Az alaplapi BIOS tartalmának szoftveres frissítése (flash) | PCSzerviz Blog
Laptop szerviz, notebook szerviz Forródrót: (1) 422-1313 Keressen bennünket partnereinknél. Elérhetőségeink !!!
Keresés a blogban:
Pc Szerviz
Pc Szerviz

Az alaplapi BIOS tartalmának szoftveres frissítése (flash)


Rugaszkodjunk el a mától és készüljünk fel egy gyors útmutatóra, amelynek segítségével öregedő alaplapunk BIOS chip-jének tartalmát szoftveresen valami újra frissítjük. – Verzió 1.0.0

A számítógépek alaplapjának BIOS (Basic Input Output System – Alapvető bemeneti-kimeneti rendszer) frissítése, amelyet „flashing”-nek is neveznek, korábban a számítógépre nézve potenciális veszélyekkel teli komplex műveletnek számított. A feladathoz tartozott a megfelelő BIOS fájl letöltése, a megfelelő CMOS chip flash szoftver, a PC újrabootolása DOS üzemmódban, a megfelelő parancsok alkalmazása illetve a bizonytalan várakozás, amíg a frissítés be nem fejeződött. Az egész idő alatt ott leselkedett a veszély – ha valami rosszul sülne el, akkor a felhasználó magára maradna egy alapvetően használhatatlanná vált alaplappal… Nem a kezdők számára szóló művelet, de még a PC  rajongók sem közelítettek nagy rajongással a témához

Az utóbbi években a BIOS frissítés területén a dolgok sokkal barátságosabbak lettek és jelentősen csökkent a meghibásodások száma is. Valószínűleg a legnagyobb alaplapgyártók felismerték, hogy a felhasználók egyszerűen nem törődtek az alaplapjaik frissítésével, a művelettel járó komplexitás következtében. Mivel a BIOS frissítések segítségével új tulajdonságok és nagymértékű termékstabilitás érhető el, minden bizonnyal a gyártók legjobb érdekeit szolgálta, hogy könnyebb és a hibákkal szemben ellenállóbb módját találják meg a BIOS frissítésnek.

A BIOS frissítése még mindig olyan művelet, amellyel a PC felhasználók nagy többsége még csak tisztában sincs, ezen szeretnénk megváltoztatni. Ebben a cikkben a PCstats le fog írni néhány módszert, amelyeket fel lehet használni a számítógép BIOS frissítéséhez, elmagyarázza mi is a BIOS, mi a funkciója, célja. A PCstats segíteni fog a potenciális frissítések folyamatának elhelyezésében és eldönteni, hogy szükség van-e rájuk.

Mit csinál a BIOS?

BIOS foto

A BIOS, az alaplapba épített speciális típusú változékony memória chip, ami utasítások halmazát tartalmazza. A nevéből adódóan a BIOS egy alapvető bemeneti/kimeneti rendszer… Még konkrétabban segítségével lehetővé válik a billentyűzet használata, képernyő megjelenítése a monitoron, a merevlemezhez vagy CD meghajtóhoz történő hozzáférés stb. Mindaz a művelet, amihez nincsen szükség operációs rendszerre. A BIOS egy olyan szoftver, ami a számítógép bekapcsolásától eljuttat arra a pontra, ahol az operációs rendszer elkezd betöltődni, szolgáltatja a merevlemez, memória és egyéb hardveregységek hozzáféréséhez szükséges információkat.

Mindez egy nagyon leegyszerűsített definíciója a BIOS-nak, aminek sokkal több funkciója is van. Minden az alaplaphoz kapcsolódó hardvert, úgymint a memóriát, processzort, videókártyát és lemezmeghajtókat többé-kevésbé a BIOS-on keresztül lehet konfigurálni. A memóriaidőzítés, a processzor sebesség és órajel állítás, merevlemez felismerés és bootolás mind olyan tulajdonság, melyeknek a vezérlését az alaplap BIOS-a végzi.

Mint ismeretes, a BIOS beállításokat meg lehet változtatni egy interfészen keresztül, melyet általában a számítógép bootolásakor a DEL billentyű azonnali lenyomásával lehet elérni.

BIOS foto2

Minden modern alaplap tartalmaz egy CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor – Kiegészítő fémoxid félvezető) memória chipet, amelyet egy kis elem működtet, és az alap BIOS konfiguráció módosításait tárolja. Emiatt lehet a BIOS alapbeállításait visszaállítani egyszerűen azzal, hogy az alaplap elemet néhány percre kiveszik a helyéről.

A BIOS frissítése egy másik művelet. Az alaplap gyártója rendelkezésre bocsát egy fájlt, ami felül fogja írni a CMOS chip alapfájlját, és ezzel új vagy frissített vezérlést biztosít az alaplap számára.

Miért van szükség a frissítésre?

Számos oka van a BIOS frissítésének. Az újabb revíziók a megjelenésük után támogatást tudnak adni a frissen kereskedelembe kerülő processzorokhoz és új tulajdonságok beállításához. Képesek növelni az alaplap stabilitását és teljesítményét illetve új opciókat biztosítanak a rendszer időzítéséhez és órajelének beállításához. Noha a BIOS frissítés nem nélkülözhetetlen, feltétlenül ellenőrizni kellene, hogy mi elérhető. Az alaplapgyártók minden piacra kerülő új BIOS sorozat revízióhoz mellékelnek egy listát azok fejlesztési leírásával, tulajdonságaikkal, és célszerű időt fordítani és gondosan elolvasni ezeket, hogy mit lehet nyerni a frissítéssel.

Jó példa, hogy amikor az AMD első alkalommal bocsátotta ki az AthlonXP+ sorozatú processzorait, akkor ugyanazt az A csatlakozó foglalatot használták, mint a korábbi Athlon sorozatú processzorok. Míg az AthlonXP+ processzorok mechanikusan remekül ültek a régi A típusú alaplap foglalatba, némi feszültségváltozásból és egyéb okból kifolyólag inkompatibilissé váltak. Szerencsére, sok gyártó hamarosan új BIOS revíziókat bocsátott ki, melyekkel lehetővé vált, hogy néhány régebbi A foglalatú alaplap felismerje és alkalmazza az új AthlonXP+ processzorokat.

Vannak a BIOS frissítésnek kockázatai? Igen, de kizárólag extrém körülmények között. Az alaplapnak nincs szüksége megfelelően működő BIOS-ra ahhoz, hogy a számítógépet bootolni tudja, a CMOS pedig csak néhány másodpercig sérülékeny, míg a régi BIOS információt az új revízió felülírja. Ha a művelet során a számítógép áramszünetet szenved, vagy újraindul, akkor a BIOS fájl elromolhat. Ennek alapvető következménye pedig, a „halott” alaplap.

Szerencsére, manapság sok gyártó épít be valamilyen formában az alaplapjaiba BIOS visszaállító technológiát a fent említett kényszerhelyzetek kiküszöbölésére. Általában ez abból áll, hogy az eredeti BIOS-ról készül egy másolat, melyet egy második CMOS  chipen tárolnak, amellyel helyre lehet állítani a rendszert, abban az esetben, ha az elsődleges BIOS-al valami katasztrófa történik. A felhasználóknak célszerű ellenőrizni a számítógépükhöz kapott dokumentációt, és megbizonyosodni arról, hogy a gépük rendelkezik hasonló tulajdonságokkal. Új alaplap beszerzésekor szintén érdemes figyelni arra, hogy kizárólag csak BIOS visszaállítóval rendelkező alaplapot vásároljunk. Ehhez a ponthoz, további információkhoz lehet jutni a problémamegoldó fejezetnél.

A BIOS frissítése

A következőkben bemutatásra kerülnek az alaplap BIOS frissítéséhez szükséges különféle eljárások.

Elsőként azt kell megtudni, hogy létezik-e az alaplap modellhez elérhető BIOS frissítés, és ha van, akkor szükség van-e rá. Az információkeresés előtt azonban, meg kell határozni az alaplap modell számát vagy nevét. A rendszerhez kapott dokumentáció segítségével vagy a számítógép házának levétele után az alaplapra nyomtatott címke segítségével mindez könnyen elvégezhető.

Ha a rendszert egy nagyobb gyártó készítette, mint például a Dell, vagy IBM, akkor a gyártó weblapján rá kell keresni a rendszer nevére vagy számára, és ellenőrizni kell, hogy létezik-e frissítés.

Ha a számítógépet egy kisebb gyártó szerelte össze, akkor az alaplaphoz kapott kezelési útmutató segítségével azonosítható a modell. Ha ez nem vezet eredményre, akkor érdemes egy programot használni, mint például a Sisoft’s Sandra az alaplap modelljének és gyártójának azonosításához.

A Sandra segítségével történő gyártó és modell meghatározásához elsőként le kell tölteni, és telepíteni kell a programot. A Sandra elindítása után duplán kell kattintani az „alaplap információra”. Ennek meg kellene tudni adni a gyártó nevét és az alaplap modell számát. Le kell jegyezni az információt.

BIOS frissitése

Ha sikerült megtudni az alaplap gyártó nevét és a modellt, akkor itt az ideje megtudni, hogy mi az alaplap modell aktuális BIOS revíziója majd utána kell nézni, hogy létezik-e újabb BIOS revízió. Két módon lehetséges ez. Az első a gyártó automatikus BIOS frissítő szoftverén keresztül. A második a gyártó weboldalának segítség részénél történő kereséssel.

Automata BIOS frissítő programok

Szinte minden alaplap gyártó kínál valamilyen szolgáltatást, ami megadja az alaplap pontos modell és BIOS revízió dátumát. Az MSI-nek „Live Update – Élő frissítés” néven fut a programja, az Aopen-nek pedig az „Aoconfig” nevű szoftvere stb. Általában a hasonló alkalmazásokat tartalmazza az alaplaphoz adott CD, amennyiben azonban nem így lenne, akkor a gyártó weboldalának „utilities – alkalmazások” vagy „tools – eszközök” kategóriája alól kellene tudni letölteni a cég specifikus szoftvert.

Az induláshoz segítségképpen, íme néhány link az Asus, MSI, ABIT és Gigabyte BIOS támogató oldalairól. Ha valaki nem ismeri az alaplap gyártójának a weboldalát, akkor vessen egy pillantást az alábbi táblázatra, vagy futtasson egy keresést a Google böngészőn keresztül.

Alalpgyarto weboldalak

Ha sikerült kinyomozni az alaplap gyártó weboldalát, akkor utána lehet keresni a BIOS frissítő eszközüknek, ha létezik olyan. Ha létezik, akkor a program letöltése, telepítése és futtatása után meg kell keresni az alaplap pontos gyártmányát, modelljét.

MSI pillanatkép

Hogy mire lehet számítani, ahhoz példaként a képernyő jobb oldalán található az MSI szoftverének pillanatképe, ami ötletet adhat arra, hogy mit is kell keresni.

Ha sikerült megtudni a PC által éppen aktuálisan használt pontos BIOS revízió számot, akkor a következőkben meg kell tudni, hogy milyen BIOS revíziói vannak az alaplapnak. A legtöbb esetben, a gyártó termékoldalára közvetlenül rá lehet menni és az alaplaphoz tartozó link segítségével elérhetők a BIOS letöltések. Szintén érdemes megnézni a „Downloads” – Letöltések vagy „Support” – Segítség részeit a weboldalnak.

MSI live

Néhány szoftveralkalmazás, mint például az MSI Live Update, megkeresi a BIOS és meghajtó frissítéseket, és kezeli a letöltéseket.

Tehát a legtöbb esetben, az alaplap modellről és a BIOS revízióról megszerzett információval kell elindulni, majd a gyártók weboldaláról kell további frissítéseket levadászni. Amikor sikerül megtalálni az adott alaplaphoz kapcsolódó BIOS frissítéseket tartalmazó oldalt, akkor ki kell választani a legutolsó frissítést, és le kell tölteni az Asztalra. Általánosságban szólva, ha az alaplaphoz a 3.1.0 BIOS revízió tartozik, akkor az azt követő későbbi revíziót kell letölteni; ez lehet a 3.1.0b vagy például a 3.22.

Eljárás: A BIOS frissítése DOS üzemmódban

Sok gyártó kínál olyan szoftvert, mellyel Windows környezetből lehet az alaplap BIOS-át frissíteni, ezen módszerekről korábban nem lehetett hallani. Hasonló támogatásról kizárólag a legújabb alaplapok esetén van mód, és bár rendkívül könnyű használni (nem minden esetben működik). Emiatt úgy döntöttünk, hogy a BIOS-nak a DOS környezetéből történő frissítési eljárását fogjuk részletezni. Ez a procedúra egy kissé bonyolultabb ugyan, de ugyanúgy működik minden alaplap esetében, amit az elmúlt évtizedben gyártottak.

Az eljárás kivitelezéséhez szükség lesz egy működő 1.44MB-os floppi meghajtóra (vagy CD íróra, a floppi meghajtóval könnyebb dolgozni).

Elsőként egy jó DOS boot lemezt kell készíteni. A lemez segítségével a számítógépet DOS-ba lehet bootolni anélkül, hogy bármi más szoftver vagy meghajtó betöltődne. Ez a művelet nélkülözhetetlen a BIOS frissítés folyamatához. Ha valakinek kéznél van egy régi Windows95 vagy Windows98 boot lemeze, akkor az is használható, ha nincs, akkor a legkönnyebb módja a lemez elkészítésének a Bootdisk.com oldalról a „DR. DOS disk for BIOS flashing – Dr. DOS lemez a BIOS frissítéshez” című fájl letöltése. A fájl közvetlenül a fő oldalról érhető el.

A letöltendő fájl valójában egy „image” – kép fájl, aminek a letöltése után egyszerűen duplán a fájl nevére kattintva és egy üres floppi lemezt az A:/ meghajtóba helyezve elkészül a boot lemez. Ha valakinek nincsen floppi meghajtója, akkor töltse le az ISO image fájlt és írja rá egy CD-re, amivel létrejön egy DOS boot CD lemez.

A boot lemez elkészítését követően telepíteni kell a számítógép alaplap gyártójától letöltött BIOS frissítő fájlt. Feltételezve, hogy a gyártó a BIOS fájlt és a BIOS frissítést egy .zip formátumban archiválta legalább két fájlnak kell lennie. Az első az adatfájl (ami az új BIOS információkat tartalmazza) a második, pedig egy DOS .exe (végrehajtható) fájl, ami a BIOS információt a CMOS chipre írja.

Gyártótól és alaplaptól függően változnak ezeknek a fájloknak a nevei. Az alábbiakban számos példa látható különféle alaplap gyártóktól, aminek segítségével könnyebb elképzelni, hogy miről van szó. Ha valakinek csak egy egyszerű adatfájlja van, amihez nem tartozik exe fájl, akkor le kell töltenie a BIOS frissítő alkalmazást (általában „flash879”, „awdflash” vagy „aflash”) az alaplap gyártó weboldaláról. Ismét a Segítség vagy Letöltések résznél kell keresni.

Examples

Újra gyártótól függően létezhet egy DOS batch fájl, aminek a lefuttatásával automatizálható a folyamat, vagy egy „readme”- olvass el engem fájl, ami a gyártó különleges útmutatóját tartalmazza a BIOS frissítését illetően. Fentiek közül mindkettő könnyebbé teheti a folyamatot, az alábbiakban következő eljárás azonban azt feltételezi, hogy egyik segítség sem áll rendelkezésre.

Át kell másolni a két fájlt (és ha van egy batch fájlt) egy különálló floppi lemezre, és le kell jegyezni a lemezen található fájlneveket egy papírlapra. Most pedig az A:/ meghajtóban lévő, az előzőekben leírt módszerrel létrehozott boot floppi lemezzel, újra kell bootolni a rendszert. Mindaddig, amíg a PC lemezről történő bootolásra van állítva, mielőtt a CDROM vagy merevlemez meghajtóra állna, a számítógép hozzá fog férni, és a DOS-ba fog bootolni. Ha nem ez történik, akkor újra kell bootolni a rendszert és meg kell bizonyosodni arról, hogy a BIOS elsőként a A:/ meghajtóhoz történő hozzáférésre van állítva. A beállítás általában a következő konfigurálás alatt érhető el: „device boot order – eszköz boot sorrend” vagy hasonló néven.

A BIOS kézzel történő frissítése DOS alól

Ha a PC sikeresen elérte az A:/ meghajtót és a DOS-ba bootolt, akkor az A:/ meghajtó kurzoránál állva kell, hogy befejezze a műveletet. Ennél a pontnál ki kell cserélni a boot floppi lemezt a BIOS frissítés fájlokat tartalmazó floppival.

Ha a BIOS frissítés tartalmazott egy batch fájlt, akkor be kell gépelni a fájl nevét az A:/ meghajtó kurzoránál, majd Enter billentyűt kell ütni. Automatikusan el kellene indítania a BIOS frissítő programot, és el kellene látnia azt a használandó adatfájllal. Az egyetlen tennivaló ezután, a Tovább gomb megnyomása az aktuális írási folyamat elindításához.

Ha nincs batch fájl, akkor az A:/ meghajtó kurzoránál be kell gépelni a lemezen lévő exe fájl nevét, például A:/flash879.exe vagy A:/awdflash.exe. Tipp, „A:/” rész elhagyásával, csak az awdflash.exe parancsot írjuk be. 🙂

BIOS kézzel frissitése

A számítógép kérni fogja az adatfájl nevét és elérési útját. Beírandó A:\(adatfájl név).

A gép szintén fel fogja ajánlani azt, hogy az aktuális BIOS legyen elmentve. Jó ötlet egy működő BIOS-ról másolattal rendelkezni, váratlan vészhelyzet esetén. Ehhez meg kell adni egy létező elérési utat, mint például egy másik floppi lemezt vagy a C:/ meghajtó egy pontját.

Ha sikerült beírni az információt, az Enter billentyű ütésével vagy az „F” gomb lenyomásával elindul a frissítési folyamat. A figyelmeztetések elolvasása után kiadandó a megerősítés.

BIOS_kezzel_frissitese2

A szoftver most elkezdi frissíteni a BIOS-t. Néhány percig eltart a művelet, ami alatt semmilyen körülmények között sem szabad kikapcsolni vagy újraindítani a gépet!

Amikor a BIOS frissítés folyamata befejeződött, készül egy státusz riport (általában „ok” vagy „sikertelen” tartalommal) és a gépet újra kell indítani.

Végső lépések: A frissítés leellenőrzése

A BIOS frissítését követő „ok” visszaigazolását követően újra kell indítani a gépet. Célszerű lejegyezni az új verziószámot a POST képernyőn. A POST képernyőnél a „DEL” billentyű többszöri ismétlődő lenyomásával előjön a BIOS beállítás képernyője. Újra be kell állítani az összes szokásos egyedi beállítást, ami korábban volt. Érdemes egy gyors pillantást vetni arra, hogy nem érhető-e el valami új opció. A BIOS „setup” – beállítások képernyő elmentése majd a kilépés után vissza lehet bootolni a Windows-ba.

Az alaplap alkalmazás segítségével lehet leellenőrizni, hogy a BIOS megfelelő módon van-e beállítva, és hogy az új revízió van-e használatban.

Ha úgy tűnik, hogy minden rendben van és az új revízió száma jelenik meg, akkor gratuláció! Sikeresen frissítésre került az alaplap BIOS-a és valószínűleg fejlődött a felhasználó számítógépes ismerete is. A DIY projekt teljesítésének fényében lehet sütkérezni. Most pedig, itt az idő a módosítási projekt végrehajtásához… 🙂

Problémamegoldó ötletek és javaslatok

Ha a legrosszabb történt és a kishúgod berohant a szobába, megnyomta a Reset gombot majd tovatűnt, vagy éppen akkor volt áramszünet, amíg a BIOS frissítés zajlott, akkor sincs minden veszve. Míg a számítógép 100%-ig használhatatlan, talán lehetséges a BIOS visszaállítása.

Elsőként számos újabb keletű alaplap tartalmaz BIOS visszaállító funkciót. Ez lehet talán egy második BIOS, egy az alaplapba beépített visszaállító rutin, vagy egy az alaplapon lévő jumper, ami megerőszakolja a gépet és rákényszeríti arra, hogy a floppiban lévő BIOS fálj után kutasson. További információért célszerű fellapozni az alaplap dokumentációját, megkeresni az alaplap gyártójának weboldalát mivel, mint ahogy ebben a cikkben is látható változó eljárások és lehetőségek vannak egy feladat megoldására. Ha nincs BIOS visszaállító funkció, akkor sajnos a legjobb tipp az alaplapnak a gyártóhoz javításra történő visszaküldése.

A BIOS visszaállítással kapcsolatban hamarosan jelentkezni fogunk egy külön cikkel is. Addig is, íme néhány link az ismerkedéshez.Üdv! Nekem egy Fujitsu D3011-a1 alaplapom van, és sehol se találok rá BIOS update-et. tudnának segíteni?

Westmode - 2017.01.04. 16:47

haggyama - 2017.03.01. 15:24

Üdvözlöm! Van egy régi ABIT-2003-as alaplap, amit szeretnék frissíteni. De nincs flopy meghajtó hozzá. Mit tanácsol milyen programmal frissithetem Windows 7 alól? Előre is köszönöm a segítséget.

Huszita - 2017.04.02. 11:20