Toshiba Satellite A60 és A65 típusú laptopok hibái | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

A Toshiba Satellite A60 és A65 típusú laptopok hibái

Úgy gondoltuk érdemes pár szót szólni a Toshiba A60 és A65 típusú notebookok tipikus hibáiról. Ha ilyen gépünk van, akkor meg kell megismerkednünk a fenti modellek leggyakoribb típushibáival.

1. Elsőként a túlmelegedés

Előfordul Önnel, hogy a számítógép processzor az intenzív programok futtatása közben minden ok nélkül kikapcsol? Ha igen, akkor annak legvalószínűbb oka, hogy a laptop túlmelegedik. A túlmelegedés oka, hogy bizonyos idő után a laptop hűtőbordái porral tömődnek el. A hűtőventilátor és a hűtőbordák között vékony porréteg rakódik le (szaggatott vonallal jelölve a képen), és a processzor okozta hő a laptopon belül marad. Ennek következményeként a processzor túlmelegedik, és a laptop kikapcsol.

Toshiba cikk4 foto1

Két különböző módon lehet tisztítani a hűtőt és a ventillátort ezekben a modellekben:

  • Az egyik esetben levegő kompresszor segítségével lehet kifúvatni a port a hűtőbordák közül a laptop alján található levegő bemeneti nyílásokon keresztül.
  • A második esetben el kell távolítani a billentyűzetet, ami után hozzá lehet férni a hűtőventillátorhoz. Le kell fúvatni a port a ventillátorról és a hűtőbordákról.

Néhány esetben a laptop túlmelegedését a meghibásodott hűtőventillátor okozza. A ventillátornak a laptop bekapcsolását követően azonnal el kell indulnia. Ha a ventillátor nem indul el, akkor feltehetően rossz és ki kell cserélni. A Satellite A60 és A65 típusú laptopok esetében a következő tételszámon lehet új hűtőventilátort rendelni: V000042110.

2. Meghibásodott „onboard” memória

Íme egy újabb általános probléma – hibás onboard memória. Ez a memória az alaplapra van integrálva, és ha meghibásodik, akkor a teljes alaplapot cserélni kell. Ha a laptop úgy indul, hogy a képernyőn furcsa karakterek, vonalak, vagy pontok jelennek meg, akkor nagy valószínűség szerint a számítógépnek meghibásodott az onboard memóriája.
Ha a laptopot egy külső monitorról tesztelik, akkor a külső monitoron is ugyanazok a hibás videojelek fognak jelentkezni. Az onboard memóriát a Memtest86+ alkalmazással lehet tesztelni. A számítógéphez csatlakoztatott mindenféle külső RAM modult el kell távolítani, és le kell futtatni a memória tesztet. Ha a teszt során kiderül, hogy az onboard memória hibás, akkor ki kell cserélni az alaplapot. Az integrált memória modul a memóriabővítő szlot mellet van elhelyezve, a fólia alatt.

Toshiba cikk4 foto2

Frissítés: Hibás memória esetén, célszerű elolvasni a „Comment 93” című cikket.

3. Végül, de nem utolsósorban – betáp jack témakör

A Satellite A60 és A65 notebookok esetében ez a meghibásodás nem annyira általános, mint a Satellite M30X, M35X, A70 és A75 típusok esetében, de előfordul. Bizonyos használat után a betáp jack kilazulhat, és a pozitív tüske elveszti a megfelelő kontaktust az alaplappal. Emiatt a laptop átkapcsol az akkumulátor üzemmódba függetlenül attól, hogy a hálózati adapter továbbra is a laptophoz van csatlakoztatva. A probléma általában ideiglenesen helyreállítható  a laptop hátoldalán a betápkábel dugójának megigazításával, de kis idő elteltével a probléma ismét előfordulhat. Ebben az esetben a laptopot szét kell szerelni, el kell távolítani a gépről az alaplapot, és újra kell forrasztani a betáp jack csatlakozót.

Toshiba cikk4foto3

Hasonló, vagy más jellegű tapasztalatai vannak a Satellite A60 és A65 notebookokkal kapcsolatban? Kérjük, ossza meg velünk a tapasztalatait!

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.