75 tipp a Windows Vistához (51-60 fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (51-60)

51. Hangok letiltása

Ha már elege van a Windows Vista jelző- és figyelmeztető hangokból, könnyedén átkapcsolhatja őket vizuális jelzésekre, ezzel is fokozva a Vista élményt fejhallgató vagy hangfalak nélkül.

Figyelmeztető hangok átkapcsolása vizuális figyelmeztetésekre:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be az „ease” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Görgessen lefelé, és kattintson a „Szöveges és képi elemek használata hangok helyett (Use Text or Visual Alternatives for Sound)”.

Jelölje be a „Vizuális üzenetek bekapcsolása hangokra (Turn on Visual Notifications for Sound)” opciót. A listából válassza ki a kívánt vizuális jelzéseket.

51. Újraindítás

Ha már elege van a Vista Start menü kikapcsolás párbeszédablakának misztikus működéséből, és egyszerű módszert szeretne a rendszer újraindításához, készítsen kikapcsolás és újraindítás ikonokat közvetlenül az asztalra.

A lépések a következők:

Kattintson az egér jobb gombjával az asztal egy üres területére, és válassza az „Új/Parancsikon (New/Shortcut)” pontot.

Az elem helye szövegbeviteli mezőbe gépelje be a „Shutdown.exe -s -t 00” parancsot kikapcsolás ikon létrehozásához, vagy a „Shutdown.exe -r -t 00” parancsot újraindítás ikon létrehozásához.

Kattintson a „Tovább (Next)” gombra, és adjon nevet a parancsikonnak, mint például „kikapcsolás”.

52. Hasznos és haszontalan alkalmazások

Ha úgy döntött, hogy megtartja a Vista oldalsávját, és ki szeretné belőle hozni a maximumot, van néhány javaslatunk, mely minialkalmazásokat érdemes használnia.

Továbbá győződjön meg róla, hogy megszabadult-e az RSS minialkalmazástól, ahogy azt leírtuk a 40. tippben.

Kezdésképpen, hogy mi mindent tehet az oldalsávval, próbálja ki az alább felsorolt minialkalmazásokat:

Blister Gadgets CPU, memória és merevlemez állapotfigyelők a feedback.com-ról.

Egyszerű és könnyen kezelhető számológép, amire az oldalsávot kitalálták. Letöltheti a hacki.st oldaláról.

A Windows Live oldalán ezen kívül még sok más hasznos minialkalmazást találhat.

53. Alkalmazások indítása rendszergazdai jogokkal

Ha nem szeretné kikapcsolni az UAC szolgáltatást, de bosszantják az állandó biztonsági figyelmeztetések és felugró üzenetek, valahányszor olyan dolgot próbál tenni, ami hatással van a Vistára, próbálja ki ezt a hatásos kis eszközt.

Ha megfogadta a Keresőmező használata tippben szereplő tanácsot, akkor alighanem a legtöbb alkalmazást már a Start menü keresőmező segítségével indítja. Ezt kihasználva még hatékonyabbá tehető a folyamat.

Miután beírta az elindítani kívánt alkalmazás nevét a keresőmezőbe, de mielőtt még lenyomta volna az ENTER billentyűt, nyomja le és tartsa lenyomva a CTRL és SHIFT billentyűket, így üssön ENTER-t. Az alkalmazás automatikusan rendszergazdai jogokkal indul el.

54. Autoplay

A Windows Vista automatikus lejátszás menüjének némileg használhatóbb lehetőségei vannak, mint Windows XP-s elődjének, de még mindig fájdalmas dolog, hogy kattintgatni kell akármilyen adathordozó behelyezésekor.

A Microsoft beépített egy gyors konfigurációs segédprogramot, amivel könnyen beállítható, milyen műveletet részesít Ön előnyben az egyes média típusok esetében.

Automatikus lejátszás beállításai:
Nyissa meg a Start menüt, és írja be az „autoplay” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

A megjelenő képernyőn kiválaszthatja, mi történjen akkor, ha egy adott típusú, automatikusan lejátszható adathordozó típust helyez a gépbe.

Legfelül hagyja a „Minden médiatípus automatikus lejátszása (Use autoplay for all media and devices)” opciót bekapcsolva, hacsaknem teljesen ki szeretné kapcsolni az automatikus lejátszást.

Amikor végzett, görgessen az ablak aljához, és kattintson a „Mentés (Save)” gombra.

55. Biztonsági figyelmeztetés

Ha már egy-két dolgot megváltoztatott ezen cikk alapján, mint például az UAC letiltása, és már elege van a Windows biztonsági központ tálcáról felugró figyelmeztetéseiből, amik megkérdőjelezik, amit tenni kíván, akkor itt van most, hogyan tudja ezeket letiltani.

A Windows biztonsági központ figyelmeztetéseinek letiltása:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be az „service.msc” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Menjen az egérrel a „services.msc” találathoz, kattintson rá az egér jobb gombjával és válassza a „Futtatás rendszergazdaként (Run as Administrator)” pontot (ez azt feltételezi, hogy Ön még nem kapcsolta ki az UAC szolgáltatást, ahogyan az a UAC kikapcsolása tippben szerepel, ugyanis akkor a futtatás mint… nem lenne szükséges).

A szolgáltatások ablakban görgessen lefelé a „Biztonsági központ (Security Center)” szolgáltatásig, kattintson rá az egér jobb gombjával, és válassza ki a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Az „Indítás típusa (Startup Type)” legördülő listában állítsa át az értéket, és legyen „Letiltva (Disabled)”, majd alul kattintson a „Leállítás (Stop)” gombra a szolgáltatás azonnali leállításához. Nyomja meg az OK gombot.

56. Trükkös fogások az egérrel

Ha az ujja már fárad az állandó görgetéstől, amikor weblapokkal vagy dokumentumokkal foglalatoskodik, van arra lehetősége, hogy az egér görgőjének lépésközét megváltoztassa a Windows Vistában.

Az operációs rendszer alapértelmezés szerint egyszerre 3 sort gördít, de ha Ön gyorsabb görgetést szeretne, és kevesebb ujj használatot, a rendszerleíró adatbázis kis megváltoztatásával ez könnyedén megváltoztatható.

Az egérgörgő lapozási sebességének növelése Vistában:

Nyissa meg a regisztrációs adatbázist (a Start menüben gépelje be a „regedit” parancsot).

Menjen a „HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop” bejegyzéshez.

Görgessen le a „WheelScrollLines” kulcshoz, és kattintson rá duplán a szerkesztéshez.

A nagyobb érték nagyobb lépésközt jelent a görgőn, de mielőtt működne, újra kell indítania a számítógépet.

57. Titkosítás

A Windows Vista beépített titkosító eljárást tartalmaz, ami alkalmas megadott fájlok vagy mappák zárolására, így csak az Ön saját felhasználói adataival lehet hozzájuk férni.

Ez nem jelszó alapú, hanem felhasználói hozzáférés alapú, azaz csak akkor hozzáférhető egy ilyen fájl, ha Ön lép be a saját felhasználói nevével és jelszavával.

A Vista alapértelmezés szerinti felületén keresztül kissé nehézkes és időigényes a titkosítási funkcióhoz eljutni. Hogy könnyen hozzáférhessen a titkosítóhoz, bele lehet tenni a gyorsmenübe a rendszerleíró adatbázis kis átszerkesztésével.

Megjegyzendő: Soha nem árt óvatosnak lenni a titkosítással, mivel könnyen megeshet, hogy teljesen elveszti a hozzáférést fontos fájlokhoz. A téma szilárd megalapozásához a Windows jelenlegi verziójával kapcsolatban keressen további titkosítási útmutatókat az interneten.

Titkosítás/visszafejtés parancs hozzáadása az egér jobb gombi gyorsmenüjéhez:

Nyissa meg a regisztrációs adatbázist (a Start menüben gépelje be a „regedit” parancsot).

Menjen el a „HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Explorer\Advanced” bejegyzéshez.

Hozzon létre egy új duplaszót (dword), aminek adja az „EncryptionContextMenu” nevet, az értéke pedig legyen 1.

58. Grafikus indítás

A kis animált csík, amit a Windows betöltése alatt lát, letiltható. Ezzel automatikusan néhány értékes másodperccel rövidítheti meg a betöltéshez szükséges időt. Próbálja ki, működik.

Vista grafikus indítás kikapcsolása:

Nyissa meg a Start menüt, és írja be az „msconfig” kifejezést a keresőmezőbe. Üssön Entert.

Amikor az MSConfig ablaka megnyílik, menjen a „Boot” fülre.

Pipálja be a „No GUI Boot” lehetőséget.

59. Rendszergazdai fiók

A Vistát úgy tervezték, hogy az alapértelmezett rendszergazdai fiók használata nem szükséges.

Sajnos a mindig alkalmatlankodó UAC, amiről már volt szó, rákényszerít bennünket arra, hogy közvetlenül a dolgok forrásánál avatkozzunk be, és használjuk a rendszergazdai fiókot, ami egyébként nem nagyon érhető el, mert alapértelmezés szerint inaktív.

Megtehetjük azonban, hogy az alapértelmezett rendszergazdai fiókot elhelyezzük az üdvözlő képernyőn, mint lehetséges belépési opciót, így elérhető lesz, amikor szükség van rá.

Ahhoz, hogy a rendszergazdai fiók megjelenjen az üdvözlőképernyőn, el kell végezni két műveletet. Jelszót kell megadni a rendszergazdának, és be kell kapcsolni a fiókot.

Jelszó létrehozása és a rendszergazdai fiók aktiválása:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „cmd” kifejezést a keresőmezőbe, de ne üssön Entert. A találati listában a „cmd” parancsikonjára kattintson az egér jobb gombjával, és válassza a „Futtatás rendszergazdaként (Run as Administrator)” lehetőséget.

A parancssorba gépelje be a „net user administrator <jelszó>” parancsot, ahol <jelszó> az a kódszó, amit be szeretne állítani a rendszergazdai fiókhoz. A zárójeleket természetesen nem kell beírnia. Üssön Entert.

Ezután ugyanabban a parancssori ablakban adja ki a „net user administrator /active:yes” parancsot, és üssön Entert.

A rendszergazdai fiók ezután meg fog jelenni az üdvözlőképernyőn, és lehet használni.

60. Média Center

Ez nem egy teljesítmény tipp, de kijavít egy nagy kellemetlenséget, ami a Windows Vista Media Center alapbeállításaiból adódik.

Alapértelmezés szerint a Media Center nem találja meg és nem listázza azokat a DVD tartalmakat, amiket lemásolt a merevlemezre.

Szerencsére a dolog könnyen orvosolható a rendszerleíró adatbázis apró átszerkesztésével.

Tárolt DVD média listázásának engedélyezése a Media Centerben:

Indítsa el a Start menüből a „regedit”-et, és keresse ki a „HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current

Version\Media Center\Settings\DvdSettings” bejegyzést.

Kattintson duplán a „ShowGallery” kulcsra és állítsa át az értékét „Gallery”-re.

Ezután a DVD galériája megjelenik a Media Centerben, és felsorolásra kerül a tárolt DVD tartalom a könyvtárban.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.