Alaplap | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -alapok- Alaplap

A laptop legfontosabb áramkörét alaplapként ismerjük. Bármilyen további áramkör, ami az alaplaphoz kapcsolódik a laptopban, „gyermek kártyaként” ismerhető ha lehet ilyet mondani egy bővítő kártyáról, tehát teljesen nyilvánvaló, hogy mi nyeri a „nemek harcát” a számítástechnikában.
Az asztali PC-ktől eltérően, ahol az alaplapok könnyen és olcsón felválthatók, kicserélhetőek, a „kevésbé barátságos” rendszerben a laptop alaplapok szabadalmaztatottak, zártak.
Tudnunk kell, hogy csak egyetlen cserélhető alaplapfajta van, ami fizikailag is illik a laptopunkhoz, az a laptop saját márkájú és modellű alaplapja. Ez kijelentés azonban csak részben igaz, mivel vannak olyan laptop típusok amelyek licenszelt termékek. Ez azt jelenti, hogy az adott típushoz a gyártó csak a nevét adta, azonban a gyártó fizikailag nem gyártotta a laptopot, hanem megvásárolta a licenszét és a nevét adta hozzá. Ezért előfordul olyan, hogy más-más típus-jellöléssel megtalálhatjuk egyazon laptopot Fujitsu-Siemens,  Clevo valamint Albacomp néven. Ezeket a laptoppokat Barebone laptopoknak is szokták nevezni.

Ha az alaplap cserbenhagy, és a laptopunkra már nincs garancia, gyakran elgondolkodtató, hogy a javítása gazdaságos-e. Egy új alaplap rendelése a gyártótól gyakran többe kerül, mint egy vadonatúj gépet vásárolni valamelyik üzletláncban, habár lehet szerencséje is a felhasználónak, ezért minden esetben javasoljuk, hogy kérjen ajánlatot egy új lapra. Egyes hibákat érdemes orvosolni chipset cserével, azonban ezeket csak a BGA, SMD chip forrasztóval bíró laptop szerviz cégek tudják elvégezni.
Gyakran a hiba esetleg csak a csatlakozóval van (például a power jack), ezért érdemes az alaplapot saját kezűleg megjavítani, vagy inkább szervizbe küldeni. Minden esetben legyünk biztosak benne, hogy a merevlemezt eltávolítottuk a laptopból, mielőtt beadnánk javításra, hacsak nem egy nagyon megbízható, már bevált szervizbe visszük!

Az alaplap felépítése, feladata:
Az alaplap a központi vagy elsődleges áramköri lapkája egy számítógépes rendszernek vagy más összetett elektronikai rendszernek.
A számítógép elektronikus elemei az alaplapra vagy alapkártyára vannak építve. Az alaplap egy többrétegű nyomtatott áramköri lap, amelyen az egyes elemek fogadására több különböző méretű és alakú csatlakozó, illetve néhány előre beépített eszköz helyezkedik el.
Ezek az elemek, illetve a kialakított csatlakozók eleve meghatározzák, hogy az alaplap milyen processzort tud fogadni, milyen frekvencián dolgozik, mekkora a RAM memória, hány és milyen fajtájú bővítőkártyahely található rajta, milyen a felhasználható memória típusa és maximális mérete stb.
Az alaplapon olyan csatlakozók is találhatók, amelyek a „külső” kapcsolatokra szolgálnak: tápfeszültség, billentyűzet, egér csatlakozó, gombakkumulátor helye a CMOS RAM számára. Ugyancsak ide kapcsolódnak a számítógép előlapján található jelzőfények érintkezői, a házon található kapcsolók, stb.
Az alaplapokon általában megtalálható elemek:
•    processzorfoglalat (általában egy, néha több processzor számára) esetleg maga a processzor,
•    RAM memóriahelyek,
•    ROM BIOS (csak olvasható memória, amely tápfeszültség nélkül is megőrzi tartalmát),
•    lapkakészlet (a memóriavezérlőt, a háttértárak illesztését és kezelését végző vezérlőt, a PCI-hidat, a valós idejű órát, a közvetlen memória-hozzáférést irányító DMA-vezérlőt, az infravörös átvitelre szolgáló kapu vezérlőjét, a billentyűzetvezérlőt, az egérvezérlőt stb. tartalmazza),
•    akkumulátor vagy elem (a gép kikapcsolt vagy áramtalanított állapotában is működő órát és a CMOS RAM-ot látja el energiával),
•    CMOS RAM (statikus memória),
•    bővítőkártya foglalatok,
•    belső és külső csatolók,
•    feszültségkonvertálók és -stabilizálók,
•    áthidaló kapcsolók (jumperek), állapotjelző LED-ek stb.


Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.