Laptop Proceszorok | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- Processzor

Central Processing Unit (Központi Feldolgozó Egység)

Bármelyik computer agya a CPU, más néven processzor, a számítógép azon egysége, amely az utasítások értelmezését és végrehajtását vezérli, félvezetős kivitelezésű, összetett elektronikus áramkör. Ez egy önmagában álló, nagy, szilikon chip, amelyet rendszerint az Intel vagy az AMD gyárt.

Egy szilícium kristályra integrált, sok tízmillió tranzisztort tartalmazó digitális egység.

A bemeneti eszközök segítségével kódolt információkat feldolgozza, majd az eredményt a kimeneti eszközök felé továbbítja, melyek ezeket az adatokat információvá alakítják vissza.

A processzor alatt általában mikroprocesszort értünk, régebben a processzor sok különálló áramkör volt, ám a mikroprocesszorral sikerült a legfontosabb komponenseket egyetlen szilíciumlapkára integrálni.

Lehet cserélni, feltéve, ha illeszkedik a modellhez és az alaplapunk nem forrasztott.

Teljes CPU hibák relatíve ritkán fordulnak elő, bár a CPU-k rosszalkodhatnak, illetve lekapcsolhatják magukat, ha átforrósodnak. Ez elég gyakran előfordul az asztali PC-k esetén is, amikor egy gyorsabb CPU-val javítjuk fel a gépet, de még gyakrabban megtörténik a laptopoknál. Hacsak a laptop alaplapja nem úgy van tervezve, hogy támogassa a gyorsabb CPU-t, addig ez nem fog működni.

Ha találunk is egy gyorsabb CPU-t, amelyik működik a laptopunkkal, nem valószínű, hogy akkora mértékű a teljesítménykülönbség, amit normál használat esetén észre is vehetünk.

A normál CPU sebességet GHz-ben (Gigahertz) mérik, ám ha régebbi modellünk van, lehet, hogy MHz-ben (Megahertz).  A CPU-k sebessége évről évre gyorsabban növekedik, és segítségével ésszerűen meg lehet becsülni a rendszer teljesítményét. Sajnos a CPU gyártók a határon járnak az órasebesség megemelése szempontjából, így a teljesítmény-nyereség úgy érhető el, ha többszörösen összezsúfolt maggokat tömnek egy sima CPU-ba.

Azt, hogy mennyire érzékeljük a többlet sebességet, amit így nyertünk a felhasznált többszörös magokból, azon múlik, hogy milyen szoftvert használunk, és milyen feladatokra használjuk a laptopot.

Ha a fő alkalmazásunk a web-en való szörfölés, és emailezés, akkor a CPU sebessége és ereje számunkra majdnem mindegy.

Ha videót vágunk, vagy több ezer oszlopos táblázatokat szerkesztünk újra, a CPU teljesítménye egy 5 perces feladatból 2 percet „visszaad”.

A laptopunk több hűtőbordával is rendelkezhet, amelyek olyan ventillátoros fémszerkezetek, melyek segítségével a hő elvezethető a nehéz munkát végző szilikon összetevőktől. A processzorra egy hűtőbordát szerelnek, ami elvonja a hőt, erre pedig egy hűtő-ventilátort, ami hűti a hűtőbordát. Ezt nevezik aktív hűtésnek.  Passzív hűtésnek nevezik azt a fajta hűtést,ha a ventilátort elhagyják a rendszerből.

A hűtőborda és a processzor közé szinte mindig hűtőpasztát tesznek, a jobb hőátadás érdekében. Ez általában alumínium hűtőpaszta.

Hangsúlyozzuk,hogy alaposan gondoljuk meg  a CPU feljavítását, amennyiben kiderül, hogy az nem használható az alaplapunkkal. A gyorsabb CPU ugyanis valószínűleg több is hőt fog termelni, és nem biztos, hogy a laptopunk úgy van tervezve, hogy képes legyen elvezettetni ezt a megnövekedett hőt. Ha a hűtőborda ventillátora felmondja a szolgálatot vagy nem képes elegendő hűtést nyújtani, a laptopunk olyan túlmelegedési tüneteket fog produkálni, mint a véletlenszerű lefagyások, bezárások sorozata. Ez a probléma akkor is előfordul, ha a laptop kellő mennyiségű port szívott magába ezáltal eltömődik a szellőző rendszer. Ekkor a laptop teljesítménye jelentősen visszaesik. Ezért szoktuk javasolni minden 2 vagy idősebb laptop esetén a teljes belső laptop takarítást, ami a portalanításból illetve a hűtőrendszer illetve a mikroprocesszor közötti hővezető pasztázásból áll.

Mai processzorfajták:

 • Intel:
  • Core I7 – A jelenlegi csúcskategória, LGA1366-os foglalatba illeszkedik. (920,940)
  • Core I5 – A legújabb 4 magos Intel CPU, LGA1156-os foglalatba illeszkedik. (750)
  • Xeon – szerverprocesszor, LGA771, illetve Socket 603 foglalatba illeszkednek.
  • Quad-Core Xeon – négymagos processzor, csak kevés alkalmazás tudja kihasználni a négy magban rejlő előnyt, LGA775/LGA771 foglalatba illeszkednek
  • Core 2 Duo – kétmagos, rendkívül jó ár/érték mutatójú, nagy teljesítményű processzor, LGA775 foglalatba illeszkednek.
  • Core 2 Quad – Otthoni gépekbe szánt négymagos processzor, LGA775 foglalatba illeszkedik.
  • Pentium 4, Pentium D – Az Intel előző architektúrára épülő processzorcsaládja, van kétmagos is belőle, a Pentium 4-esek első verziói (Willamette) S423 foglalatba illeszkedtek, második verziói (NorthWood, Prescott 1M) S478 foglalatba illeszkednek, és a Pentium 4-esek legutolsó verziói (Prescott 1M, Prescott 2M és Cedar Mill) LGA775 foglalatba illeszkednek. A Pentium D-k (Pressler) kizárólag LGA775 foglalatba illeszkednek.
  • Celeron – mérsékelt árú és teljesítményű processzor, Willamette magosok S478, NorthWood magosok S478, és Prescott magosak pedig S478 illetve LGA 775 foglalatba illeszkednek.
  • Pentium M (Mobile), Celeron M, Core Solo, Core Duo, Core 2 Duo, mobil gépekbe szánt mérsékelt fogyasztású és hőleadású processzorok.
 • AMD:
  • Opteron – szerverprocesszor, S940 foglalatba illeszkednek vagy az újabbak Socket F(S1207) foglalatba. (Az egyutas változatok S939 és AM2 foglalatot használnak.)
  • Quad-Core Opteron – négymagos processzor, Socket F(S1207) foglalatba illeszkednek.
  • Athlon FX – Csökkentett teljesítményű Opteron processzorok, az FX5x széria egymagos processzor volt, az FX6x széria pedig kétmagos. Az AMD 2007-ben vezette be az AMD 4×4-et, mellyel 4 magos rendszert lehet létrehozni úgy, hogy egy alaplapon 2db processzorfoglalat van. Egyelőre csak az nVidia gyárt hozzá chipsetet, és csak Socket F(S1207) foglalatban működnek.
  • Phenom X4 – natív négymagos processzor
  • Phenom X3 – hárommagos processzor, ami egy olyan Phenom X4-es, aminek a négy magja közül csak három működik, a negyedik mag a gyártás során le lett tiltva, vagy elromlott.
  • Athlon X2 – Az AMD kétmagos processzora, S939 illetve Socket AM2 foglalatba illeszkednek.
  • Athlon64 – Az AMD híres egymagos processzorcsaládja, S754,S939, Socket AM2 foglalatba illeszkednek
  • Sempron – mérsékelt árú és teljesítményű processzorok, S754, S939 és Socket AM2 foglalatba illeszkednek.
  • Turion – Az AMD mobil processzora
   • Turion64, Turion64 X2 – 64 bites; illetve kétmagos mobil processzorok

   5. fejezet >>

   Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.