Laptop javítási kézikönyv -LCD Kijelző | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -Alapok-LCD Kijelző

Az LCD megjelenése a kijelző technológia olyan áttörése volt, ami a laptopok létrejöttét lehetségessé tette. Korábban, az LCD kijelzők előtt, volt néhány hordozható számítógép, ami egy kis elektroncsőt alkalmazott, ami helyileg a fél szobát, illetve az energia felét is igénybe vette.

Az LCD képernyők könnyűek, minimális energiát fogyasztanak, szemben a régimódi csöves kijelzőkkel. Az LCD panel maga úgy működik, mint egyfajta elektronikus színes film, aminek a képei majdnem láthatatlanok az emberi szem számára. Ha még emlékszünk a régi, 35mm-es panelekre, amik olyan népszerűek voltak a fotózásban, akkor emlékezhetünk arra is, hogy milyen nehéz volt kivenni egy képet, kivetítő segítsége nélkül.

A fényforrás, ami az LCD „filmet” fényes kijelzővé tette, a „háttérvilágítás”. A laptopok mostani generációja egy speciális fluoreszkáló fénytípust alkalmaz, egy CCFL (Cold Cathode Fluorescent Lamp) csövet, ami fényes, fehér fénnyel rendelkezik. Ez, a fényvisszaverő felületek által, egyformán osztódik el az LCD kijelző mögött. A CCFL csövek nagyon vékonyak, és relatíve hosszú életűek, de működésükhöz speciális áramforrásra van szükség.

Erről az energiáról az inverter gondoskodik, egy áramkör, ami átalakítja a kisfeszültségű DC áramot, hogy laptopunk magas feszültséggel fusson, magas frekvenciájú elektromos jelet kapjon. A laptopok kijelző rendszerének Achilles pontja az inverter.

Ha az LCD csak halovány, sápadt képet mutat, akkor a háttérvilágítás nem megvilágított. Az inverter vagy vezeték hiba sokkal általánosabb, mint hogy a háttérvilágítás ténylegesen kiégne.

A monitorokat méretük szerint colban soroljuk be. Az áruházakban 17-32 col között kaphatók a leggyakrabban. Persze a 32 colos LCD monitor általában a neten keresztül rendelhető többnyire, hiszen nem sok van belőle a piacon. Az LCD monitor esetében mindig érdemes a könnyen állítható és dönthető félét választani, hiszen így kedvünk szerint állíthatjuk be annak a dőlésszögét.

A hagyományos katódsugárcsöves monitorokat hamarosan teljesen ki fogja szorítani a sokkal modernebb technológiával bíró LCD monitor. Az LCD képalkotásáról is említsünk meg pár dolgot.  Az LCD monitornak a képe egy lapos műanyaggal bevont felületen képződik vagy generálódik. Csak abban az esetben frissül a kép, ha egy adott képpont változik és nem állandóan, mint az elődjénél. Itt nincsen a zavaró folyamatos vibrálás, tehát magasabb Hz-en és színmélységben jelennek meg a képek. Ez azt jelenti, hogy az LCD monitor képe szinte egyáltalán nem bántja a szemet és még a áramfogyasztásában is messze alacsonyabb mint egy katódsugárcsöves monitor. Így tehát ezek az LCD-k környezetbarátnak is nevezhetők. Bátran mondhatjuk, hogy egy LCD monitor sugárzása gyakorlatilag egyenlő a nullával.

A jobb és újabb LCD monitoroknál a gyártók előszeretettel használják a LED technológiát. Ekkor egy speciális fénykibocsátó anyaggal vonják be a képernyőnek a felületét, ami lehetővé teszi, hogy oldalról is egyformán szép és látható legyen a kép, ne csak szemből. Az élesebb kép azonban magasabb árat is jelent, de az imént említett előny talán megéri ezt az árat. Az LCD monitor tehát egy jó választás, hiszen a környezetbarátság, az alacsony fogyasztás, a nulla sugárzás, a vékony felület és a magas képminőség mindenképp az LCD monitorok oldalán áll.

Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.