RAM - memória | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Laptop javítási kézikönyv -Alapok- RAM

Véletlen hozzáférésű memória

A definíció szerint a laptopunk memóriája a RAM, vagyis a véletlen hozzáférésű memória. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatokat. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van: kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.

Érdemes pontot tenni egy dolog végére, mert a laptop használók már régóta zavarban vannak a memória tárolásának kérdésével, ami miatt sokszor nem a helyes kérdéseket tesszük fel laptop vásárlásakor. Ebből következően sokan olyasmit vásárolnak, amire nincs is szükségük.

Amikor a profik vagy az eladók a tárolásról beszélnek, ők olyan eszközökről is beszélnek, amelyek adatokat mentenek el, amikor a gépet kikapcsoljuk. Ez jelentheti a merevlemezeket, mágnesszalagokat, optikai meghajtókat, mint a CD, DVD, vagy Blue-Ray, vagy akár még a jó öreg floppy disc-et is.

Ami még zavarosabbá teszi a helyzetet, hogy korábban már megemlítettük a Flash memory technológiát is, a BIOS címszó alatt. Ez egy állandó tárolási forma, ami a digitális kamerák, a mobiltelefonok és hordozható USB tárolóeszközök számára van fenntartva.

A fő memória a laptopunkban azonban a RAM, amely mindent elfelejt, ha a gépünk ki van kapcsolva. A modern laptopok memóriáját megabyte-ben (MB), vagy gigabyte-ban (GB) mérik. Az átlagos Windows  operációs rendszer nem működik 4.0 GB memóriánál többel, a minimum ajánlott egység pedig a Windows Vista működéséhez 1.0 GB, szóval a teljes tartomány manapság rendkívül szűk.

Általában elmondhatjuk, hogy a legfontosabb és legjobban ajánlott tuningolás amit ajánlunk a laptopunkon, az a memória, ám csak akkor, ha ez nem kerül sokba. A legtöbb laptop alaplapnak csak két RAM modulnyi helye van a kis áramkör kártyák számára, amelyek az egyedi RAM chipeket hordozzák.

Megismerkedhetnénk még több rövidítéssel is, említhetnénk különböző típusú modul technológiákat és sebességet, de szerintük az egyetlen dolog, amit tudnunk kell, hogy csak olyan RAM-ot tudunk installálni, amit az alaplapunk támogat.

A RAM főbb feladata az ideiglenes adatok tárolása: például a programok utasításai, adatok, a CPU munkájának eredményeinek a tárolása. A régi, mechanikus elemeket is tartalmazó memóriaegységek (mágnesdob-tár, ferritgyűrűs memória mára teljes mértékben felváltották a félvezető RAM-ok. Mivel a RAM jóval lassabb mint a processzor, ezért a processzorban saját, gyors memória is van, a cache.

RAM–tokozási fajták: SIMM; DIMM; SO DIMM

Manapság három fajta  szabvány verseng egymással, A DDR (Double DataRate) és a DDR2 valamint a DD3 . A DDR kisebb késleltetési időkkel, de alacsonyabb órajellel dolgozik, a DDR2 pedig magas órajellel, de nagyobb késleltetési idővel. A DDR már letűnőben van, a számítógépek java része DDR2-t használ, a DDR3 még nem túlzottan elterjedt.

Tartalomjegyzék >>

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.