Merevlemezekrő | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- Merevlemez

Az elsődleges tárolóeszköz a laptopunkban a merevlemez. Az átlagos felhasználó rengetegszer hallja ezt a pikáns szót, de valljuk be, kevesen vannak tisztában azzal, hogy pontosan mit is művel ez a fontos „valami” a laptopunkban, és hogyan lehet a legtöbbet kihozni belőle.

Az alábbiakban megpróbáljuk röviden összefoglalni a legfontosabb tudnivalókat.

A merevlemez (angolul hard disk drive, rövidítése HDD) egy számítástechnikai adattároló berendezés. A merevlemez (az angol elnevezés alapján hívják winchester-nek is) berendezés, mely az adatokat mágnesezhető réteggel bevont lemezeken tárolja, melyet a forgó lemez fölött mozgó író/olvasó fej ír, vagy olvas.

A modern merevlemezek kapacitását ma már százas gigabyte-okban mérik, bár ez pár évvel ezelőtt még pár tízes gigabyte-ban volt limitálva. Ez egyébként teljesen elegendő helyet jelent akkor, ha videót, audiót, vagy fotókat pakolunk fel a gépre. De ha elfogyott a helyünk, néha elég, ha elfogadjuk a legegyszerűbb tanácsot: tisztítsuk meg, ürítsük ki a meglévő merevlemezünket, úgy, hogy DVD-re, vagy külső merevlemezre másoljuk a „szemetet”, vagyis a nem mindennap használt, vagy soha meg nem nyitott tartalmakat.

Ez a módszer sokkal egyszerűbb, mint lecserélni a meglévő merevlemezt egy nagyobb kapacitásúra, és újrainstallálni a szoftvert. Rendszerint ugyan meg lehet oldani a merevlemez felturbózását egy magasabb kapacitású modellé, de az igazán praktikus módszer az, hogy használjunk egy speciális szoftvert, hogy a meglévő merevlemezt lemásolva egy pótmeghajtóba, egy külső USB helyen, fel tudjuk cserélni a meghajtókat.

Létezik egy újabb fogalom is, amivel érdemes megismerkedni. Az SSD, vagyis magyarul a szilárdtest-meghajtó, egy flash memóriás tároló. Félvezetőkkel megvalósított mozgó alkatrészek nélküli adattároló, amely merevlemezként csatlakoztatható a számítógépekhez. Az SSD a Solid State Drive angol szavakból alkotott betűszó.

Az SSD egy olyan adattároló eszköz, ami félvezetős memóriában őrzi a tárolt adatot, azt hosszú ideig megőrzi (állandó tár), a környezetéhez emulált merevlemez-csatlakozófelülettel csatlakozik, tehát lényegében egy mozgó alkatrészeket sem tartalmazó merevlemeznek tekinthető. A flash helyett SRAM vagy DRAM memóriát használó SSD-t gyakran Ram-drive-nak hívják.

A mozgó alkatrészek hiánya miatt kevésbé sérülékeny, mint a hagyományos merevlemez, csendesebb (ha nincs külön hűtőventillátor felszerelve), nincsenek a mechanikából adódó késleltetések, az adathozzáférés egyenletesen gyors.

Az SSD-ket újabban előszeretettel építik be laptopokba, szubnotebookokba, netbookokba, annak ellenére, hogy ezek tárolási egységre vetített ára nagyobb, mint a hagyományos merevlemeznek.

A Solid-State merevlemezek tehát már elérhetők néhány felső kategóriás laptopban, és ahogy ez lenni szokott, a tendencia lassan lecsapódik a fogyasztói modellekbe is pár év alatt. Amíg a solid-state lemezeknek nincs mozgó alkatrésze, addig igazolhatja, hogy megbízható, jobban tolerálja a fizikai megrázkódtatásokat, és kevesebb energiát is használ fel. de tudnunk kell, hogy nincs tökéletes technológia és valószínű, hogy a solid-state lemezek is bizonyítani fogják, hogy sebezhetőek. Főleg bizonyos hardver hibák szempontjából, mint például az elektromos sokk.

Eltérően a sztenderd merevlemezektől, ha a solid-state lemezek meghibásodnak, nem valószínű, hogy bármilyen adatvisszaszerzés lehetséges volna.

Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.