A gyermek és a számítógép | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

A gyermek és a számítógép

avagy  (Mikor és mennyit?)

Szerző : Gabi

Teljesen természetes, hogyha otthon számítógéppel, laptoppal dolgozunk, akkor a kisgyerekünk ezt is utánozni akarja. A gyerek érdeklődését is felkeltik a színes képek, a hangok, az a varázslat, hogy nyomogatjuk a billentyűket, és valami mindig történik a képernyőn. Gyermekünk egy pillanat alatt felkéredzkedik az ölünkbe. A helyzet több szempontból is kielégíti a kicsik vágyait: velünk lehet és játszhat! Így kezdődik. Ha nem figyelünk oda eléggé később a dolgok kicsúszhatnak a kezünkből. Akkor kezdjük el kérdezni egymástól: ne engedjem többet a számítógép elé?Van egy rossz hírünk: nem kell, és nem is lehet eltiltani őt a géptől.

Mindenki észrevehette, akinek gyermeke van, hogy számítógép a gyermekeink számára már teljesen „természetes szerkezet”.  A világháló elterjedésével egyre többen dolgoznak otthon, a számítógép tehát egyfajta háztartási multimédiacentrummá alakult. A gyerekek ezzel nőnek fel, a számítógép kezelését sokkal könnyebben elsajátítják, mint a felnőttek. Sokszor egészen ijesztő látvány lehet egy felnőttnek, hogy 5-6 éves gyermeke mennyivel nagyobb biztonsággal, természetességgel ér a billentyűzethez, az egérhez, mint mi. És igen: bizony sok gyerek ügyesebben tud e-mailt küldeni, mint kézzel írni. Mielőtt azonban pánikba esnénk, sorolhatjuk az előnyöket is: segítségével nyelveket tanulhatnak, vagy akár matematikázhatnak is.

És persze játszhatnak! Ezerféle számítógépes játékot: a legegyszerűbb mesefigurástól a városalapítóson, sakkozóson és a kártyázóson át egész a lövöldözősig. Persze mint mindennek, az effajta játéknak is vannak pártolói és ellenzői. A számítógépes játékok azonban megállíthatatlanul terjednek és fejlődnek tovább. Nem kell azonban állandóan attól rettegnünk, hogy gyermekünk „elmagányosodik, vagy azonnal „átköltözik a virtuális világba. A mi felelősségünk, az, hogy figyeljünk.

Káros vagy nem, ugyan ki tudja eldönteni? A szakemberek is vitáznak a kérdésről. A gyerek normális testi és lelki fejlődése érdekében szüksége van a mozgásra és kortársai társaságára. A lelki, szellemi fejlődésen túl számba kell venni a laptopozás testi hatásait a fejlődő szervezetre, biztosan mondhatjuk, hogy a számítógép mellett egy helyben ülve, magányosan eltöltött hosszú órák egyértelműen nem szolgálják testi épségét. Elsősorban a gerinc és a szem károsodik.
Az első és legfontosabb egyáltalán észrevenni, hogy valamit már tenni kell, a gyerek túl sokat ül a gép előtt! De készítsük fel a lelkünket, hogy a változtatás sok energiánkba és időnkbe fog kerülni
Testi hatások
Mit tehetünk? Az első és legfontosabb egyáltalán észrevenni, hogy valamit már tenni kell, a gyerek túl sokat ül a gép előtt! De készítsük fel a lelkünket, hogy a változtatás sok energiánkba és időnkbe fog kerülni.  Kezdjük a legelején: ha teljesen megtiltani nem is lehet a számítógépezést, legalább igyekezzünk korlátozni az előtte eltöltött órák számát, és nem árt, ha egy megfelelő széket is veszünk. Az is a mi feladatunk, hogy bizony zavarjuk csak ki csemeténket a friss levegőre, vagy a játszótérre: hadd mozogjon, focizzon a barátaival! Vagy menjünk el közös családi kirándulásra… Már ha mi magunk nem ülünk állandóan a gép előtt. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a személyes példát!
A kevés mozgás nemcsak a csontoknak, izmoknak, az ízületeknek árt. A kórokozóknak is könnyebb a dolguk, a szervezet ugyanis oxigén- és napfényhiányban szenved. Ugyancsak bekövetkezhet szembántalom, fejfájás, nyugtalanság és összpontosítási zavar.  Ezekre a tünetekre mindenképpen figyeljünk!  Sokat segíthetünk, ha a képernyő mögött nincs fényforrás (lámpa, ablak), mert ezek zavarják a munkát (játékot). Ugyanolyan rossz a világos háttér, az a legjobb, ha a fény oldalról érkezik a monitorra.
Az oxigén aranyat ér a szürkeállomány számára: legyen az a szoba, ahol számítógépezünk jól szellőztethető. Gyermekünket ültessük legalább 1 méterre a monitortól, és néha nézzük is meg, hogy még mindig olyan távol ül-e. A szobában ne legyen teljes sötétség, főleg, ha azt szeretnénk, hogy tudja, melyik napszakban járunk…
A szakemberek azt tanácsolják, hogy 3 éves kor előtt ne engedjük számítógép elé a gyermeket.

A gyermek lelke
Ami a másik gyakori félelmet illeti: sok tanulmány megjelent már arról, milyen károsan hat a számítógépes játék a gyerek lelkére. Körükben megjelent az agresszivitás, az iskolai lövöldözések miatt sokan a computeres játékokat kárhoztatják.
Ennek az állításnak némiképp ellentmondanak azok az esetek, melyek olyan gyerekekkel történtek meg, akik életükben soha nem láttak komputert. Több millió gyerek játszik számítógépen, mégsem válik belőlük agresszív felnőtt. A probléma inkább abban rejlik, mint azt mindannyian tapasztaljuk, hogy a szülők elfoglaltak, nincs idejük a gyerekre. Azért, hogy nyugtuk legyen, a képernyő elé ültetik már az egészen kicsiket is, hiszen a gyereket lefoglalják a színes, mozgó képek a tévében éppúgy, mint a laptopban. A szülők egyre kevesebbet, vagy egyáltalán nem olvasnak esténként mesét, nem beszélgetnek, nem kommunikálnak a gyerekükkel. Igen, néha mi is fáradtak, túlhajszoltak, idegesek vagyunk. De ha gyermekünk megszokja, hogy igazi „társasága” a gép, akkor nagyon nehéz lesz később elválasztani tőle, csak azért, mert rájöttünk, hogy gyermekünk túlsúlyos.

Mikor káros?
Károssá akkor válik a komputerezés, ha a gyerek (de a felnőtt is) ide menekül a valós élet elől, s ha az igazi dolgok már nem érdeklik. Az ember éppúgy válhat függővé a laptopjától, mint alkoholtól, vagy a drogtól. De ez nem jelenti azt, hogy mindenki azzá válik, aki számítógépezik, hiszen nem lesz mindenkiből szenvedélybeteg sem.
A számítógépes játékokat gyártó cégek úgynevezett oktató-szórakoztató játékokkal is jelentkeznek, melyekkel főleg a kisgyerekek és kisiskolások táborát célozzák meg. Vannak olyan hátrányos helyzetűek is, akiknek az életét kifejezetten megkönnyítik a gépek: a testi fogyatékosoknak is sokat segítenek ezek a programok. Lakásukba költözhet az iskola, ezek a programok pedig megkönnyítik az ismerkedést, a tájékozottságot, szórakoztatnak

Mi a teendő?
Nyugodtan megengedhetjük a kisgyerekünknek, hogy pár percig próbálkozzon a billentyűzet ütögetésével vagy az egér húzogatásával. Nagyobb gyereknek is megengedhető a 20-30 percnyi, esetleg egy órás számítógépes játék élvezete.
A felsősöknek általában egy-két órát javasolnak a szakemberek. Azt is ajánlják, hogy ha a gyerek számítógépezett, utána már ne nézzen tévét! Az már kissé túl sok vizuális inger volna. Mint mindenben, itt is nagyon fontos a mérték. Nem mindegy, milyen játékot játszik: a kicsiknek válasszunk oktató-szórakoztató játékot. Próbáljuk meg, hogy ne játsszon vele a gyerek minden nap, inkább csak hétvégén, amikor amúgy is több a szabadideje! A virtuális agresszió válogatott izgalmait azonban a neves gyerekpszichológusok egyértelműen káros hatásúnak tartják. Olyasmi ez, mintha videón horrorfilmet nézetnénk velük. Ne engedjük tehát a nagyon durva, agresszív játékokat.
Figyeljünk arra is, hogy a gyerek tartson időnként szünetet is, főleg, amikor a fáradtság jelei már látszanak rajta (szemdörzsölés, fickándozás, a figyelem elkalandozása) inkább álljon fel a számítógép mellől.
Gondoskodjunk arról, legyenek olyan napok, amikor a gép egyáltalán nincs is bekapcsolva. Így talán elkerülhetjük, hogy a gép használata mindennapos mániává váljon, hogy  anélkül a gyerek már „létezni se tudjon”. Hamar meg lehet ám szokni azt is, ha nincs számítógép!
Közvetlenül iskola, vagy tanulás után sem célszerű a gép elé engedni, ilyenkor nagyobb szüksége van egy félórás levegőzésre, ugrándozásra.

Ami még fontos:

Inkább tanítsuk meg őket a mértéktartásra, mert könnyen függővé válhatnak, ha más szórakozási, kikapcsolódási lehetőséget nem kínálunk nekik. Legyen időnk arra, hogy a kicsiknek inkább meséljünk, beszélgessünk velük, sétáljunk, szórakozzunk közösen. A nagyobbacskákkal pedig próbáljunk társasjátékokat játszani, vagy bevonni őket a ház körüli munkákba, ismertessük meg vele hobbijainkat (ez utóbbi megszerettetésével természetesen ne erőszakoskodjunk!). A számítógépes játékok nem árthatnak, ha mértéket tartunk.
Ne engedjük meg, hogy a gép uralkodjon rajtunk, de ne is tiltsunk meg mindent. Ne felejtsük el, hogy mire ők felnőnek, már egyáltalán nem tudják nélkülözni a számítógépet. Olyan ez, mint a nyelvtanulás: arról is azt gondoljuk, hogy fontos minél előbb elkezdeni a tanulását.
Minden rajtunk múlik.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.