Meghajtók és az eszközkezelő (3. fejezet) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -alapok- Meghajtók és az eszközkezelő

3. Fejezet

A laptopokban kétféle meghajtó van: hardver és szoftver. A fókusz most a szoftver eszközmeghajtókon lesz. A szoftvermeghajtók, amiről említést teszünk, mint egyfajta eszközmeghajtó, egy kicsiny része a programozásnak, ami megengedi az operációs rendszernek és más szoftveralkalmazásoknak, hogy kommunikáljon és ellenőrizze a hardvert a laptopunkban.
Amióta a laptopokat, teljes működésű komputerként árulják, inkább, mint bővíthető készletű gépként, az összes eszközmeghajtó funkciónak előtelepítettnek kell lennie. Mindazonáltal, ha bővítő kártyát vásárolunk, külső eszközt adunk hozzá, mást, mint néhány szabvány alkatrészt, mint pl. a billentyűzet, az egér vagy memóriakártya, a megfelelő működéshez a laptop megkívánja az eszközmeghajtót.
Ha az új eszköz széles körben használt, elterjedt, lehetséges, hogy az operációs rendszer tartalmaz előretöltött meghajtót az eszközhöz, ami megtalálható és installálható, amikor az eszközt csatlakoztatjuk. Ám a legtöbb esetben azok az eszközök vagy perifériák, amit megvásárolunk, mint pl. a nyomtatók, kamerák, USB speaker-ek, vagy szélessávú modemek, saját meghajtó lemezzel jönnek ki, a rájuk jellemző speciális utasításokkal arra vonatkozóan, hogy hogyan telepítsük őket.
Ezek az utasítások gyakran megkövetelik, hogy installáljuk a szoftvert mielőtt az eszközzel először „összejönnénk”. Ekkor lehetünk biztosak abban, hogy az operációs rendszerünk nem fogja megpróbálni, hogy telepítse a látszólag kompatibilis eszközmeghajtót, mielőtt a megfelelő eszközmeghajtó rendelkezésre állna.
A meghajtók manuálisan is ellenőrizhetőek problémák esetén, és frissíteni vagy letiltani is lehet a Eszközkezelőben nézetben, ami a vezérlőpulton található.
Az Eszközkezelő nézet megjelenése és a mód, ahogyan jelent a lehetséges problémákról, váltakozhat a Windows verzió és az újabb verziók között.  Minden változatra igaz, hogy gyorsan megadja nekünk az információkat a rögzítés státuszáról, vagy a telepített eszközökről. Három kritikus pont fordul elő a leggyakrabban.
Először: ha ezek egyáltalán nem jelennek meg a Eszközkezelőben és az nem mutat azonosítatlan eszközöket sem, a Windows nem fogja felismerni, hogy az eszköz ott van, ami azt jelenti, hogy hardver hibaelhárításra van szükség.
Ha az eszköz nem működik, de a Eszközkezelő észleli annak jelenlétét, és azt jelzi, hogy az eszköznek meghajtóra van szüksége, akkor nem a megfelelő szoftver meghajtó van telepítve. Végül pedig: ha a jó meghajtó jelenik meg, de a Windows konkrét hibát mutat, pl. a hardver nem válaszol, akkor a konkrét hiba elhárítására van szükség.

A hardver-illesztőprogramok vagy driverek olyan számítógépes programok, melyek lehetővé teszik más programok számára a számítógép hardvereszközeivel való kommunikációt.
Más szavakkal az illesztőprogram vagy egy interface (köztes elem) az eszközzel való kommunikációban, vagy emulálja az eszközt. Az illesztőprogramok általában egy adatbuszon vagy azon a kommunikációs alrendszeren keresztül érik el a hardvereszközt, ahová az csatlakozik.
Mikor egy program előhív egy szubrutint az illesztőprogramból, az illesztőprogram utasításokat küld a hardvereszköz felé, majd amikor az eszköz küld vissza adatot, az illesztőprogram hív elő (szub)rutinokat a programban.
Az illesztőprogramok hardverfüggőek és rendszerspecifikusak. Általában kezelik azokat a megszakításokat, amelyek az aszinkron időfüggő hardver-csatoláshoz szükségesek lehetnek.

Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.