan találni fog valami érdekeset, különösen, ha állandó rendszerhibái vannak. Ezzel az eszközzel képes lehet arra, hogy visszakövesse a problémát egészen addig, amikor elkezdődött, így kapva esetleg ötletet a megoldásra.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.