CMOS Setup | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -alapok- CMOS Setup

A következő rövidítés, amit a későbbekben gyakran használunk  a CMOS Setup.

A CMOS rövidítés a Complementary Metal Oxide Semiconductor-t jelöli, ami egyfajta memóriachip, ami a felhasználó által megváltoztatható beállításokat gyűjti.A CMOS telepítőprogram a BIOS része, az operációs rendszer betöltése előtt elérhető.

Néhány gyártó engedélyezi a CMOS beállításoknak, hogy azok az operációs rendszeren keresztül is változtathatóak legyenek, egy hardver- telepítési ikonon keresztül, a Windows vezérlőpultban, ám tudnunk kell, hogy a beállítás nem lesz hatásos a laptop következő újrabootolásáig.
Ezután a rövid leírás után, a későbbiekben megpróbáljuk minél kevesebbet említeni a CMOS Setup-ot, egészen addig, amíg nem akarunk hozzáférni, hibaelhárítás céljából.
Teljesen elképzelhető, hogy újonnan vásárolunk egy laptopot és akár évekig használjuk úgy, hogy nem törődünk azzal, vagy fogalmunk sincs arról, hogy a CMOS Setup egyáltalán létezik.
A leggyakoribb közös ok, amiért az általános felhasználónak be kell lépnie a CMOS Setup-ba, hogy beállítsuk a laptop BIOS-szintjelszavát, amit a gép akár az operációs rendszer bootolása előtt igényelhet.

Ha a laptopunk ujjlenyomat-olvasóval van ellátva, vagy más hardver alapú biztonsággal, valószínű, hogy az üzembiztos jelszót a CMOS Setup-ban hozták létre és ott is tárolják vagy egy a BIOS hoz tartozó security chip-ben.
Amióta a laptopok óriási többségét úgy adják el, hogy az operációs rendszer installálva van, a CMOS beállításokat úgy állítják be, hogy együtt dolgozzanak az operációs rendszerrel.
Mindazonáltal, ha kitörölnénk a jelenlegi operációs rendszert, vagy megpróbálunk felrakni egy kettős boot-olású rendszert Linux-al, vagy más operációs rendszerrel előfordulhat, hogy meg kell változtatnunk néhány CMOS beállítást.

Sok hibaelhárítással foglalkozó fejezet megkíván CMOS Setup opciót, ami általában a fő menüben jelenik meg „BIOS alapértelmezések helyreállítása” vagy „Biztonságos beállítások helyreállítása”cím alatt.
Ez az opció helyreállítja az összes CMOS beállítást a gyári alapértelmezésekbe, ami sok problémára gyógyír lehet, ha a beállítások megsérültek, vagy véletlenül megváltoztak.
A CMOS Setup általában hozzáférhető, mielőtt az operációs rendszer bootolna, egy olyan billentyűkombinációt használva, ami a BIOS révén gyakran megjelenik a kijelzőn, a „power on” szakaszban.
A közös hozzáférési módszer elérhető a DEL billentyűvel, az ESC billentyűvel, az F1 vagy az F2 billentyűvel, azonnal, ahogy a gép bekapcsol.

Néhány laptop parancsban fojtja el a BIOS generált üzenetét, hogy minimalizálják a felhasználói hibákat, de a Google online megmondja nekünk a helyes billentyűkombinációt, ha az nincs a kézikönyvünkben.
Jegyezzük meg, hogy azokat a kifejezéseket, hogy „BIOS” és „CMOS Setup” gyakran használják felcserélhetően, amikor  a billentyűkombinációt keressük a neten.

Mis is az a CMOS? /Forrás: wikipedia./

A CMOS egy digitális integrált áramkör építési technológia, neve az angol kifejezésből származik: Complementary Metal-Oxide Semiconductor, jelentése: komplementer fém-oxid félvezető.
Jellemzői:
A gyártás a MOS technológián alapul, de a PMOS és az NMOS tipusú áramköri elemek egyidejű felhasználásával olyan kapcsolástechnika valósítható meg amely a korábbi (például TTL) alkatrészeknél lényegesen nagyobb működési sebesség elérését teszik lehetővé kisebb energiafelvétel mellett.
A CMOS áramkörök érzékenyek az elektrosztatikus feltöltődésre, ezért nem szabad közönséges műanyag csomagolásban tárolni, és szerelés közben is szükséges a munkahelyet földelni. A nagyon vékony fém-oxid szigetelőelemek esetén már viszonylag kis feszültségkülönbség (néhányszor 10V) is átütéshez vezethet.
Felhasználása
Kis áramfelvétele miatt ideális a telepes táplálású (hordozható) elektronikai eszközökben, valamint a hosszú idejű tárolási feladatokra. Például a személyi számítógépek BIOS beállításait is egy 3V-os lítium-elemről működő CMOS memória (SRAM) tárolja, akár több évig is. /forrás: wikipedia/

Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.