75 tipp a Windows Vistához (61-70 fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

75 tipp a Windows Vistához (61-70)

61.Kikapcsolás

Az egyik kellemetlenség, amibe az új Vista felhasználók gyakran beleszaladnak az operációs rendszer első használatánál, hogy az alapértelmezett nagy barátságos kikapcsolás gomb a Start menüben valójában nem kapcsolja ki a rendszert.

kikapcsolas

Kinek az ötlete volt ez? Leállás helyett van egy hibernált rendszer, és egy felhasználó, aki szeretne menni, de így meg kell várnia, míg a rendszer felébred, mielőtt rendesen le tudná állítani.

Szerencsére a javítás elég egyszerű, és könnyen visszaállítható a kikapcsolás gomb magától értetődő és lényegesen hasznosabb funkciója.

A Start menü kikapcsolás gombjának javítása:

Nyissa meg a Start menüből a Vezérlőpultot (Control Panel).

Váltson „Klasszikus nézetre (Classic View)” a bal oldali panelen. Nyissa meg az „Energiagazdálkodási lehetőségek (Power Options)” pontot.

Az aktuálisan kiválasztott energiagazdálkodási séma alatt kattintson a „Séma beállításai (Change Plan Settings)” opcióra.

Kattintson a „Speciális beállítások (Change Advanced Power Settings)” pontra.

Görgessen le a „Kapcsológombok (power buttons and lids)” sorig, és nyissa meg a bejegyzést. Ezután nyissa meg a „Start menü kikapcsolás gomb (Start Menu Power Button)” bejegyzést.

A „Beállítás (Setting)” legördíthető listában az aktuális értéket állítsa át „kikapcsolás (Shut Down)” értékre. Kattintson az OK gombra.

Azt fogja tapasztalni, hogy a kikapcsolás gomb most már valóban kikapcsolásra szolgál.

62. AeroGlass letiltása

Ha az AeroGlass felület működik az Ön videokártyáján, de nem éppen valami jól, vagy kevés a rendszernek a memória, esetleg egyszerűen csak nem szereti a nagy csillogást-villogást, akkor előfordulhat, hogy ki szeretné kapcsolni az Aero 3D felhasználói felületet.Ezt egyszerűen megteheti.

Az AeroGlass felület kikapcsolása:

Az Asztal egy üres területén kattintson az egér jobb gombjával, és válassza az „Személyes beállítások (Personalize)” pontot.

Keresse meg az „Ablak szín és megjelenés (Window colour and appearance)” opciót, aztán válassza a „Klasszikus megjelenés tulajdonságai (Classic appearance properties)” pontot a további lehetőségekhez.

A legördülő listából válassza ki a „Vista Basic” pontot, majd kattintson az OK-ra.

63. Aero átlátszóság

areo_atlatszoHa kedveli az Aero felületet, de problémái vannak a megfelelő teljesítmény elérésével, próbálja ki csak az átlátszóság effektus letiltását. Messze ez a leginkább erőforrás-igényes része az új felületnek, így ennek letiltásával megmarad a többi szemet gyönyörködtető elem, de nem lassul le a rendszer halálosan.

Az Aero felület átlátszóságának letiltása:

Az Asztal egy üres területén kattintson az egér jobb gombjával, és válassza az „Személyes beállítások (Personalize)” pontot.

Válassza ki az „Ablak szín és megjelenés (Window colour and appearance)” opciót. Vegye ki a pipát az „átlátszóság engedélyezése (Enable transparency)” mezőből.

64. Aero méretek

Egy másik erőforrás-igényes része az Aero felületnek az ablak kis méret/nagy méret animálása. Ha szeretné megtartani az Aero kinézetet, de nem szereti a lassúságot, amivel minden egyes ablakművelet jár, próbálja letiltani ezt.

Az Aero kis méret/nagy méret animációjának letiltása:

Nyissa meg a Start menüt, és kattintson az egér jobb gombjával a „Számítógép (Computer)” menüre, majd válassza a „Tulajdonságok (Properties)” pontot.

Válassza a „Speciális rendszerbeállítások (Advanced System Settings)” pontot a bal oldali panelen.

Válassza ki a „Speciális (Advanced)” fület.

A „Teljesítmény (Performance)” rovaton belül kattintson a „Beállítások (Settings)” gombra.

Vegye ki a pipát a „Ablak kis méretre vagy nagy méretre váltásának animálása (Animate windows when minimizing or maximizing)” mezőből.

65. Párhuzamos letöltés Explorerben

Mint ahogyan az a Windows XP-nél is volt, a Windows Vistával feltelepülő Internet Explorer változat csak két párhuzamos kapcsolatot tesz lehetővé ugyanahhoz az internetes szerverhez.

Ez általában nem is okoz gondot, viszont előfordulhat, hogy nagy, összetett weboldalak letöltése a kelleténél több időt vesz igénybe, illetve ez azt is jelenti, hogy nem tud letölteni párhuzamosan kettőnél több fájlt ugyanarról a helyről. Szerencsére ezen a problémán könnyen lehet segíteni.

Párhuzamos letöltések számának növelése az IE 7-ben:

Indítsa el a Regedit-et, és menjen el a „HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Current Version\Internet Settings” bejegyzéshez.

Hozzon létre egy új duplaszót „MaxConnectionsPer1_0Server” néven, és adjon neki értéket egy 3 és 5 közötti tízes számrendszerbeli szám formájában.

Hozzon létre egy másik duplaszót is „MaxConnectionsPerServer” néven, és adja neki ugyanazt az értéket, mint az előbb.

Zárja be a Regedit-et, és indítsa el az Internet Explorert. Élvezze a sávszélesség jobb kihasználásának előnyeit.

66. Párhuzamos letöltés Firefoxban

Ha Ön jobban kedveli a Firefox-ot (ami az IE 7-hez hasonlóan alapértelmezés szerint szintén csak két állandó kapcsolatot enged egy adott szerverhez), itt olvashatja a fentebbi tipp Firefox-ra megírt változatát.

Nyissa meg a Firefox-ot, és gépelje be az „about:config” kifejezést a címsávba.

Görgessen le a „network.http.max-persistent-connections-per-server” bejegyzésig.

Kattintson duplán a bejegyzésre, és változtassa meg az értéket egy tetszőleges 4 és 10 közötti számra.

Indítsa újra a Firefox-ot.

67. Fájlátviteli problémák

A frissen telepített Vistának lehetnek problémái nagy fájlok hálózati átvitelével.

Ez egy új, „Fogadóablak automatikus hangolása (Receive window auto-tuning)” nevű Vista összetevőnek köszönhető.

Dióhéjban ez azt jelenti, hogy a Vistának lehetősége van automatikusan beállítani minden egyes adatcsomag méretét, amit hálózati kapcsolaton keresztül kér és kap, hogy az minél inkább megfeleljen a rendelkezésre álló sávszélességnek.

Ez egyébiránt jó dolog. Mindazonáltal régebbi hálózati hardvereszközök problémázhatnak emiatt a modern technika miatt, és visszautasíthatják az együttműködést, ami a csomagok eldobásához, a teljesítmény csökkenéséhez vagy egyéb furcsaságokhoz vezethet.

Ha problémákat tapasztal nagy fájlok átvitelénél, vagy előfordulnak kapcsolódási problémák egyes alkalmazásoknál, mint például a Messanger-nél, javasoljuk, hogy korlátozza vagy kapcsolja ki a „Fogadóablak automatikus hangolása (Receive window auto-tuning)” funkciót.

Ennek érdekében indítson egy parancssort rendszergazdai jogokkal (lásd 20. tipp).
Gépelje be a „netsh interface tcp set global autotuninglevel=restricted” parancsot, majd üssön Entert.

Ha ez megoldja a problémát, akkor lazítson.

Ha még mindig fennállnak a hálózati problémák, akkor a fenti módon adja ki a „netsh interface tcp set global autotuninglevel=disabled”

68. IPv6 letiltása

A Windows Vista az első Microsoft operációs rendszer, ami alapértelmezés szerint az IPv6 protokollt támogatja.

Ez annak ellenére van így, hogy alapvetően senki és semmi nem használja. Mivel minden egyes hálózati csatolófelület alapértelmezetten futtatja az IPv6-ot és a normál TCP/IP-t is, mi úgy hisszük, jó ötlet lenne kikapcsolni a fölösleges protokollt.

IPv6 letiltása a Windows Vistában:

Indítsa el a Regedit-et, és menjen el a „HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Current Control Set\Services\tcpip6\Parameters” bejegyzéshez.

Hozzon létre egy új duplaszót „DisabledComponents” néven, és adja neki a „0xFF” értéket.

Hogy a hatást elérje, újra kell indítania a rendszert.

68. Transient multi-monitor

A Microsoft azért építette be a TMM programot, hogy könnyebb legyen a mobil felhasználók számára a laptopjuk gyakori csatlakoztatása egy vagy több különálló monitorhoz, illetve leválasztása azokról.

A fő feladata, hogy észlelje, amikor új monitor kerül csatlakoztatásra, és feldobjon egy párbeszédablakot, aminek a segítségével a felhasználó könnyen konfigurálhatja az említett eszközt.

Ez fölöslegesen terheli a rendszert mind induláskor, mind pedig használat közben azzal, hogy időről-időre ellenőrzi D-SUB csatlakozós monitorok jelenlétét.

TMM letiltása:

Nyissa meg a Start menüt, és kattintson az egér jobb gombjával a „Számítógép (Computer)” menüre, majd válassza a „Kezelés (Manage)” pontot.

tmm

A „Számítógép-kezelés (Computer Management)” ablakában keresse ki a „Feladat ütemező/Feladat ütemező könyvtár/Microsoft/Windows/Hordozható számítógép (Task scheduler/Task scheduler library/Microsoft/Windows/MobilePC)” bejegyzést.

A TMM kikapcsolá¬sához kattintson rá az egér jobb gombjával, és válassza a „Letiltás (Disable)” lehetőséget.

69. Energiatakarékos üzemmód

A Windows Vista energiagazdálkodási lehetőségei egy sor remek testre szabási lehetőséget biztosítanak, amik segítségével bizonyos funkciók feláldozása árán hosszabb akkumulátoros üzemidőt érhet el menet közben.

Még jobb, hogy a beállításokat el is mentheti, és bármikor be/ki kapcsolhatja, így amikor a számítógép táphálózatra van csatlakoztatva, már nem kell szenvednie.

Egyéni energiagazdálkodási profil létrehozása Windows Vistában:

Nyissa meg a Start menüt, és gépelje be a „power” parancsot. Üssön Entert.

Az energiagazdálkodási lehetőségek tulajdonságai ablakban válassza a „Energiagazdálkodási séma létrehozása (Create a Power Plan)” lehetőséget a bal oldali panelen.

Válassza az „Energiatakarékos (Power Save)” módot, mint alapértelmezett sablont, és adjon nevet az új sémának. kattintson a „Következő (Next)” gombra.

Válassza ki a tetszése szerinti képernyő- és készenléti beállításokat, aztán kattintson az OK-ra.

A séma ezzel létrejött. Válassza ki, és kattintson a „Séma beállításainak megváltoztatása (Change plan settings)” opcióra.

Válassza ezután a „Speciális energiagazdálkodási lehetőségek megváltoztatása (Change advanced power settings)” lehetőséget.

energiaItt állítgathatja az új energia¬gazdálkodási sémát a maximális akku élettartam elérése céljából, saját felhasználói szokásait alapul véve azokban az esetekben, ha a laptop nincsen a táphálózatra csatlakoztatva.

Néhány energiatakarékossági javaslat:

Kapcsolja ki a merevlemezeket 10 vagy annál kevesebb percnyi tétlenség után.

A vezeték nélküli hálózat csatolókártyáját állítsa leginkább energiatakarékos üzemmódra (hatótávolság csökkentése).

Keresési és indexelési szoláltatás alkalmazása energiatakarékos üzemmódban.

70. Aero felület letiltása

Ha a laptop olyan videokártyával rendelkezik, ami képes kezelni az Aerót, akkor is jobb azt letiltani… Legalábbis olyan esetekben mindenképp, amikor akkumulátorról használja a gépet.

Az ok egyszerű, az Aero teljes kapacitáson járatja a videokártyát, és sokkal több műveletet végeztet vele, mint bitek továbbítás a képernyőre.

A videokártya dolgoztatása pedig sok energiát igényel, nagyon sokat. Rá fog Ön is jönni, hogy a laptop sokkal több utazást bír, ha leállítja az Aerót.

Aero felület kikapcsolása:

Az Asztal egy üres területén kattintson az egér jobb gombjával, és válassza az „Személyes beállítások (Personalize)” pontot.

Keresse meg az „Ablak szín és megjelenés (Window colour and appearance)” opciót, aztán válassza a „Klasszikus megjelenés tulajdonságai (Classic appearance properties)” pontot a további lehetőségekhez.

A legördülő listából válassza ki a „Vista Basic” pontot, majd kattintson az OK-ra.

Következő tipp: Vista DirektX 9

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.