A Toshiba Satellite M35X , A75 típusú laptopok betáp ajvítás | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

A Toshiba Satellite M35X és Satellite A75 típusú laptopok betáp jack és akkumulátor töltés hibái

A Toshiba Satellite M35X és Satellite A75 típusú laptopok betáp jack és akkumulátor töltés hibái

A Toshiba Satellite M35X és Toshiba Satellite A70/A75 típusú notebookok egyik tipikus hibája, a váltakozó áramú betáp (DC-IN) jack és az alaplap közötti nem megfelelő kapcsolat. Ha laptopunk már garancián kívül esik, akkor a meghibásodást házilag a DC-IN jack-nek az alaplaphoz történő újraforrasztásával tudjuk javítani. Ha a laptop még garanciális, akkor a hibát a garanciális szervizek költségmentesen elhárítják.

A problémát kísérő jelenségek:

  1. A laptop véletlenszerűen kikapcsol, mindenféle figyelmeztetés nélkül.
  2. A betáp LED és az akkumulátortöltő LED elkezd villogni, amikor a betáp kábelt vagy az AC adapter végét elkezdik mozgatni a laptop hátulján.
  3. Az akkumulátor nem töltődik fel.
  4. Az AC adapter csatlakoztatása után úgy tűnik, hogy a laptop teljesen elromlott, egyáltalán nincs LED aktivitás (nagy valószínűséggel az alaplapon lévő DC-IN jack van eltörve).

A meghibásodás javításához a laptopot szét kell szedni, el kell távolítani az alaplapot, és újra kell forrasztani, vagy ki kell cserélni a DC-IN jacket.A Toshiba Satellite M35X és Toshiba Satellite A70/A75 szétszerelési útmutató segítséget nyújt az alaplap eltávolításában. Érdemes nagyítóval közelebbi pillantást vetni az alaplapon lévő betáp jackre. A legtöbb esetben a betáp problémát a DC jack és alaplap közötti nem megfelelő kapcsolat okozza, a DC jack és alaplap között repedés található.

Néhány esetben a csatlakozás megfelelő, maga a DC jack hibás. A Toshiba Satellite M35X és Toshiba Satellite A70/A75 típusú laptopokhoz itt lehet új DC jacket szerezni. Keresés M35X DC jack vagy A75 DC jack után.

Hogyan lehet házilag újraforrasztani a laptop betáp jackjét?

Néha, a jack cseréje után az alaplap egyáltalán nem kap betápot, az akkumulátor nem töltődik és a betáp LED sem világít, amikor az AC adaptert csatlakoztatjuk az elektromos hálózathoz és a géphez. Íme egy lehetséges magyarázat. Ha a jack pozitív tüskéje és alaplap közötti érintkezés eltörik, megreped, akkor a jack kilazul.
Az adapter dugójának csatlakoztatásakor ezt érezni lehet. A laza betáp jack tönkreteheti az alaplap furatain lévő vezetéket.

Amint látható, a pozitív tüske keresztülmegy az alaplap furatán és az alaplap felső oldalához van forrasztva. Mi történik akkor, ha a felső vagy fenékoldali csatlakozás el van törve valahol a furaton belül? Láttunk már néhány hasonló esetet. Ebben az esetben minden szépnek és tisztának tűnik a felső oldalon. Amikor az AC adapter csatlakoztatásra kerül, akkor normál feszültség jelenik meg a felső oldali „+” és „-„tüskéken, de az áram egyáltalán nem jut el az alaplapra, mivel nincs érintkezés a felső és a fenékoldal között. Multiméterrel ellenőrizhető, hogy van-e érintkezés a felső illetve fenékoldal között. Ha az érintkezés a furaton belül van megszakadva, még mindig javítható a hiba. Egy vékony vezetékkel össze lehet kötni a két oldalt. Ebben az esetben óvatosnak kell lenni, nehogy az alaplap más részein rövidzár keletkezzen.

Amikor egy meglazult betáp jack kerül javításra, akkor jó ötlet, ha a jack mindkét oldala ellenőrzésre kerül az alaplapon. Amikor egy Toshiba Satellite A70/A75 típusú laptop fedőlapját eltávolítjuk, akkor csak a jacknek az alaplapra történő forraszpontjai láthatóak, (lásd jelen cikkünk második képén), de nem látható maga a jack csatlakozó, (lásd jelen cikkünk első képét). A Satellite A70/A75 típusú laptopokon szintén jó ötlet lehet a jack csatlakozó eltávolítása, mivel könnyen előfordulhat, hogy a „+” tüskéje el van törve, mint ahogyan az alábbi képen látható.  Ha a „+” tüske letörte a jack alját, akkor ki kell cserélni a jack csatlakozót.


Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.