A laptop merevlemez cseréje | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

A laptop merevlemez cseréje

A laptopok merevlemez cseréje továbbra is folyamatosan bosszantani fogja a világ laptop tulajdonosait és felhasználóit mindaddig, amíg a laptop merevlemez-technológia el nem ér egy olyan szintet, ahol a szó szoros értelmében egy merev állapotú meghajtó lesz elérhető, nem kell számolni mozgó alkatrészekkel, melyek a merevlemez szektorhibáit illetve felületi meghibásodásait okozzák. Nem állítjuk, hogy bármilyen más új technológia nem fog teljes hibamentességet eredményezni, talán még eddig sosem látott, új problémák és meghibásodások is előfordulhatnak, ám a problémán sokat segítene. Mindez nem igazán megnyugtató az adattárolás szempontjából.

Egyetlen szóval lehetne tanácsot adni… BACKUP!

A laptop merevlemez cseréje szintén az egyik otthon is könnyen elvégezhető műveletek közé tartozik. Előfordulhat azonban, hogy nem olyan gyártmányú és típusú laptop modellről van szó, ami könnyű hozzáférést biztosít a merevlemezhez, elrejtvén azt az ember keze elől, vagy ami még ennél is rosszabb: az alaplapra van szerelve. Szerencsére nem sok ilyen számítógép van forgalomban és a legtöbb laptop-gyártó felismerte annak szükségességét, hogy a meghajtóhoz különféle okokból kifolyólag hozzá kell férni.

A meghajtót cserélni egyszerű dolog: általában egy süllyesztett csavart kell eltávolítani a HDD-t rejtő számítógépházból, és a meghajtót ki lehet csúsztatni a helyéről (lásd az alábbi képi illusztrációkat).

HDD záró fedőlap

A HDD záró fedőlap egy Toshiba Satellite 6100-as számítógépen.

HDD záró fedőlap2

Miután a merevlemez eltávolításra került, valamilyen alumínium ház, vagy keret van hozzá rögzítve, amit le kell szerelni a cserélendő meghajtóról. Szereljük fel az újra! Ez lényeges lépés a laptop merevlemez javításakor, máskülönben a merevlemez nem fog megfelelően visszacsúszni a helyére és vélhetően el fogja hajlítani a csatlakozó tüskéket a behelyezésekor.

HDD záró fedőlap3

A Toshiba Satellite 6100 HDD az eltávolított kerettel.

Toshiba Tecra

A Toshiba Tecra 9000 HDD alumínium kerete.

Néhány HDD esetében csatlakozófedelet is lehet találni, amelyet szintén el kell távolítani, és az új merevlemezre kell csatlakoztatni (lásd a képi illusztrációt).

Toshiba Tecra2

A Toshiba Tecra 9000 HDD csatlakozó fedele.

Óvatosnak kell lenni az új merevlemez visszahelyezésekor, el kell kerülni a csatlakozó tüskék sérülését. Ha a merevlemez visszahelyezése után a laptop nem bootol, akkor a merevlemez lecsatlakoztatása után újra meg kell próbálni csatlakoztatni, mert előfordulhat, hogy a csatlakozó tüskék elferdültek.

Figyelembe kell venni azt is, hogy az új laptop merevlemezeket, a normál IDE meghajtókhoz hasonlóan, úgy szállítják, hogy nincsenek partícionálva, illetve nincsenek formatálva sem. Az új merevlemez partícionálásához, illetve formatálásához remélhetőleg kéznél van a laptop vásárlásakor mellékelt recovery (visszaállító) CD. Ha nincs, akkor sem kell aggódni, mert használható a Windows CD, a laptop úgymond semmiből történő újraépítéséhez. Ezután az interneten keresztül valamilyen úton-módon hozzá lehet férni, és le lehet tölteni a laptop specifikus meghajtókat (A laptop-gyártók honlapjáról általában elérhetőek).

Ha kezdők vagyunk, vagy nem vagyunk biztosak a dolgunkban az operációs rendszer installálásakor, akkor javasoljuk, hogy kérje egy szakember segítségét, amivel talán temérdek idő és idegeskedés előzhető meg.

Az alábbiakban néhány Compaq berendezés meghajtójáról készített ábra látható, ami azért hasznos, mert láthatjuk, hogy a különböző gyártmányok között nincs sok különbség, az alapkoncepció ugyanaz.

A HDD eltávolítása egy Compaq EVO-n:

Compaq EVO

Compaq EVO2

HDD burkolat egy Compaq EVO-n:

Compaq EVO3

Ahogy korábban említettük, egy laptop-merevlemez cseréje nem különösebben nehéz, ami azonban sokkal inkább bonyolult: az adatokhoz történő hozzáférés egy teljesen hibás merevlemez esetén.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.