A notebook károsodásának megelőzése | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

A notebook károsodásának megelőzése

Szerző: Tamás

A notebook és tablet számítógépek javítása nagyon drága dolog. A legtöbb jótállás vagy hosszabb távra érvényes szervizintervallum sem elegendő védelem a véletlenszerű, a felhasználó által okozott károkért. Ha a számítógépet ért károsodásnak bizonyíthatóan a felhasználó által okozott jelei vannak, akkor a legtöbb jótállás vagy hosszabb távra szóló szervizintervallum is elveszti érvényét, és ide tartozik a nem gyári alkatrészek hibájából eredő igények teljesítése is. A HP notebook számítógépet irodai környezetben történő alkalmazáshoz tervezték és ennek megfelelően képes az irodai feladatok során jelentkező problémák kezelésére. A laptop házat, kijelzőt és más hardver részegységet nem a terepre vagy játszótérre tervezték. Tehát nem játék, illetve nem is játékként kell bánni vele. Néhány egyszerű használati gyakorlati tanács betartásával, megelőzhetőek a későbbi karbantartási szükségszerűségekből eredő drága költségek. Jelen bejegyzés néhány hasznos praktikával illetve útmutatóval szolgál az adatok és személyes információk védelmével kapcsolatosan. A notebook számítógépeket ért károsodásokért leginkább a hő, nedvesség, kosz, elektromos kisülés (ESD) és a mágnesesség okolható. A fentiekből eredő károsodások elkerülésére és a notebook biztonsága érdekében a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • Hő – A külső forrásból, például tűző napon lévő autóban hagyott számítógép esetén, vagy belső forrásból,például a notebook saját tápegységéből eredő hőhatások esetén, az alaplapon lévő érzékeny alkatrészek és a számítógép processzorának megfelelő szellőztetéséről kell gondoskodni. A szellőztetés akadályoztatása esetén a számítógép ventilátora nem lesz képes megfelelően hűteni az alkatrészeket, amelyek megolvadhatnak, vagy egyéb módon sérülhetnek. A laptop megfelelő hő ellátása nem biztosítható amennyiben a laptopot bekapcsolva ágyon, pamlagon felejtjük, mert ekkor a laptop alján, oldalán található szellőző nyílások könnyen elzáródhatnak
  • Nedvesség – A számítógép billentyűzete közé kerülő folyadék azért veszélyes, mert a számítógép fő alkatrészei (merevlemez, alaplap, és processzor) közvetlenül a billentyűzet alatt helyezkednek el és nincsenek vízmentes borítással ellátva.
  • Kosz – A por elzárhatja a ventilátor légáramát, aminek következtében a ventilátor nem lesz képes megfelelően hűteni az alaplap érzékeny alkatrészekeit és a számítógép processzorát. A játszótéren található anyagok, mint a por, kosz, elmállott gránit beszűrődhetnek a számítógép házának repedéseibe és az alkatrészek sérüléseit okozhatják.
  • Elektrosztatikus kisülés (ESD) és mágnesesség – A mágnesek törölhetik az elektromosan tárolt információkat a merevlemezről és a lemezekről. Az elektromos kisülés pedig visszavonhatatlan károkat okozhat a memória chipeknek és processzoroknak. Ne legyen kitéve a notebook mágneses térnek, még akkor sem, ha gyermekjátékhoz vagy valamilyen tudományos berendezéshez kapcsolódik.

A számítógép elektromos vagy mágneses térnek kitett alkatrészeit sohasem szabad megérinteni kivéve, ha biztosítva van a megfelelő földelés és antisztatikus környezet.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.