Toshiba Satellite M35X típusú laptop betáp csatlakozó javítása | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Toshiba Satellite M35X típusú laptop betáp csatlakozó javítása

A Toshiba Satellite M35X modell betáp csatlakozó problémája ismert dolog, melyekről jelen blog alábbi cikkeiben már korábban többször is volt szó.

Toshiba Satellite M35X és a Satellite A75 betáp jack és akkumulátor töltő probléma

Hibás betáp jack problémák elhárítása (útmutató a Satellite A75 típusú notebookhoz, mely hasonló a Satellite M35X típusú számítógéphez)

A következőkben egy jól megírt és dokumentált leírás kerül bemutatásra.

Javítás előtti kép a laptop betáp csatlakozójáról

Toshiba cikk3 foto1

A sárgával jelölt körön belül látható a fő betáp csatlakozás az alaplapra ültetett csatlakozóval. Jól látható, hogy a csatlakozó körül teljes egészében egy sötét kör húzódik, ami azt jelzi, hogy nincs fémes kapcsolat a csatlakozó és az alaplap között.

Az is kivehető, hogy a csatlakozó úgy tűnik, mintha egy kicsit „megégett” volna, ami arra utal, hogy szikra van jelen. Ezen a csatlakozáson három amper elektromos áram megy át, majd keresztüláramlik a PF1 jelöléssel ellátott alkatrészen (név szerint az 1-es jelű betáp biztosítékon) és becsatlakozik a PL1 jelű, pirossal bekarikázott, alkatrészbe. A csatlakozó mozgatásából eredően az alaplap meghajlására lehet következtetni abból, hogy az alkatrész alatt egy vízszintesen kialakult repedés fut végig.

Ugyanaz a kép, javítás után:

Toshiba cikk3 foto2

Az alaplap sárgával bekarikázott három pontján a zöld jelű szigetelés az alaplap tiszta rézfelületéig le lett kaparva (ahonnan a fémes csatlakozás a betáp csatlakozóra kapcsolódik), a középső tüske és a két oldalon lévő csatlakozó tüskék (lásd lenti képen). Mindegyik esetben új forrasztás készült, elsőként az alaplap felső részén, majd a fenékoldalon (ami nem az a rész, ahol az elsődleges elektromos kapcsolat létrejön). Az új, szélesebb, finom lejtésű csatlakozás mind fizikailag mind pedig elektromosan jobb kapcsolódást biztosít.

A pirossal jelölt körön belül látható az is, hogy ugyanazt a módszert alkalmazva került javításra a (PL1) alkatrész is.

A csatlakozó fenék oldali nézete a javítás előtt:

Toshiba_cikk3_foto3

Ismét megfigyelhető, hogy a bekarikázott területeken sötét körök láthatóak, ahol fémes kapcsolatnak kellene lennie, ami azonban arra utal, hogy az eredeti fizikai kapcsolat megszakadt, és az alkatrészek csak az egymással érintkezésben lévő helyeken közvetítenek áramot. Valójában az egyetlen dolog, ami a csatlakozót az alaplapra rögzíti, az a fenékoldali két alsó sárgával bekarikázott pont között lévő középső csatlakozás, melyen szintén repedés látható.

Szintén észre kell venni a visszamaradt forraszanyagot, ami arra utal, hogy a fenékoldali forrasztás teljesen átégette az anyagot, vagy pedig utólag kézzel lett feljavítva, mely után a visszamaradt forraszanyagot nem távolították el.

Az aktuális fém, ami vezeti az áramot, az alaplap felső részén található, amelyik részen a csatlakozót beültették, de a tény az, hogy a forraszanyagon, ami átfolyt a beültető furatokon, repedések láthatók jelezvén, hogy már az első forrasztás sem volt tökéletes.

Az alábbi két ábrán látható, hogy a csatlakozó és az alaplap felső oldali réz vezetékei között az összes forrasztás sokkal jobban néz ki most. A forrasztott kötések méretének és felületének a csatlakozó fémes részeivel történt növelésével az alaplapra való beültetést fizikailag sokkal erősebbé illetve ellenállóbbá tette a függőleges és vízszintes erőhatásokkal szemben.

Toshiba cikk3 foto4

Toshiba cikk3 foto5

A piros körökkel jelzett részeken látható, hogy a PL1 nevű alkatrész mindkét oldala megfelelően újra lett forrasztva.

Az alaplapon történt javítás fenékoldali nézete azt mutatja, hogy az újraforrasztott kötéseken a forraszkép a fenékoldal irányában megfelelő.

Toshiba cikk3 foto6
Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.