Kérdések a laptop kijelzőkkel kapcsolatosan, amit az IPAD kikényszerít | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Kérdések a laptop kijelzőkkel kapcsolatosan, már csak az iPAD miatt

Az elmúlt néhány évben tanúi voltunk a laptop ipar teljes kiszélesedésének, legalább is ami a laptop kijelzőt illeti. Egy időben az ipar a 4:3 képarányú gépekről szólt, aztán egy gyors megálló következett a 16:10 képarányú gépek irányában, majd a gyártók a manapság már standardnak számító 16:9 képarányban készítik a gépeket. A fogyasztói igények a széles képernyőarányt preferálják, melynek köszönhetően a gépek alacsonyabbak valamint helyet adnak a teljes méretű billentyűzetnek, illetve a képek sokkal jobban alkalmasak a HD megjelenítésére. Ennek ellenére az informatikai vállalatok és számos üzleti szféra továbbra is a korábbi képarányú gépeket részesíti előnyben. Az alacsonyabb magasság következtében az 1280×1024 felbontáshoz készített szoftverek (de hasonló a helyzet néhány egyéb más felbontás esetén is) megjelenítéskor a kép egy része levágásra kerül, nem jelenik meg, illetve a egyes alkalmazásoknál sem túl előnyös, például táblázatos munkafüzetek esetén ahol  jóval nehezebbé válhat a munka.

A laptop gyártók az LCD gyártók felé tolták a felelősséget mondván a 4:3 képarányú  képernyők többé már nem érhetőek el……magyarul „Szembesülni kell az ipari változásokkal”. Sokan azt is megjegyzik, hogy az igények is jelentősen megváltoztak, és kizárólag a felhasználók egy szűk része (szűk, ellenben jóval nagyobb hangon tiltakozó) szeretné továbbra is a 4:3 képarányt, köztük engem is.

Apple Ipad

És akkor megjelenik az Apple az iPad típusú gépeivel. A berendezés, amit főként média felhasználásra készítettek, melynek 4:3 képarányú képernyője van és az 1024×768 felbontás fut rajta. S ha ez nem elég az Apple megjelent a minőségi IPS panellel. Nem érdekes?

Tehát a kínálat már (újból?) egyértelműen létezik. A különösen üzleti célokra készített laptopok közül egyértelműen az Apple által eladott iPad a piacvezető, bizonyos, hogy nincs más olyan termék, amiből heti 450.000 darabot értékesítenek.

Ha tehát a kínálat adott, akkor talán a 4:3 képarányú laptopok iránti kereslet az akadálya az értékesítéseknek? Ez tehát továbbra is megkérdőjelezhető marad, főként mivel a 4:3 képarányú kínálattal kapcsolatos panaszok leginkább nem János bácsitól érkeznek, hanem gyakran azon informatikai vevők részéről, akik egy tucat vagy több száz gépet vásárolnak egyszerre. Mindezt nyilván nem azért teszik, mert utálják a széles képernyőket, hanem azért mert a megrendelőiknek vagy a felhasználóiknak arra van szüksége.

Mi maradt még hátra? A költségek lehetnek még a történet kulcsa. A képarány aspektusát tekintve hatással van a teljes számítógép keretre, így gazdaságilag drágává teheti a 16:9 és 4:3 képarányú termékek egyidejű kínálatát. (Itt azonban meg kell jegyezni a Lenovo márkát, akik mind széles képernyőjű, mind pedig 4:3 képarányban is kínálták  a ThinkPad T61-es típust, és úgy tűnt, hogy mindez nem jelentett számukra teljes katasztrófát.)

Lehetséges, hogy a gépek egységára magas, habár az Apple által eladott 9.7 hüvelyk méretű IPS kijelző, ami az iPad-be került 500 dollár kürüli árért  nem feltétlenül jelenti ezt (valószínűleg az Apple volumenek árazásától és hasonló tényezőktől egyaránt függenek).

A Lenovo azon kevés cégek egyike, aki körülbelül egy évvel ezelőtt már nyíltan beszélt a blogjában erről a témáról, de érdekesek a kommentátorok észrevételei is. Az egyik ilyen bejegyzés szerint talán következő dolog szűrhető le az egész szituációból:

Mi – a 4:3 képarányú IPS kedvelő tömeg – kisebbségben vagyunk, míg a Lenovo egy üzlet. Elsődleges feladatuk, hogy profitot termeljenek. Egy ideig a 4:3 (a T61-es típusra gondolok) és 16:10  képarányú notebook-ok gyártásában is volt elegendő profit, de ez többé már nincsen így. Először is azért, mert az IPS és 4:3 képarányú panelek ára a kevesebb igény miatt megnőtt, és mivel egyre kevesebb ember akarja hajthatatlanul őket…

A hosszú történet röviden – a legtöbb ember nem törődik a dologgal. Ha a képernyőjük mutat valamit, és az nem néz ki nagyon rosszul, akkor már boldogok.

(Végezetül, szeretnék rámutatni arra az egyszerű gazdasági törvényszerűségre, hogy ha kifizetődő lenne a 4:3 képarányú laptopok forgalmazása, akkor valaki még mindig javában gyártaná. Nem azt próbálom mondani, hogy létezik egyfajta 4:3 képaránnyal szembeni összeesküvés a széles képernyő piaci komplexum részéről. Inkább azt, és talán ebben van igazság, hogy a kisebb profit és mivel senki sem csinálja, mert nincsen elegendő kényszer vagy, mert egyik konkurens sem gyártja, lehet magyarázat. A 100 USD összegű árváltozást okozó egyszerű kijelző frissítések, melyek a felbontásban vagy felületborításban nyilvánulnak meg, mégis olybá tűnnek, mintha valaki még mindig továbbgyártotta volna a 4:3 képarányú készülékeket.)

Van bárkinek belső rálátása a kijelző világra, amiről tudnunk kellene? Örömmel venném, ha egy a piacot ismerő bennfenntestől hallhatnánk némi visszajelzést a témával kapcsolatban.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.