Segítség laptopvásárlás előtt | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Hogyan válasszunk laptopot?

Segítség laptop vásárlás előtt

A legújabb generációs laptopok már teljes értékű PC-k, lényegi különbség az asztali gépekhez képest a formai kivitelezésben és legfőképpen hordozhatóságban rejlik.

Lány laptoppal

A laptopok kicsik, könnyűek, alkalmasak arra, hogy a munkát, a szórakozást „kivigyük” otthonunkból, munkahelyünkről. Ugyanazokat a funkciókat betöltő alkatrészekből épülnek fel, de jellemzően kisebb méretűek, könnyebbek, kevesebb hőt termelnek, és kevesebb energiát is fogyasztanak, mint az asztali PC-kben megtalálható megfelelőik. Ezt részben korszerűbb anyagokkal, részben a hordozhatóságot szem előtt tartó tervezéssel és gyártástechnológiával érik el.

A notebookok ugyanazokat a szoftvereket futtatják, mint az asztali gépek, így a laptopokra ugyanaz a Windows, Linux vagy MacOS alkalmazások telepíthetőek. A hordozható számítógépek ma már szinte kivétel nélkül újratölthető akkumulátorral szerelve vásárolhatóak meg, így több órát is képesek elektromos hálózat nélkül üzemelni.

Milyen laptopot vásároljak? Milyen szempontok szerint válasszak?

Ha tehát eldöntöttük, hogy laptopot szeretnénk vásárolni, akkor a legokosabb, amit tehetünk, ha alaposan és minden szempontból átgondoljuk: mire, mennyi ideig és hol szeretnénk a gépet használni. Olyan ez, mint az autóvásárlás: ez csinos, de vajon azt tudja, amire nekem szükségem van? Ez megbízható, stabil, de kicsit nehézkes és nem elég szép… Az alábbi szempontok átgondolása segítséget jelenthet, hogy pénzünket a számunkra legmegfelelőbb gépre költsük, és ne kelljen évente új laptopot vásárolnunk akkor sem, ha igényeink időközben megnövekednének.

Mindenképpen ismerkedjünk meg a laptopok technikai feltételeivel, a különböző méretekkel és az ahhoz tartozó szolgáltatásokkal. Tisztában kell lennünk azzal is, hogy kénytelenek leszünk fontossági sorrendet felállítani igényeink között, az optimális választáshoz azonban legfontosabb tisztázni magunkban azt, hogy leginkább mire szeretnénk használni az új laptopot.

Az első lépések:

Gondoljuk át, hogyan és mire szeretnénk laptopunkat leggyakrabban használni!

A leggyakoribb felhasználási területek:


otthoni, általános használat

tanulás

utazóknak

üzleti felhasználás

PC helyett

Gamer laptopok (játékőrülteknek)Otthoni, általános  felhasználás

Az otthoni felhasználók ma már egyre inkább elsődleges számítógépként használják laptopjukat, hiszen hasonló teljesítményt nyújtanak, mint a hagyományos PC-k, szolgáltatáskészletük is hasonló, viszont bárhová nagyon könnyen áthelyezhetők. Ideális arra az esetre, ha a háztartásban már van PC, de az gyakran foglalt, akkor ha a családban egyszerre többen szeretnének internetezni, levelezni vagy játszani. Ha leginkább otthoni használatra szeretnénk notebook-ot vásárolni, akkor szinte bármelyik modell megteszi. Leginkább két fajtát tudunk ajánlani: a kedvező áron kapható, közepes méretű lapotopkat, és a PC-t helyettesítő laptopokat, amelyek rengeteg olyan szolgáltatást nyújtanak, mint „nagy testvéreik”.

Tanulóknak

Főként diákoknak, vagy szűkös anyagi kerettel rendelkezőknek ajánljuk, azoknak, akik mindennap magukkal hordják laptopjukat. A diákoknak olyan modelleket ajánlunk, amik kicsik ugyan, így könnyen hordozhatók, de strapabírók, robosztusak és nem túl drágák.

Tanulóknak való laptop paraméterek

Utazóknak

Aki sokat utazik, annak a méret és a súly elsődleges választási szempont lehet. Ez még akkor is fontos, ha a teljesítményből vagy a szolgáltatásból kell a hordozhatóság kedvéért áldozni. A legkönnyebb és legkisebb laptopok jól hordozhatók, kevesebb, mint 2 kilót nyomnak, néha csak füzetnyi vastagok. Ezek az ultrahordozható notebook-ok főként azoknak ideálisak, akik sokat utaznak, munkájuk során szükségük van számítógépre, de a multimédiás funkciók és a játékok kevésbé fontosak nekik. Kis méretük miatt kategóriájukra jellemző a zsúfolt klaviatúra, pici gombokkal. A gyártók között itt nagy különbség mutatkozik, néhányan ügyesen megoldották a gombok lehető legjobb elrendezését. Akik vakon gépelnek, kerüljék a lekicsinyített jobb shift gombbal rendelkező notebook-okat.

Képernyő: A hordozhatóság velejárója a kis méret, így ezek a laptopok legtöbbször 10,6 és 13,3 hüvelyk közötti képátmérővel rendelkeznek. Ez a méret már könnyen hunyorgásra késztethet.

Processzor: Az ultrahordozható gépek processzora megfelel a munkavégzésre, de másra már nem nagyon. Általában 1-1,8 GHz órajelű processzorral szerelik fel őket és 256 vagy 512 MB memóriával.

Grafika: A 3D játékokat elfelejthetjük, ha könnyű és vékony, vagy ultrahordozható gépet használunk. Ha van a gépben optikai meghajtó a DVD lejátszás megoldható, néhány újabb modell pedig rendelkezik DVD olvasóval, ám ezeknek a súlya meghaladja a 3 kg-t.

Utazóknak való laptop paraméterek

Üzleti felhasználás

Ha a laptopot otthon és a munkahelyen is használjuk, ha üzleti útjainkra is magunkkal visszük, a hordozhatóság és a funkcionális szempontok között kell ésszerű kompromisszumot találnunk. Szükség van a jó teljesítményre a különböző és változatos feladatok elvégzéséhez, sokféle programot kell futtatni, de nyilván nem lehet túl nagy súlyú a gép, hiszen üzleti felhasználáskor valószínűleg sokat kell cipelnünk a gépet.

Üzleti felhasználásra való laptop paraméterei

PC helyett

Ebben a kategóriában olyan laptopok találhatók, amelyek szinte mindent tudnak, amit egy asztali PC tud. A legnagyobb és legnehezebb típus, hiszen arra tervezték, hogy asztali gépet helyettesítsen. A laptopok között ez a legnagyobb teljesítményű, ennek van a legnagyobb képernyője és billentyűzete, a legtöbb szolgáltatással is ez a kategória rendelkezik. Súlyuk azonban akár a 6 kg-ot is elérheti, ám az egyik szobából a másikba még így könnyebben mozgathatók, mint asztali társaik. Alkalmas irodai használatra is, különböző játékok futtatására, zene- és videószerkesztésre is.

Ha ragaszkodunk a hordozhatósághoz, de ritkán szeretnénk mozgatni a gépet, és egy PC erejét és tudását szeretnénk élvezni, ez a kategória nekünk való.

Képernyő: Ebben a kategóriában nagy képernyőt várhatunk el, A legtöbb típus 17 hüvelykes, szélesvásznú, fényes kijelzőjű, jó a kontrasztja és a színpontossága. Több ablak egyidejű használatára ideális.

Processzor: Az asztali gépekkel megegyező teljesítmény elvárható Pentium M vagy Core Duo processzorokkal, legalább 1 GB memóriával és 100 GB vagy nagyobb sebességű merevlemezzel. A nagy teljesítmény ára a rövidebb akkumlátor-működési idő, de egy főleg asztal mellett használt gépnél ez nem baj.


Gamer laptopok (játékőrülteknek)

Ha az általános használatnál sokkal többet várunk el a laptopunktól, mert videót vágunk, grafikai munkát végzünk, honlapot szerkesztünk, vagy éjjel-nappal harci játékokat játszunk, olyan modell kell, ami asztali PC-t helyettesít: nagy teljesítményű processzorral, nagy memóriával rendelkezik, jó a grafikája, és nagy a merevlemeze.

A játékgépek a leggyorsabb processzorokat és a legerősebb videókártyákat használják, hogy a noteszgépből kihozható lehető legjobb 3D teljesítményt érjék el. Ha mindig a szobánkból, az asztalnál ülve játszunk, akkor talán jobb választás egy erős asztali gép (ami körülbelül feleannyi anyagi ráfordításból kijön), mint a játékra szánt laptopok. Ha sokat cipeljük a laptopot LAN-partikra, és utazás közben is játszanánk, akkor ez a kategória való nekünk.

Gamer laptopok paramétereiAZ IDEÁLIS KIVITEL – a méretekről:


Extra kis méretű (Ulrtaportable)

Vékony és könnyű (Thin and light)

– Közepes méretű

– Asztali helyett (Desktop replacement)

– Tablet PC


A laptopokból különböző méretű és alakú modellek nagy választéka áll rendelkezésünkre. A legkisebbek könnyen hordozhatóak, gyakran ezek néznek ki a legjobban, ám hátrányuk, hogy a képernyő és a billentyűzet is kisebb, ami sokszor kényelmetlenséget okozhat. Kevesebb szolgáltatást és rosszabb teljesítményt nyújtanak, mint nagyobb társaik, amik teljes körű szolgáltatást nyújtanak, emellett viszont nagy helyigényűek, és nehezen hordozhatóak.

Laptopvásárlás előtt tisztában kell lennünk azzal, hogy nincs tökéletes megoldás, mindenképpen kompromisszumot kell kötnünk. Át kell tehát gondolnunk mire fogjuk elsősorban használni a gépet, mi a legfontosabb szempont: hogy mindig kéznél legyen, vagy minél több szolgáltatást nyújtson? A mérlegelésben tehát további szempontok is fontosak: az ár, a kinézet, az akkumlátor élettartama. Az alábbiakban növekvő sorrendben mutatjuk be a legfontosabb kategóriákat.(Ezeknek a kategóriáknak nincs általánosan elfogadott magyar neve-így a nemzetközi szinten elfogadott angol eredeti elnevezéseket használjuk, ami a neten való keresését is megkönnyíti.)

Extra kis méretű: Ultraportable

Ultraportable fotó2

A lehető legkisebb típus: hordozhatóság mindenek felett! Ha a gépünket mindig, mindenhol magunk mellett akarjuk tudni, ha sokat kell utaznunk, akkor számunkra ez a legfontosabb szempont. Meg kell viszont elégednünk a kisebb teljesítménnyel, a kisebb billentyűzettel és képernyővel, a kevesebb szolgáltatással. Nem utolsó szempont az sem, hogy a speciális, kompakt kivitelnek az összes gyártó megkéri az árát, bizony elég mélyen kell a pénztárcánkba nyúlnunk. Az ultrahordozható notebookok a legkisebbek, (kivéve a szubnotikat) súlyuk nem éri el a 2 kg-t és 2-3 cm-nél nem vastagabbak.

 • Súly: legfeljebb 1,5-2 kg
 • Méret: legfeljebb 2-2,5cm
 • Képernyő: legfeljebb 14 inch, legtöbbször 10.6 és 13,3 hüvelyk közötti képátmérővel rendelkeznek. Ez a méret könnyen hunyorgásra késztethet.
 • Processzor: lassabb, alacsony feszültségű mobil processzorok; néhány esetben kétmagos CPU. Munkavégzésre megfelelő processzorok, másra viszont már nem nagyon. Általában 1-1,8 GHz órajelű processzorral szerelik őket, és 256 vagy 512 MB memóriával. Ha fontos a hosszú üzemidő, válasszunk alacsony energiafelhasználású Intel Ultra Low Voltage processzorosat.
 • Szolgáltatások: kevesebb port és csatlakozó; 30 – 60 GB-os merevlemez. Legalább egy-két USB portra, egy videókimenetre, ethernet hálózati csatlakozóra, és fejhallgató jackre azért számíthatunk. A kártyaolvasó ezeknél a gépeknél bónusznak számít.
 • Hálózati kapcsolat: LAN, modem, Wi-Fi, Bluetooth (opcionális)
 • Egyéb: kisméretű billentyűzet és touchpad; lehet hogy nincs optikai meghajtó.
 • Ár: 300 ezer Ft-nál kezdődnek a legegyszerűbbek, a csúcsgépek bőven 5-600 ezer Ft felett

Vékony és könnyű: Thin and light

Thin and light laptop

Optimális kompromisszum a hordozhatóság, a teljesítmény, a szolgáltatások és az ár szempontjai között. A nagyteljesítményű mobil processzorokkal a legtöbb program simán fut, és az ilyen modelleknek normális méretű, kényelmesen használható képernyője és billentyűzete van. Ultrahordozható társaikkal szemben nagyobb merevlemezzel és beépített optikai meghajtóval rendelkeznek. Sajnos drágábbak, mint a közepes méretű, átlagos laptopok, de ha a hordozhatóság és a teljesítmény egyformán fontos, ez a kategória lehet az ideális megoldás.

A könnyű és vékony notebookok a többi kategória jó tulajdonságait igyekeznek magukba sűríteni. A legtöbb modell elég erős ahhoz, hogy zenehallgatásra, képszerkesztésre vagy videó nézésére is használhassuk. Az egyik legnépszerűbb kategória, mert kiválóan alkalmas otthon és munkahely közötti ingázásra, vagy vonaton, repülőn való használatra

 • Súly: 2-3 kg
 • Méret: 2-2,5 cm
 • Képernyő: 12-14 inch, gyakran széles képarányú, ami tökéletes levelezésre, netezésre, és a Word, Exel dokumentumok használatára. Az újabb típusokon már gyakori a szélesvásznú képernyőarány (16:9), ami DVD lejátszásra is ideális.
 • Processzor: Közepes gyorsaságú vagy gyors kétmagos mobil processzorok. Ebben a kategóriában a jó teljesítmény és a viszonylag hosszú működési idő jellemzi a notebookokat, rendszerint Core Duo vagy Turion 64 processzorral és minimum 512 MB memóriával. Ha választható tartósabb akkumlátor, érdemes áldozni rá.
 • Szolgáltatások: Rendelkezik a legtöbb porttal és csatlakozóval; 60 – 100 GB-os merevlemez; optikai meghajtó
 • Hálózati kapcsolat: LAN, modem, Wi-Fi, Bluetooth (opcionális)
 • Egyéb: Kisméretű billentyűzet és touchpad jellemzi. Általában DVD/CD-RW (DVD-olvasó, CD-író) kombóval vannak ellátva. A szükséges portokkal rendelkeznek, bár nem olyan sokkal, mint az asztali PC-t helyesttesítő társaik. Általában 3-4 USB 2.0 és esetleg egy FireWire port a norma. Ha sokat fotózunk, olyan modellt vegyünk, amelyben többféle kártya befogadására alkalmas kártyaolvasó is van.
 • Ár: 160 ezer Ft-tól kezdődnek a legegyszerűbbek, a csúcsgépek 300 ezer Ft felett vannak.

Közepes méretű, általános


Laptop kép1

A legtöbb olcsó laptopok ebbe a kategóriába tartoznak, bár nem mindegyik modell az. Azért ez a legkedvezőbb árú kategória, mert a közepes méretű laptopok nem specializálódtak egy kritérium teljesítésére sem. Míg a thin and light modellek a hordozhatóságra, az asztalit helyettesítők a nagy teljesítmény nyújtására helyezik a hangsúlyt, ez a kategória kitűnően alkalmas alapvető számítógépes feladatok (szövegszerkesztés, fotók tárolása) ellátására. Lehet rajtuk filmeket nézni, CD-ket, DVD-ket kiírni, netezni. Kisebbek, mint az asztalit helyettesítő társaik, de annyira nem könnyűek, hogy rendszeresen utaztassuk. A gyakori utazóknak emiatt, és a kicsit gyengébb akkumlátor-élettartam miatt nem a legjobb választás. Áltlános célra készülnek, elsősorban otthoni használatra vannak tervezve.

 • Súly: 3-4 kg
 • Méret: 3 cm fölött
 • Képernyő: 14-15.4 inch, gyakran széles képarányú. Kijelzőjük fényes, jó kontraszttal és színpontossággal. Filmek és játékok nézésére kitűnő, de ne feledjük, hogy a fényes képernyők jobban visszatükrözik a környező fényeket, mint a hagyományos LCD képernyők.
 • Processzor: Lassú/olcsó AMD Sempron vagy Intel Celeron, közepes sebességű AMD Turion 64 vagy Intel Pentium, gyors Turion 64 X2 vagy Core Duo procik jellemzik ezt a kategóriát, de a skála nagyon széles. Ha szeretjük, ha egyszerre több alkalmazás van nyitva, (fotók, videók) Intel Core Duo vagy AMD Turion 64 maggal ellátott notebookot nézzünk ki magunknak.
 • Szolgáltatások: Rendelkezik a legtöbb port-tal és csatlakozóval; 40 – 80 GB-os merevlemez; DVD-író; memóriakártya-olvasó; elég jó szoftvercsomag a jellemző.
 • Hálózati kapcsolat: LAN, modem, Wi-Fi
 • Egyéb: Talán kevésbé vonzó megjelenésűek, közepes teljesítmény és akku-élettartam jellemzi ezeket a gépeket.
 • Ár: 100 ezer Ft-tól kezdődnek a legegyszerűbbek, a csúcsgépek 200 ezer Ft felett

Asztali helyett (Desktop replacement)    Desktop foto


Ez a legnagyobb, a legnehezebb típus, hiszen eleve arra tervezték, hogy minden olyan alkalmazásra használható legyen, mint egy asztali PC. Nem alkalmas arra, hogy mindenhová magunkkal vigyük, bár egyik szobából a másikba átvinni nem okoz gondot. Az összes kategória közül messze ez a legnagyobb teljesítményű, ennek van a legnagyobb képernyője és klaviatúrája, valamint ez nyújtja a legtöbb szolgáltatást. Otthoni és irodai használatra is alkalmas, különböző játékok futtatására, zene- és videószerkesztésre, és egyéb számításigényes feladatok elvégzésére is. Súlyuk akár a 6 kg-ot is elérheti. Akkor érdemes ebből a kategóriából választani, ha a mobilitást, mint opciót meg szeretnénk tartani, és a PC erejét és tudását szeretnénk, annál kisebb helyet elfoglalva.

 • Súly: 3-4 kg felett
 • Méret: 3 cm fölött
 • Képernyő: 17-20 inch közötti a legtöbb típus. Ebben a kategóriában nagy képernyőt várhatunk el. A legtöbb modell 17 hüvelykes, szélesvásznú, fényes kijelzőjű. Jó kontraszttal és színponossággal rendelkeznek.
 • Processzor: Gyors, általában kétmagos mobil processzorok jellemzik. A PC-el megegyező teljesítmény minden további nélkül elvárható Pentium M vagy Core Duo processzorokkal, legalább 1GB memóriával és 100 GB, vagy nagyobb, nagy sebességű merevlemezzel.
 • Szolgáltatások: Sokféle port és csatlakozó; 60 – 240GB-os merevlemez; kétrétegű DVD-író
 • Hálózati kapcsolat: LAN, modem, Wi-Fi, Bluetooth (opcionális)
 • Egyéb: Nagy billentyűzet, külön számbillentyűzet, nagy touchpad; az akkumulátorok rövid ideig bírják
 • Ár: 200 ezer Ft-tól kezdődnek a legegyszerűbbek, a csúcsgépek 300 ezer Ft felett

Tablet PC     Tablet pc

Leginkább az ultrahozdozható vagy a thin and light típusokra hasonlítanak, ami a méretüket és súlyukat illeti. Felismerik a kézírást, és egy toll-szerű eszközzel a képernyőn kattintgatva navigálhatunk a menük között. A leggyakoribb modell az „átalakítható táblagép”, ami hagyományos laptophoz hasonlít, de a képernyője 180 fokkal elfordítható, és elfordítás után is rá lehet hajtani a klaviatúrára. Létezik az ún. „palatábla” modell is, aminek nincs billentyűzete, csak képernyőből áll. Tulajdonképpen átmenet a PDA-k és az ultraportable laptopok között. Hordozhatóságuk és rugalmasságuk miatt egyre népszerűbbek, divatosabbak lesznek.

 • Súly: Legfeljebb 1,5-2kg, egyes ‘palatábla’ modellek bőven 1kg alatti súlyúak; az UMPCk (Ultra Mobile PC) még ennél is könnyebbek; néhány nagyobb laptop is tartalmaz tablet PC funkciókat
 • Méret: 2 cm alatt.
 • Képernyő: 12 inches vagy kisebb érintőképernyő
 • Processzor: Lassú vagy közepesen gyors mobil processzorok jellemzik.
 • Szolgáltatások: Kevesebb port és csatlakozó; 30 – 60GB-os merevlemez.
 • Hálózati kapcsolat: LAN, modem, WiFi, Bluetooth (opcionális)
 • Egyéb: Microsoft XP Tablet Edition OS operációs rendszer; kézírás-felismerő program.
 • Ár: 200 ezer Ft-tól kezdődnek a legegyszerűbbek, a csúcsgépek a 4-500 ezer Ft-ot is elérhetik.

A technikai részletek:


Ha már eldöntöttük, hogy melyik a számunkra legfontosabb felhasználási terület, akkor a következő lépés, hogy vegyük szemügyre a szóba jöhető gépek technikai paramétereit. A legfontosabbak kritériumok a következők:

–         Processzor

–         Merevlemez (HDD)

–         Kijelző

–         Belső memória (RAM)

–         Akkumlátor

–         Bővíthetőség, fejleszthetőség

–         CD, DVD meghajtók

–         Külső meghajtók

–         Csatlakoztató eszközök

–         Hálózatelérés

–         Extrák


Processzor (CPU)

A számítógép szívének is tekinthetjük, ezért a laptop vásárlásakor az egyik legfontosabb szempont a processzor típusa és sebessége. Bár sok tényező befolyásolja a számítógép teljesítményét, ezek közül a legfontosabb a CPU. A mikroprocesszor a számítógép „agya”, tulajdonképpen egy szilikon chip. A laptopok sokféle processzort használhatnak, attól függően, hogy mire specializálódtak.

A hordozható számítógépek processzorának kisebb az áramigénye és kevésbé is melegszenek. Ha csupán szövegszerkesztésre és internet böngészésre akarjuk használni a gépünket, akkor nem kell túl nagy sebességű processzort választanunk, akár gyengébb (Celeron, AMD Mobile Sempron) processzorral is elvégezhetjük ezeket a feladatokat. Ha valamilyen komolyabb grafikai műveletet szeretnénk végezni, vagy 3D-s játékokkal szeretnénk játszani, érdemesebb erősebb processzort választani.

A processzorok sebességét megahertz-ben (MHz) mérik. A ma kapható processzorok órajele 1500 és 3000 MHz között van. Minél nagyobb egy processzor órajele, annál gyorsabb. A laptopokban a processzorok cserélhetőek!

Merevlemez (HDD)

Adatainkat a merevlemezen tároljuk. Ez egy mágneslemez, amire a programokat és különböző fájlokat végérvényesen elmenthetjük. Addig maradnak meg, amíg ki nem töröljük őket, vagy amíg a merevlemez el nem romlik. Amikor laptopot vásárolunk, az egyik legfontosabb adat, hogy mekkora a merevlemez kapacitása. A kapacitást gigabyte-ban (GB, 1GB=1000 MB) jelölik. Fontos szempont, hogy a mai operációs rendszereknek legalább 1 GB-ra van szükségük. A laptopok merevlemezei akár 120 GB adat tárolására is képesek lehetnek, de ezek a meghajtók már nagyon drágák. A legtöbb esetben 60GB-os vagy 80GB-os merevlemezt használnak. Ezek bőven elegendők az általános használathoz, ha nem akarunk hatalmas mennyiségű videót, zenét tárolni a laptopon. Ha szeretnénk játékprogramokat is telepíteni, akkor érdemes minél nagyobb kapacitású merevlemezt választani, de igaz ez akkor is, ha gépünkön sok zenét vagy filmet is tárolnánk.

Tartsuk észben, hogy a kapacitás önmagában nem minden: fontosak a merevlemez más paraméterei is (forgási sebesség). Minél gyorsabban forog egy lemez, annál jobb lesz a laptop teljesítménye, ám az áram is jobban fogy az akkumlátorból!

Mivel a laptopok kevésbé és nehézkesebben bővíthetők, mint asztali társaik, a merevlemez kapacitását külső winchesterrel is növelhetjük, de a HDD cseréje is megoldható.

Kijelző

A notebook vásárlásakor nagyon fontos szempont lehet a kijelző mérete, felbontása. Az asztali gépekkel ellentétben a notebook-at minden esetben LCD-vel,(folyadékkristályos képernyő) adják. Ezek mérete változó: 10.6 inchtől akár a hatalmas, 20 inches átlóméretig mindenfélét lehet kapni. A kijelzőnek a laptop teljes súlyában nagyon nagy szerepe van.  A legtöbb embernek, ahhoz, hogy kényelmesen lásson, egy 14.1 inches kijelzőre van szüksége. A legújabb trend a LED-es háttérvilágítással ellátott LCD kijelző: ez csak egy-két ultraportable gépben van, ezeknek a képe sokkal élesebb.  Nagyon elterjedtté váltak a TFT monitorok is, amik nagy szögből is jól láthatók. Nemcsak a méret, hanem a felbontás is fontos, mert ez határozza meg a kép élességét. Az 1024 x 768-as felbontás átlagosnak mondható, ha azonban profi grafikai programot szeretnénk használni, válasszunk nagyobb felbontású kijelzőt. A kijelző mérete abban az esetben fontos igazán, ha a képet távolról is jól szeretnénk látni, például filmnézésnél. A nagyobb kijelzők ellenben több energiát is fogyasztanak, ami hosszabb akkumlátoros használat esetében gondot okozhat.

Modernebb laptopoknál már hódít a 16:10-es képarány, amilyen képarányban a szélesvásznú DVD filmek készülnek. Ha ilyen igényünk nincs, akkor tökéletesen megfelel a 4:3 képarányú kijelzős készülék is. Ezzel lefaraghatunk a notebook súlyából és méretéből, mert ezek a gépek könnyebbek és kisebbek.

A kijelzők felülete is különböző lehet, gyártanak matt és fényes felületűeket. A matt felületűn kevésbé tükröződik a fény, de a kontrasztjai nem olyan jók. A fényes felületen a mesterséges fény visszatükröződik, de szebbek a színei. Hasonlítsuk össze a két felületet a vásárlás előtt!

A fentieken kívül létezik érintőképernyő is, ami az egér és a billentyűzet szerepét is betöltheti: ezeket táblagépeknek nevezzük és kevésbé elterjedtek.

A képernyőméretek szerint:

 • Netbook: 7-10″ (Kisméretű billentyűzet és touchpad, némelyik nem rendelkezik CD-DVD íróval/olvasóval)
 • Subnotebook: 11-13″
 • Vékony és könnyű: 13-14″ (optimális kombináció: hordozhatóság, ár, teljesítmény és használhatóság)
 • Normál: 15-15,4″ (a legjobb ár/érték arány, középkategóriás asztali gépként funkcionál)
 • Grafikusok & Játékosoknak: 15,4″+ (Teljes értékű asztali gépként funkcionál, cserébe nagyobb súllyal kell számolnia a nagy teljesítményért)

Belső memória (RAM)

Minden laptop rendelkezik egy eredetileg beépített memóriaegységgel, ezt RAM-nak (véletlen hozzáférésű memória) vagy rendszermemóriának nevezzük. Itt tárolódnak az éppen futó programok adatai. A számítógépben található memória nagyban meghatározza a gép teljesítményét. Amilyen nagy a belső memória, annyival növekszik a notebook gyorsasága. Itt is nagyon fontos szempont, hogy milyen igényeink vannak: ha csak egyszerűbb műveleteket akarunk végezni, elég a kisebb RAM is, ha bonyolult programokat szeretnénk futtatni, nagyobb memóriájú gépet válasszunk! Ehhez nem árt tájékozódni a használni kívánt operációs rendszer helyigényéről. Windows XP-hez, vagy Mac OS X-hez 512 MB-ra, Windows Vista használatához inkább 1 GB-ra lesz szükségünk.

A RAM cseréje vagy bővítése megoldható a laptopban, tehát ha később változnának igényeink, akkor egyszerűen bővítsük a gépet. Általában elmondható, hogy a memória lesz az első dolog, amit bővíteni szeretnénk a gépünkön.  Ezt azonban bízzuk szakemberre, hogy a legjobb eredményt érhessük el, illetve, hogy ne veszítsük el a géphez tartozó garanciát. Ennél is egyszerűbb megoldás lehet, ha egy memóriakártyát (PCMCIA/Express) helyeztetünk be a laptop oldalán. Érdemes a kiválasztásnál azt is megnézni, hogy mekkora az a maximális memória, amit a gépbe lehet építeni.

Akkumlátor

A használati idő a hordozható készülékek esetében nagyban az akkumlátor kapacitásának függvénye. Mielőtt először üzembe helyezükk a laptopunkat, érdemes megformázni az akkumlátort. Ha meg szeretnénk növelni az akkumlátor élettartamát, vegyük ki a gépből, amikor a notebookot hálózatról működtetjük. Azonban ilyen  esetben is szükség van havi egyszeri teljes feltöltésre és lemerítésre. Az akkumlátor nélküli üzemmódnak megvan az a veszélye, hogy amennyiben a laptopot hálózatról is működtetjük, áramszünet esetén elveszhet a munkaállományunk.

Az akkumlátorokra is igaz, hogy egy idő után mindenképpen elhasználódnak. Megfelelő használat mellett azonban 2-3 évig is kitartanak. Ha AC Adaptert használunk, akkor ügyeljünk arra, hogy száraz, jól szellőző helyen legyen. Figyeljünk arra is, hogy ne csatlakoztassunk eltérő típusú akkumlátort a gépünkhöz, mert az tűz- és robbanásveszélyes!

Bővíthetőség, fejleszthetőség

A laptop fejleszthetősége jóval drágább és korlátozottabb, mint a PC-ké, ezért megint csak azt hangsúlyozzuk, hogy próbáljuk meg felmérni jó előre a jövőbeli igényeinket, mert az megkímél minket attól, hogy egy év múlva új modellt kelljen vásárolni, mert nem tudunk alkalmazni bizonyos alkalmazásokat. Már láttuk, hogy milyen eszközök cserélhetők vagy bővíthetők egy laptopnál. Nem lehet azonban cserélni a VGA vezérlőt, illetve ritkábban cserélik a kijelzőt. Természetesen van rá lehetőség, főleg akkor érdemes erre gondolnunk, ha gépünk minden más tekintetben megfelel nekünk, minden más eszköz bővíthető rajta, de a kijelző sérült lett.  Van olyan bővítési lehetőség is, ami ennél sokkal egyszerűbb: a mai gépeken általában már található külön hely a PCMCIA/Express kártyák számára, amivel bővíteni lehet a notebookot. Ehhez még csak fel sem kell nyitni a gépet. Ezeknek a kártyáknak több típusa van:

 • type I – a memória bővítésére szolgál általában;
 • type II – hang-, LAN, vagy egyéb kártya csatlakoztatását teszi lehetővé;
 • type III – merevlemezeket csatlakoztathatunk.

Az ExpressCard-ról és a PC kártyáról részletesen írunk a Csatlakozató eszközök címszó alatt.

A legújabb típusú laptopokra álatlában már csak Vista oprációs rendszert lehet feltelepíteni. Ezért érdemes olyan laptopt választani, amelyik magabiztosan birkózik meg a Vista igényeivel. Ehez alapvetően két szempontot ajánlunk:

– Processzor: érdemes Intel Core 2-es, minimum 2 gigahertzes processzorral felszerelt laptopot választani.

– Memória: minimum 2 gigabyte ram-al, de 3-4 Gb ram-al biztosan kifogástalanul fog futni a Vista is.

CD-DVD meghajtók

A laptopok többsége, az olcsóbbak is, tartalmaznak beépített, vagy külső, USB kábellel csatlakoztatott CD-RW/DVD meghajtót. Cd-ket írhatunk, nézhetünk DVD-n filmeket. A drágább gépekben DVD író is van, amivel sokkal több információt tudunk DVD-re kiírni.

Rögzített vagy cserélhető:

A legolcsóbb laptopoknak rögzített meghajtóik vannak, ha rögzített DVD-ROM meghajtóval ellátott gépet vásárolunk, már nem válthatunk másikra, amig ezta laptopot használjuk. Egy cserélhető meghajtó rugalamsabb megoldás, a DVD-ROM-ot lecserélhetjük DVD/CD-RW meghajtóra, vagy bármilyen más optikai lemezkezelő egységre. Ez persze drágább megoldás, ám ha megengedhetjük magunknak, mindenképpen jó befektetés. A legkisebb modellek nem mindig tartalmaznak optikai meghajtót(se rögzítettet, se cserélhetőt), inkább külső eszközt alkalmaznak.

Külső meghajtók

Eredetileg nincs beépítve optikai meghajtó a notebookba? Bővítenénk a tárhelyet? A külső meghajtókkal kielégíthetők ezek az igényeink. A külső meghajtók kábelekkel kapcsolódnak a laptophoz, sokféle alakban és méretben kaphatóak. A legtöbb USB vagy FireWire kábelekkel csatlakozik a géphez. Külső meghajtó lehet például: floppy, CD-ROM, DVD/CD-RW combo, DVD-ROM, DVD-RW, merevlemez, és sok egyéb eszköz. Többé-kevésbé ide tartoznak a pendrive-ok is, amik közvetlenül csatlakoznak a laptop USB portjára. Ezek a kis meghajtók alkalmasak kisebb adtamennyiségek laptopok, vagy laptop és PC közti átvitelére és sokkal kényelmesebben használhatók, mintha az adatokat CD-re írnánk. Jobb gépek esetében minden szükséges meghajtó eredetileg  be van építve a laptopba, de így is előfordulhat, hogy szükségünk lehet valamilyen külső egységre.

Csatlakoztató eszközök

Ahhoz, hogy az interneten szörfölhessünk, hogy e-mailezni tudjunk, vagy a hálózaton keresztül fájlokat cseréljünk, a laptopnak szüksége van hálózati kapcsolatot létrehozó és fenntartó eszközökre. A kapcsolat létrejöhet Ethernet- vagy vezetéknélküli összeköttetés (WLAN, WiFi), vagy modem segítségével. Az internet-kapcsolaton kívül a notebooknak fenn kell tudnia tartani sok egyéb más kapcsolatot is, ehhez sokféle port és csatlakozó áll rendelkezésre. Ezek mindegyike egy-egy külső fizikai eszközt tud a laptophoz csatlakoztatni (külső monitor, fényképezőgép stb.), rajtuk keresztül tud a laptopunk kommunikálni ezen eszközökkel.

Ha laptopunkon nem találjuk a nekünk megfelelő portot, vehetünk hozzá egy úgynevezett port replikátort vagy dokkolóállomást, amin többfajta csatlakozó található. Valószínűleg gazdaságosabb vétel, ha eleve olyan notebook-ot vásárolunk, amin megvannak a megfelelő portok és csatlakozók, mert a dokkolóállomásoknak és replikátoroknak elég borsos az áruk.

PC kártya és ExpressCard     Express card

A PC kártya úgy néz ki, mint egy hitelkártya, amelyet a laptop megfelelő rekeszébe helyezve többféle kapcsolatra készíthetjük fel gépünket: modemes, USB kapcsolat (pl. digitális fényképezőgép), kiépítésére is alkalmas. Ezen kívül a vezeték nélküli WAN-egységek (mobilhálózati csatlakozók) is mindig kaphatók PC kártya formában. A PC kártya praktikus, mert könnyen lecserélhető, és bármikor beszerezhetünk egyéb gyártóktól származó PC kártyákat is. A legtöbb laptopban legfeljebb két Type II PC kártya-foglalat van, ez persze behatárolja az egy időben használható kártyák számát. A PC kártyák következő generációja az ExpressCard. Kisebb és az adatátviteli sebessége közel kétszerese, mint az elődjének, így nagy sávszélességet igénylő célokra is alkalmasak.

Mivel viszonylag új a szabvány, még nem sok ExpressCard modul kapható, de a jövőbeli használatra számítva a legtöbb modern laptopban már van ExpressCard foglalat. Itt sem árt előre gondolkodnunk, ha tudjuk, hogy később szükségünk lesz nagy sávszélességet igénylő funkciókra, érdemes olyan notebookot vásárolnunk, ami támogatja az új szabványt.

Hálózatelérés

A legtöbb laptopon még mindig van 56Kbps sebességű modem RJ-11 csatlakozóval, bár ez a szabvány kezd egyre elavultabbá válni. Gyakorlatilag az összes gépben van Ethernet (RJ-45), vagy még gyorsabb, Gigabit Ethernet csatlakozó, továbbá egy antenna a vezeték nélküli hálózati eléréshez (802.11, vagyis Wi-fi). Ha ilyen notebookot választunk, tudjuk meg részletesen, mi a különbség a jelenleg népszerű 802.11a, 802.11b és 802.11g szabványok között. Attól függően, hogy mit választottunk, talán rendelhetünk, vagy eleve találunk benne Bluetooth-adaptert. Ezzel az eszközzel rövid távolságból (pár méteres) létesíthetünk kapcsolatot a laptopunkkal és egyéb Bluetooth-al rendelkező eszközök között (mobiltelefon, nyomtató, PDA).

Ha kiválasztott laptop egyik fent említett csatlakozóval sem rendelkezik, szerezzünk be PC kártyát az adott fukcióra.

Extrák

Laptop vásárláskor érdemes figyelni a kiegészítőkre is. Ha még nem szereztünk be kiegészítőket laptopunkhoz, sok mindenről lemaradhatunk. Az alábbiakban felsorolunk párat, ami fontos lehet.

Vezeték nélküli billentyűzet, egér

Egér általában nem jár a laptophoz, azt külön kell megvásárolnunk. Órákon át dolgozni egy touchpaddal vagy egy kis egérrel nagyon megterhelő lehet a csuklónak, az egész alkarnak. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha nem egy apró egeret vásárolunk. 3-4 ezer forint körül már jókat lehet kapni, olyat, ami USB-vel csatlakozik a géphez.

Ugyanez vonatkozik a laptop saját billentyűzetén való gépelésre, ha íróasztali munkára szánjuk a laptopot, kíméljük a csuklónkat, szerezzünk be egy USB billentyűzetet. Ha jobban kedveljük, vásárolhatunk rádiós kapcsolattal rendelkező, vezeték nélkül működő egeret és billlentyűzetet.

Laptoptáska    Laptoptáska

Egyes gépekhez adnak hordtáskát is, de leginkább erre is külön kell költenünk. Ha sokat utazunk, ezen a tételen semmiképpen ne spóroljunk! Egy masszív notebooktáska megéri az extra költséget.

Ha kiadtunk pár százezer forintot magára a gépre, könnyen lehet, hogy megelégedünk a gyártó által adott egyszerű táskával. Sajnos ezekhez nem jár kitömött vállpánt, és általában nincs bennük belső zseb. Amire figyeljünk: kitömött vállpánt, megerősített sarkok, zsebek az adapterhez, pótakkumlátorhoz.

Webkamera, bluetooth

Ha van a gépen beépített webkamera, az általában a laptop kijelzőjének a teteéjen helyezkedik el. Megkönnyíti a kommunikációt, lehetővé válik, hogy partnerünkkel ne csak írásban és hanggal kommunikáljunk, hanem lássuk is egymást.

Vannak modulok, amelyek opcionálisan rendelhetők a gépekhez, ilyen például a bluetooth.

Pótakkumlátor

Ha biztosan tudjuk, hogy a laptopot sokat fogjuk használni utazás közben, érdemes beszerezni a legnagyobb kapacitású akkut, amit csak a kiválasztott laptophoz kapni lehet. Ha azonban tartunk az ezáltal  megnövekedett súlytól, vegyünk egy tartalék akkumlátort. Az áruk 15-50 ezer forintig terjed, ám megérik a pluszköltséget, hiszen sokszor előfordulhat, hogy órákig nem jutunk konnektorhoz használat közben. Akkor van rá szükségünk, ha joggal tarthatunk attól, hogy útközben merül le az akku, ha viszont ritkán utazunk, és főleg hálózatról működtetjük a laptopot, nem szükséges megvenni.

Még nincsenek kommentek!

Ehhez a poszthoz sajnos nem lehet kommentelni.