Laptop billentyűzet javítása | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop billentyűzet javítása

A laptop billentyűzetjavítás az egyik leggyakrabban végzett, illetve legkönnyebben elvégezhető művelet, amit laptopokon végeznek.

A víz kivételével bármi, amit a billentyűzetre öntenek olyan károkat okoz, hogy tíz esetből kilencszer kizárólag a billentyűzet teljes cseréjével lesz gépünk újra használható.

A billentyűzeteket úgy gyártották, hogyha olyan baleset történik, ami nagyobb szennyezéssel, piszokkal jár, akkor nagyon kevés hely van annak kitisztítására.

Alapvetően bármilyen folyadék, ami cukrot tartalmaz (üdítőital, sör, bor, kávé, tea) szinte tisztíthatatlanná teszi a billentyűzetet.

Néhány laptop billentyűzet javítási teendő illetve néhány kerülendő dolog ismérve arra az esetre, ha valami ráömlik a billentyűzetre:


Billentyűzet foto1

NE essünk pánikba! A pánik rossz tanácsadó, gondolkodjunk, mielőtt rosszul reagálnánk!

NE próbáljuk meg hajszárítóval szárítani a billentyűzetre ömlött folyadékot! A billentyűk a hőtől megolvadhatnak.

NE próbáljuk meg a billentyűzetet fejjel lefelé vagy oldalra fordítani! (Amennyiben mégis szükségesnek tűnik a fordítás, akkor célszerű arra az oldalra fordítani, ahol a számítógép a CD-ROM-nak ad helyet, mivel azon az oldalon ahol a CD-ROM van, kevesebb alkatrész található, mint az alaplapon).

A számítógépet AZONNAL KI KELL KAPCSOLNI, és meg kell várni, amíg a folyadék bizonyosan felszáradt. Álljunk ellen a kísértésnek, ne kapcsoljuk vissza a teljes kiszáradás előtt. A száradás után jöhet a számítógép állapotának felmérése. Ennél a pontnál a billentyűzetet le kell húzni a gépről, és egy külső billentyűzettel kell ellenőrizni, hogy más is sérült-e.

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogyan néz ki egy alap billentyűzet. Piros nyíllal van jelölve a szalagkábel, ami a billentyűzetet az alaplappal összeköti.

Billentyűzet foto2

A szalagkábel a laptop korától és típusától függően elhelyezkedhet a billentyűzet előlap részén is. Meg kell találnunk a billentyűzettartót (vékony műanyag szalag), ami a laptop-billentyűzet felső részén helyezkedik el, és el kell távolítani ahhoz, hogy hozzá lehessen férni a billentyűzetrögzítő csavarokhoz.

A jelenlegi laptop-billentyűzetek általában a következő ábrához hasonlítanak. A billentyűzettartó szalag a kisebbik piros nyíllal van jelölve.

Billentyűzet foto3

Általánosan elmondható, hogyha valami ráömlik a billentyűzetre, akkor a billentyűzet teljesen tönkremehet, de néhány funkciója a legjobb esetben is elveszik. Eddigi tapasztalataink alapján minden, ami a billentyűzetre ömlött, tragikus károkat okozhat. Fogadjuk el, hogy a víz kivételével minden teljesen tönkreteszi régi, hűséges billentyűzetünket.

Hogyan kell a billentyűzetet újra cserélni?

A billentyűzet eltávolítása relatíve egyszerű feladat, a legtöbb esetben néhány rögzítő csavar tartja csak a helyén. Más modelleknél szintén néhány csavart kell csak eltávolítani az egység alapkeretéből. Egy gyors telefonhívás a helyi hivatalos laptop számítógép szerviz felé, máris segítséget kapunk annak meghatározásához, hogy mely csavarokat kell kiszedni (feltételezve, hogy ismerik a saját termékeiket).

A billentyűzet csatlakozó lecsatlakoztatásakor kellő óvatossággal kell eljárni. Ha valaki ügyetlenebb kezű, és valahogyan megsérti a csatlakozót, akkor elképzelhető, hogy az alaplapot is tönkreteszi, ami már kimondottan nagy kárnak számít… óvatosnak kell lenni.

Az alábbi ábrán a leggyakrabban használt csatlakozó látható.

Csatlakozó

A szalagkábel eltávolításához a csatlakozó szélein lévő rögzítőket 2-3 milliméterrel ki kell nyitni, ezután a szalagkábel könnyedén kicsúszik a helyéről. Tisztítás vagy csere után a szalagkábel visszahelyezése az ellenkező sorrendben történik.

Letört néhány billentyű?

Ezt a hibát nehéz kijavítani, illetve ismét elmondható, hogy gyakran csak a teljes billentyűzet cseréjével orvosolható. A billentyűket néhány nagyon kicsi műanyag szerelő karocska tartja a helyén. Gyakran előfordul, hogy vagy a kicsi karocska vagy a klipsz, amibe beakad, letörik. Hasznos, ha ugyanabból a billentyűzet típusból van kéznél másik, amiből ki lehet szerelni a szükséges alkatrészeket.

Ehhez a javításhoz csipeszre és biztos kezekre van szükség. A legjobb dolog, amit javasolhatunk, ha az egyik jó állapotban lévő billentyűzetet óvatosan leszedjük, és így láthatóvá válik a szerelő karocskák pozíciója. Az eredeti pozíció feltárása után könnyen meríthetünk ötletet abból, hogyan kell szerelni a karocskát, majd meg kell ragadni a csipeszt, és türelmesen lássunk neki a munkának.
Hamarosan elérhetővé teszünk néhány részletes fotót a fenti szerelési műveletek illusztrálásra. Addig azonban meg kell próbálni türelmesnek és „műszerészkezűnek” lenni a szerelési munkák során.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.